Φωτιές άναψαν στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης από την πρωτοβουλία του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, να συζητηθεί θέμα Σύριων προσφύγων. Μόνο… στα χέρια που δεν πιάστηκαν Μπουτάρης – Ματθαιόπουλος, που αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις με κλειστές κάμερες.

 

Η αρχή της κουβέντας δεν έδειχνε σε τίποτα αυτό που θα ακολουθούσε. 

Για “φαρσοκωμωδία” που παίχτηκε με το πλοίο “Ελ. Βενιζέλος” έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κι ανακοίνωσε ότι, με αυτήν την ευκαιρία, επανέφερε “ως απαίτηση την πρόταση του δήμου να ενεργοποιηθούν ανενεργά στρατόπεδα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου για να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής –όχι στρατόπεδα”.

Χαρακτήρισε, ακόμη, “παντελώς απαράδεκτες” τις συνθήκες Δουβλίνο 1 και Δουβλίνο 2.

Πρότεινε “να στείλουμε το αίτημα στα αρμόδια υπουργεία και στο γραφείο του πρωθυπουργού” και πρόσθεσε:

“Αυτή η κατάσταση είναι έκτακτης ανάγκης. Ας ενεργοποιηθεί η πολιτική προστασία να στήσει δέκα τέντες, πέντε χημικές τουαλέτες, δέκα γιατρούς, για να εξυπηρετήσει σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Τα στρατόπεδα έχουν έτοιμες εγκαταστάσεις κι άλλες εγκαταστάσεις που εύκολα μπορούν να τροποποιηθούν”.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παν. Αβραμόπουλος. «Η λογική “λιάζονται στον ήλιο”, θα γίνει λογική “απολαμβάνουν το… χιόνι”», σχολίασε μεταξύ άλλων.

Κυριζίδης: Ποιος πρωθυπουργός; Ο παραιτηθείς;

Για “τεράστιο πρόβλημα” μίλησε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Εντάξει”, Εφραίμ Κυριζίδης. Κι αναρωτήθηκε:

“Σε ποιον πρωθυπουργό να στείλουμε αίτημα; Στον παραιτηθέντα; Πρωθυπουργός θα είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θάνου”!

Κατήγγειλε την στάση της κυβέρνησης, λέγοντας: “Ως τώρα η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν τρομακτικά αποκαρδιωτική. Ως τώρα η Αριστερά προέβαλε την ευαισθησία, αλλά όταν κυβέρνησε μας έδειξε ένα θλιβερότατο πρόσωπο”.

Όσον αφορά την πρόταση του δημάρχου, τόνισε: “Από το να πάρουμε μια απόφαση πυροτέχνημα να συσταθεί άμεσα μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία να δει όχι μόνον τι μπορεί να γίνει για κέντρα υποδοχής, αλλά τι άλλο μπορεί να προσφέρει ο δήμος γι αυτούς τους ανθρώπους που σε λίγες μέρες θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Η γειτονική χώρα πότε ανοίγει και πότε κλείνει τα σύνορα. Κυβέρνηση δεν υπάρχει κι όταν υπήρχε είδαμε τις συνθήκες που εξασφάλισε”, επισήμανε.

Έθεσε, επίσης, τη δημιουργία άλλης μίας διαπαραταξιακής επιτροπής για να εξετάσει το πάγωμα της εκτέλεσης έργων μέσω ΕΣΠΑ.

Καλφακάκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε… έντιμο συμβιβασμό

Η επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου, προσπάθησε να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές προσπάθειες. Αφού, αρχικά είπε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε έναν έντιμο συμβιβασμό στην συμφωνία, τον οποίο πάλεψε με κάθε τρόπο” και οδηγήθηκε “σε μια συμφωνία που δε θέλαμε, αλλά είναι προτιμότερη από την έξοδο από την ΕΕ”,  υπογράμμισε:

“Πρώτη η «Ανοιχτή Πόλη» είχε ενεργοποιηθεί για το θέμα των προσφύγων που βρίσκονται στο άγαλμα του Βενιζέλου κι ο δήμος ανταποκρίθηκε κι έβαλε χημικές τουαλέτες. Επίσης, στα δύο προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, είχα βάλει έντονα το ανθρωπιστικό θέμα και είχα πει για τα στρατόπεδα, δημόσια κτίρια, ή ιδιωτικά κτίρια που θα νοικιαστούν”.

Συμφώνησε να γίνουν “ό,τι ενέργειες προτάθηκαν. Και διαπαραταξιακή και ψήφισμα. Το θέμα είναι να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι να βρεθούν χώροι να στεγαστούν με νερό και τουαλέτες και ένα πιάτο φαί και κοιτώνες”, κατέληξε.

Είχαμε, αμέσως, νέα παρέμβαση του προέδρου του σώματος. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε: “Σχέδιο για το μεταναστευτικό δεν υπήρξε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι αν αληθεύει ότι παραιτείται και η κ. Χριστοφιλοπούλου…”, σχολίασε.

