Παρατεταμένο χειροκρότημα εισέπραξαν οι συντελεστές και στις δύο παραστάσεις της παραγωγής «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων», του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.


Για την παράσταση, που παρουσιάστηκε σε μετάφραση –σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, 8.000 θεατές βρέθηκαν στον ιερό χώρο της Επιδαύρου. Καταχειροκρότησαν τόσο τη σκηνοθετική ματιά του Μοσχόπουλου όσο και τον θίασο που εντυπωσίασε δίνοντας τον καλύτερο του εαυτό.




Ο κόσμος έμεινε ενθουσιασμένος όχι μόνο για την αρτιότητα της παράστασης αλλά και από τους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ οι οποίοι ευχαρίστησαν το κοινό που τίμησε με την παρουσία του τις παραστάσεις, ενημερώνοντας παράλληλα τους θεατές για τις δυσκολίες του οργανισμού που βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας του καθώς και ότι παρόλο που παραμένουν απλήρωτοι επί σειρά μηνών, με αυταπάρνηση και φιλότιμο τίμησαν την ιερότητα του χώρου με δεδομένο ότι επιμένουν να παραμένουν ενεργοί και όχι απεργοί όταν για αυτούς πλούτος είναι ο ίδιος ο πολιτισμός.




Λίγα λόγια για το έργο

Ένα από τα δημοφιλέστερα κατά την αρχαιότητα έργα η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» δεν έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα την κατέτασσαν με ευκολία στις τραγωδίες. Γραμμένη σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την Αθηναϊκή Δημοκρατία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια πρόταση ελπίδας και τρυφερής παρηγοριάς από μεριάς του Ευριπίδη. 

Πρόκειται για ένα έργο αριστοτεχνικής δόμησης γεμάτο λυρισμό το οποίο στάθηκε σημείο αναφοράς στην μετέπειτα Ευρωπαϊκή ανθρωπιστική παράδοση και τον Διαφωτισμό. Στην δική μας εποχή, που βαρβαρότητες ανάλογες εκείνων της «χώρας των Ταύρων» αρχίζουν να φαίνονται δυστυχώς όλο και λιγότερο μυθικές, η επιστράτευση της ευφυΐας και του ήθους καθώς  και η άρνηση της άλογης βίας που οδηγεί τους κεντρικούς ήρωες στο αίσιο τέλος του έργου, μοιάζουν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.






Η ταυτότητα της παράστασης
«Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΤΑΥΡΩΝ»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ευριπίδη
Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Δραματουργική επεξεργασία: Τάσος Αγγελόπουλος
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Κίνηση-Χορογραφίες: Σοφία Πάσχου
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Συνεργάτης συνθέτης-Μουσική διδασκαλία: Νίκος Γαλενιανός
Βοηθοί σκηνοθέτη: Τάσος Αγγελόπουλος, Άννα Μιχελή
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά
Β΄ βοηθός σκηνογράφου: Γεωργία Τσίπουρα
Βοηθός φωτίστριας: Phillip Isaksen 
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
Διανομή με σειρά εμφάνισης: 
Αμαλία Μουτούση (Ιφιγένεια)
Χρίστος Στυλιανού (Α΄ Αγγελιοφόρος)
Γιώργος Χρυσοστόμου (Ορέστης)
 Μιχάλης Συριόπουλος (Πυλάδης)
Γιώργος Κολοβός (Θόας)
Αναστάσης Ροϊλός (Β΄ Αγγελιοφόρος)
Άννα Καλαϊτζίδου (Αθηνά)
Και η Χρύσα Ιωαννίδου Άρτεμις (άγαλμα)
Χορός
Ελευθερία Αγγελίτσα, Παντελής Βασιλόπουλος, Μομώ Βλάχου, Μάνος Γαλανής, Απόλλων Δρικούδης, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Στεφανία Ζώρα, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Μαρία Κωνσταντά, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Μαριάννα Πουρέγκα, Αλεξία Σαπρανίδου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Χρύσα Τουμανίδου, Ορέστης Χαλκιάς.
Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (μπάσο κλαρινέτο), Κώστας Σακαρέλης (όμποε, αγγλικό κόρνο).