Χιλιάδες Θεσσαλονικείς δήλωσαν “παρών” στη συγκέντρωση υπέρ του “ναι” στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

 

Την οργάνωση είχε επιτροπή υποστήριξης του ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης,  καθώς και παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της πόλης.

Την εκδήλωση “άνοιξε” ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου. Τόνισε πως το “ναι” είναι “ναι στην Ευρώπη” κι ότι, σε περίπτωση που επικρατήσει το “όχι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής το πρώτο πράγμα που κινδυνεύει είναι οι κοινωνικές δομές των δήμων, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τζιτζικώστας: Λέμε “ναι” στην Ελλάδα της Ευρώπης

Υπερκομματική ψήφο εθνικής ευθύνης χαρακτήρισε την επιλογή του "Ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια στιγμή που η ίδια η ιστορία καλεί να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για τη μοίρα ενός ολόκληρου έθνους.

«Μπροστά μας έχουμε δύο προκλήσεις. Οι Έλληνες να μείνουμε ενωμένοι και η Ελλάδα να συνεχίσει αδιάκοπτα την πορεία της στην Ευρώπη. Κι εμείς λέμε "Ναι" στην Ελλάδα της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ.Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σχολιάζοντας τη φράση από την ομιλία του Ρούσβελτ που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι «το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο φόβος», τόνισε ότι στην ίδια ομιλία ο Ρούσβελτ είχε πει πως η εμπιστοσύνη ευδοκιμεί όταν υπάρχει τιμή, ιερότητα στην υποχρέωση και ειλικρίνεια.

Τι είπε ο Γιάννης Μπουτάρης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι η μεγαλύτερη αγωνία είναι ο διχασμός ο οποίος «συστηματικά και με πολλά ψέματα έχει εγκατασταθεί στη χώρα». Και πρόσθεσε:

«Έχει εγκατασταθεί στη χώρα η άποψη ότι αυτοί οι κακοί Ευρωπαίοι μας τυραννάνε και είναι τοκογλύφοι. Εμείς κοιτάξαμε τι υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε και δεν κάναμε»;

Όσον αφορά για τη διαπραγμάτευση, είπε: «Δεν ξέρω πολλές διαπραγματεύσεις να κρατάνε πέντε μήνες. Κύριε Τσίπρα μας υποσχέθηκες ότι θα παλέψεις για μια καλή συμφωνία μέσα στην Ευρώπη. Μετά από πέντε μήνες τι μας λες τώρα»;

Για τον Γιάννη Μπουτάρη, «είναι κατανοητό σε όλους πως το δίλημμα είναι "ναι" ή "όχι" στην Ευρώπη».

Δεν έλειψαν τα παρατράγουδα

Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα στη συμβολή των οδών Άγιας Σοφίας και Τσιμισκή όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε με ύβρεις εναντίον υποστηρικτών του “ναι”, με τη λήξη της εκδήλωσης.

Οι αριστεριστές πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση στην Καμάρα και στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την Αγίας Σοφίας, παρά το ότι εκεί γινόταν οι συγκέντρωση.

Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας, για να μην γενικευτεί η σύρραξη.