Ματθαιόπουλος: Οι Σύριοι δεν πολεμούν για την πατρίδα τους!

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης Ελληνική Αυγή, κ. Ματθαιόπουλος. Είπε για την  κ. Καλφακάκου ότι “χρησιμοποίησε τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα για να στηρίξει το 3 Μνημόνιο με τη Νέα Δημοκρατία”. Αναφέρθηκε, χωρίς να κατονομάσει, στο βουλευτή –πλέον- του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδη, ως έναν άνθρωπο που τον κατηγόρησε πολλάκις “και τώρα, ψήφισε το μνημόνιο μαζί με τη ΝΔ”. Κι έφθασε στο θέμα των μεταναστών.

Αρχικά ζήτησε “να γίνει, επιτέλους, γόνιμος, ουσιαστικός διάλογος για το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης”. Και πρόσθεσε: “Πριν με κατηγορήσετε για ο,τιδήποτε, ο όρος «λαθρομετανάστευση» δεν αναφέρεται στον άνθρωπο, αλλά στον τρόπο που περνάει τα σύνορα. Επειδή με τα βαφτίσια ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάει καλά, όπως με το δημοψήφισμα, που έκανε το «όχι» - «ναι», τους λαθρομετανάστες τους βαπτίζει παράνομους μετανάστες. Το θέμα δεν είναι πώς τους βαπτίζεις, αλλά την εικόνα που αντιμετωπίζει ο πολίτης”.

Στράφηκε σε όσους παρακολουθούσαν το δημοτικό συμβούλιο και τους είπε: “Αντί να κάνουμε αντιπαράθεση εδώ πέρα, εσείς οι αλληλέγγυοι πηγαίνετε στο σιδηροδρομιό σταθμό και πάρτε τους στο σπίτι σας, να τους ταΐσετε, για να ζήσετε στο πετσί σας αυτό που λέτε πολυπολιτισμικότητα”!

Κατηγόρησε ΜΚΟ και δικηγόρους: “Πόσα λεφτά πήραν διάφορα δικηγορικά γραφεία που χρεώνουν χιλιάδες ευρώ το κεφάλι για να δώσουν ιθαγένεια; Πόσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μπλεγμένοι”, αναρωτήθηκε;

Και είπε: “Την ώρα που Θεσσαλονικείς τρέφονται από κάδους απορριμμάτων, εμείς θα αξιοποιήσουμε τα στρατόπεδα για τους μετανάστες. Να τα αξιοποιήσουμε για να δώσουμε στέγη στους Έλληνες πολίτες που βρέθηκαν στο δρόμο επειδή κ. Μηταφίδη (σ.σ. πλέον, αναφερόταν ονομαστικά στον παρόντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) υπογράψατε το 3ο Μνημόνιο! Υπογράψατε τη φτωχοποίηση του Ελ λαού. Υπογράψατε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού”.

Πλέον είχαν αρχίσει παρεμβάσεις από συμβούλους στην ομιλία του. Κάποιος του φώναξε: Μιλάς για ανθρώπους που φεύγουν από την πατρίδα τους λόγω του πολέμου. Κι εκείνος απάντησε: “Είναι Σύριοι λιποτάκτες που δεν πολεμούν για την πατρίδα τους”!

Ο καβγάς με τον Μπουτάρη

Στη συνέχεια το λόγο ζήτησε και πήρε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης: “Έχω να σου πω δυο πράγματα: Κατά την ταπεινή μου άποψη η Χρυσή Αυγή είναι καρκίνωμα στην ελληνική κοινωνία. Το δεύτερο είναι η προσβολή που έκανες στους Σύριους πρόσφυγες, που δεν κάθονται, όπως είπες, να πολεμήσουν για την πατρίδα τους”. είπε ο κ. Μπουτάρης στον κ. Ματθαιόπουλο. Και πρόσθεσε:

“Αυτό που υπάρχει είναι ένας τραγικός εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος εξυπηρετεί διάφορα ξένα συμφέροντα”.

Επειδή, δε, κατά την τοποθέτηση του επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής κάποιοι του φώναζαν “να διαλέξει: Βουλή ή δημοτικό συμβούλιο”, ο δήμαρχος πρόσθεσε:

“Πρέπει να διαλέξουν όσοι είναι και βουλευτές και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αν ήσουν έντιμος πολιτευτής πρέπει να διαλέξεις. Είναι ανέντιμο. Κι αυτό το απευθύνω και σε όλους τους άλλους και στον κ. Καλαφάτη και στον κ. Γκιουλέκα, παλιότερα”.

Από εκεί τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν:

Ματθαιόπουλος: Να μας πεις πού ανήκεις πολιτικά!

Μπουτάρης: Πολιτικά ανήκω εκεί που θέλω εγώ.

Ματθαιόπουλος: Λες γενικότητες. Μίλα συγκεκριμένα!

