Κλείδωσε η συμφωνία με τους θεσμούς και παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.


«Υπάρχει λευκός καπνός. Η συμφωνία κλείδωσε» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς στις 8.35 το πρωί σήμερα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, στα ζητήματα που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα «κόκκινα δάνεια» και την απελευθέρωση στην αγορά της ενέργειας.

Επίσης, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα εξεταστούν από τα τεχνικά κλιμάκια. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από μαραθώνιες συζητήσεις που διήρκησαν σχεδόν 22 ώρες.

Χρηματιστήριο: Ανοδικό άνοιγμα στον απόηχο της συμφωνίας

Σε ανοδική τροχιά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, στον απόηχο της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το νέο πακέτο βοήθειας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 700 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 702,50 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,78%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,88 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2,53%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,68%.

Παρέμβαση του πρωθυπουργού προς Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Σουλτς

Με στόχο να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία, καθώς αυξάνονταν οι δηλώσεις, κυρίως από το Βερολίνο για μια «συμφωνία -γέφυρα», ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία και  είχε χθες το απόγευμα διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανουσά  Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τις επικοινωνίες ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς προσκόμματα , σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σημειώνοντας  ότι η ελληνική κυβέρνηση κινούνταν ήδη  προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η παρέμβαση αυτή θεωρείται καθοριστική από κυβερνητικές πηγές, καθώς οι εξελίξεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν τελικά την βούληση όλων των πλευρών και το πρωί σήμερα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις.