Δυο επισημάνσεις που, αν και αναμενόμενες, θεωρούνται σημαντικές, έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προς τους υπουργούς του, κατά τη διάρκεια του σημερινού πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

 

Απευθυνόμενος στους υπουργούς του είπε το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμούνται είναι ότι "δεν είστε μόνιμοι" και το δεύτερο ότι "δεν έχετε χρόνο", δίνοντας τους έναν ορίζονται έξι μηνών για να παρουσιάσουν τον πρώτο απολογισμό του έργου τους.

Τούς κάλεσε επίσης να σταματήσουν τις άμεσες τηλεοπτικές εμφανίσεις. "Σας επέλεξα για να κυβερνάτε και να λύνετε τα προβλήματα του λαού και όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές. Δεν είναι δουλειά των υπουργών οι τηλεοπτικές εμφανίσεις".

Το παραγωγικό μοντέλο που -κατά τον πρωθυπουργό- θα δώσει τέλος στην "αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή"- θα στηρίζεται στο σεβασμό και προστασία της εργασίας και την αναδιανομή φορολογικών βαρών, ενώ θα δίνει έμφαση στην τεχνολογία και καινοτομία. 

Αναφερόμενος στο νέο μνημόνιο, ο πρωθυπουργός έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με πρώτο βήμα την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους πιστωτές. Έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: δύο διαδικασίες από τις οποίες θα εξαρτηθεί το μέλλον της οικονομίας.

Για τη μεν αναδιάρθρωση ανέφερε πως θα καταστήσει ξανά το χρέος βιώσιμο, θα μειώσει τον επενδυτικό κίνδυνο και θα κάνει εκ νέου την οικονομία ελκυστική για τις αγορές, για τη δε ανακεφαλαιοποίηση, ότι,  αν γίνει σωστά, μπορεί να αποκαταστήσει την ομαλή ρευστότητα στην οικονομία.

Οι SOS παρεμβάσεις

Μερικές από τις παρεμβάσεις που επείγουν παρέθεσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό. Πρόκειται για τους εξής τομείς:

  • -Ρύθμιση κόκκινων δανείων και προστασία πρώτης κατοικίας
  • -Επαναφορά, το ταχύτερο δυνατό, των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • -Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που πρέπει να εξασφαλίζει την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση των κρατικών παγίων
  • -Διασφάλιση δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και άμεση παρουσίαση εναλλακτικού σχεδίου για ΑΔΜΗΕ στους δανειστές
  • -Ενεργοποίηση ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις

Ο πρωθυπουργός ανέφερε και μια σειρά πεδίων όπου η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αφήσει το στίγμα μιας άλλης αντίληψης, εκφράζοντας τα συμφέροντα πολλών:

  • -στήριξη του κοινωνικού κράτους
  • -Υγεία: να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού συστήματος υγείας και τεθεί ως στόχος η δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας
  • -παιδεία και έρευνα: πρέπει να αναβαθμιστεί η ερευνητική κουλτούρα με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και μια γίνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα αντιμετωπίζει τις παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος (πχ κενά στα σχολεία)

Στις προτεραιότητες έβαλε και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ ώστε να να χρησιμοποιηθούν πόροι που θα δώσουν  ώθηση στην οικονομία.

Ποια νομοσχέδια προωθούνται άμεσα

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα προωθηθούν άμεσα προς ψήφιση νομοσχέδια "που άφησε ώριμα η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές".

Συγκεκριμένα, μετά το άνοιγμα της Βουλής, θα ψηφιστούν άμεσα το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα παιδείας, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.