Μπουτάρης: Τι να πω συγκεκριμένα, ότι ο καργιόλης ο δικός σας, ο Κασιδιάρης, χαστούκισε την Κανέλλη;

Η ατάκα αυτή του δημάρχου Θεσσαλονίκης ήταν η… θρυαλίδα που έφερε την έκρηξη. Οπαδοί της Ελληνικής Αυγής που παρακολουθούσαν από τον εξώστη άρχισαν να φωνάζουν. Ο κ. Ματθαιόπουλος ζητούσε από τον δήμαρχο να ανακαλέσει:

“Κι εγώ μπορώ να σε πω καραγκιόζη”, φώναζε στον δήμαρχο!

Μέσα σε αυτόν τον χαμό, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε να σταματήσει η τηλεοπτική μετάδοση, κάτι που έγινε. Τα υπόλοιπα, όμως, καταγράφηκαν από τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων που κάλυπταν τη συνεδρίαση. Μαζί με αυτά και οι ενέργειες συμβούλων της “Πρωτοβουλίας”, που κάλυπταν τους φωτογραφικούς φακούς, για να μην περάσουν εκτός αίθουσας τα όσα γίνονταν εντός!

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρέμενε στο βήμα, αλλά, πλέον, σοβαρή συζήτηση δεν γινόταν! Ο ένας έβριζε τον άλλον χυδαία, με το σύμβουλο της παράταξης “Εντάξει”, Σωκράτη Δημητριάδη να ζητά και από τον κ. Μπουτάρη και από τον κ. Ματθαιόπουλο να σταματήσουν τη διένεξη και να ηρεμήσουν. Τα θεωρία ούρλιαζαν (στον εξώστη οι οπαδοί της Ελληνικής Αυγής και στις κάτω θέσεις της αίθουσας οι… αλληλέγγυοι έβριζαν χυδαία ο ένας τον άλλον). Ώσπου, τελικά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατέβηκε από το βήμα κι ο κ. Ματθαιόπουλος είπε:

“Μπορούμε να συνεχίσουμε”.

-Μας… έδωσε την άδεια, σχολίασε ο Μπουτάρης, χωρίς άλλη έκρηξη από την άλλη πλευρά και η συνεδρίαση συνεχίστηκε.

Δελής: Οι ατάκες για τα sosial media δεν χτυπούν το φασισμό

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Δελλής: “Καλά θα ήταν ο φασισμός να αντιμετωπίζεται με ατάκες, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν ξέρω κατά πόσον το επεισόδιο ήταν τυχαίο και πόσο σχέση έχει με τις εκλογές”, σχολίασε.

Και πρόσθεσε: “Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον φασισμό πρέπει, αν θέλουμε να τον αντιμετωπίσουμε στη ρίζα, να σταματήσουμε το βάρβαρο καθεστώς που όλοι, εκτός του ΚΚΕ, υπηρετείτε”!

Για τον κ. Δελλή, “ ιδεολογία του μίσους, το πιο αποκρουστικό παιδί του συστήματος, βρίσκει τη δυνατότητα, εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί τα διαχειριστικά αδιέξοδα μιας πολιτικής που έχει να κάνει με μετανάστες και πρόσφυγες. Άνθρωποι είναι”, τόνισε.

Και για την πρόταση του κ. Μπουτάρη, είπε: “Το να κάνουμε ένα πυροτέχνημα για να ζητήσουμε τα στρατόπεδα, δεν αντιμετωπίζει ριζικά το ζήτημα”.

Ιωαννίδου: Υποκείμενα οι της Χρυσής Αυγής

Όταν πήρε το λόγο η επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε Δράση”, Ελεάννα Ιωαννίδου, είπε για όσα έγιναν πως ο κ. Ματθαιόπουλος είναι “απευθείας απόγονος αυτών που έλεγαν τους παππούδες μου Τουρκόσπορους. Δεν πρέπει να απευθύνεται ο λόγος σε αυτά τα υποκείμενα”, πρόσθεσε.

Για τους μετανάστες είπε ότι “στα σύνορα ζουν με τα σκουπίδια των προηγούμενων” και πρότεινε “να συνδράμουμε τον εκεί δήμο”.

Ρακκάς: Να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα που έφεραν την ΧΑ στη Βουλή

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Γ. Ρακκάς, τόνισε: “Να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα που έγιναν στον Άγιο Παντελεήμονα του 2010 που επέτρεψαν στη ΧΑ να μπει στο δημοτικό συμβούλιο και, μετά,στο κοινοβούλιο. Καλύτερο δώρο δεν μπορούμε να της κάνουμε”.

Όσο για την πρόταση του δημάρχου, διαχώρισε τη θέση του: “Ο δήμος βιάζεται. Θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για να καταλάβουμε το πρόβλημα. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο να το διαχειριστεί. Σε περίπτωση που η πρόταση υπάρχει περίπτωση να γκετοποιηθούν(…) Δε θα ήθελα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ο κ. Ματθαιόπουλος να έχει πέντε ή δέκα δημοτικούς συμβούλους”, κατέληξε.