Χρειάστηκε να περάσουν δυο ώρες συζήτησης, για το θέμα των πορτρέτων των πρώην δημάρχων, για να ακουστεί το επώνυμο "Παπαγεωργόπουλος", στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης...


Οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων συζητούσαν επί μακρόν, αποφεύγοντας να μιλήσουν -εκτός από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου- για τον Β. Παπαγεωργόπουλο (που, την ίδια ώρα, νοσηλευόταν στην εντατική του ΑΧΕΠΑ).

Στην εισήγησή του, αλλά και αργότερα, ο πρόεδρος του σώματος, Παν. Αβραμόπουλος, υποστήριξε πως πρέπει να κατέβουν τα πορτρέτα των δημάρχων που ήταν διορισμένοι, αλλά και όσων καταδικαστούν, τελεσίδικα, για ατιμωτικό αδίκημα.

"Δε θεωρώ ότι είναι εκδήλωση τιμής να αναρτηθεί το πορτρέτο ενός δημάρχου. Είναι καθαρά μια ιστορική καταγραφή. Μπορούμε να τα κατεβάσουμε όλα. Δε θα πάθουμε και τίποτα", είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Πρόσθεσε πως η ιστορία άρχισε όταν "με μια αυθαίρετη πράξη" ο Τρ. Μηταφίδης (νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην δημοτικός σύμβουλος) κατέβασε τα πορτρέτα δύο διορισμένων από τα στρατεύματα Κατοχής, δημάρχων. "Έγινε και μια άλλη αυθαίρετη πράξη. Ανέβηκε το πορτρέτο ενός δημάρχου όταν κυριαρχούσε το ΕΑΜ στην πόλη και υπήρχε μια αναρχία κι ανέλαβε το ΕΑΜ τα θέματα σίτισης", πρόσθεσε.

Για τον κ. Μπουτάρη "η διαγραφή της ιστορίας μου θυμίζει το να... εξαφανίσουμε το όνομα της μάνας του Μεγαλέξανδου, επειδή έβαλε και σκότωσαν τον Φίλιππο τον Β.". Και πρόσθεσε ότι "τιμή θα ήταν να κάνουμε σε κάποιον ένα άγαλμα", λέγοντας πως κατά την άποψή του "βάζεις τα πορτρέτα όλων".

Επέμενε ο Αβραμόπουλος

Μάλιστα, πρότεινε στον πρόεδρο του σώματος "επειδή δεν έχει ωριμάσει το θέμα" να ξανασυζητηθεί. "Στο πορτρέτο δεν μπορείς να γράψεις ολόκληρη λεζάντα. Είναι σα να είναι κάποιος επικηρυγμένος. Τον στιγματίζεις εφ' όρου ζωής. Άσε τα ιστορικά να τα γράψει ένα βιβλίο".

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επέμενε για να επανέλθει ο δήμαρχος:

"Ζούμε δύσκολες καταστάσεις. Ας το αναβάλουμε. Να πάμε για μπάνια, να μας χτυπήσει ο ήλιος να ησυχάσουμε! Εγώ είμαι μνημονιακός. Μπορεί να ΄ρθεις αργότερα εσύ και να πεις, να το κατεβάσουμε του π... το πορτρέτο, γιατί ήταν μνημονιακός", είπε χαρακτηριστικά ο Μπουτάρης.

-Να βάλουμε σε μια γωνία τα πορτρέτα και να γράψουμε από πάνω "προδότες", είπε ένας δημοτικός σύμβουλος.

-Είδες τι θέματα προκαλείς πρόεδρε, ρώτησε ο κ. Καλαφάτης;

Τελικά το θέμα αποσύρθηκε από τον εισηγητή...

Οι θέσεις των επικεφαλής και των συμβούλων



Στην τοποθέτησή της, η επικεφαλής της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση", Ελεάννα Ιωαννίδου, τόνισε πως "είναι τοίχος μνήμης κι όχι τοίχος τιμής. Καλώς ή κακώς υπήρξαν κάποια πορτρέτα. Γενικώς, την ιστορική μνήμη είναι καλό να μην τη θάβουμε, αλλά να θυμόμαστε τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και, κάθε φορά που τις βλέπουμε μπροστά μας, να ανανεώνουμε την αποφασιστικότητά μας, η Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα, η Ευρώπη, να μη ζήσει ξανά στιγμές ανελευθερίας, διωγμών, σκοτωμών αγωνιτών. Από εκεί, ώσπου να κρύψουμε τα πορτρέτα, υπάρχει μια διαφορά".

Πρόσθεσε πως, "αν μπούμε να αφαιρέσουμε κάτι που υπάρχει, μου θυμίζει λίγο πολιτική επανάσταση. Ίσως θα ΄ναι καλύτερο να υπάρξει μια μνεία, κάτω από τα πορτρέτα". Κι εξέφρασε την άποψη ότι τα πορτρέτα θα έπρεπε να βρίσκονται έξω από το γραφείο Δημάρχου.

Ο Γιάννης Δελλής, επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Συσπείρωση, τόνισε πως στα πορτρέτα "υπάρχουν και δήμαρχοι που από τις στιγμές αυτές της ιστορίας πρέπει να αντλούμε μνήμη και να μην είμαστε περήφανοι. Άλλοι δήμαρχοι διάλεξαν τις μαύρες σελίδες κι άλλες τις κανονικές για να γίνουν δήμαρχοι. Αυτές που διάλεξαν τις μαύρες σελίδες, δε θα πρέπει να υπάρχουν στο χώρο, γιατί είναι εκδήλωση τιμής".

Χαρακτήρισε αυτονόητη την απόφαση και είπε πως "δε χρειάζεται καν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου".

"Το πορτρέτο δεν είναι κατ' ανάγκη σύμβολο τιμής. Η πόλη έχει και καλές και κακές στιγμές. Αν αρχίσουμε να βάζουμε κριτήρια, ακούγεται λίγο...", πρόλαβε να πει η σύμβουλος Λίνα Λιάκου, πριν τη διακόψει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

-Αν δε σας αρέσει μια τοποθέτηση σχολιάζετε, είπε ο κ. Καλαφάτης, για να ακολουθήσει έντονη στιχομυθία μεταξύ του προέδρου του σώματος και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

-Είστε νευρικός, του είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

-Προσαρμόζομαι με τις καταστάσεις, του απάντησε ο κ. Καλαφάτης.

"Ένα πραξικόπημα συνιστά συνέχεια, ή ασυνέχεια στη λειτουργία ενός κράτους", αναρωτήθηκε ο Μ. Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ. Για να καταλήξει ότι "δήμαρχοι που επιβλήθηκαν από πραξικοπήματα δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί".

Καλαφάτης: Το θέμα εισήχθη για λόγους εντυπώσεων



Στην τοποθέτησή του, Στ. Καλαφάτης, έθεσε ζήτημα του τρόπου με τον οποίο εισήχθη το θέμα, αφού δεν υπήρξε γραπτή εισήγηση, αλλά προφορική, του προέδρου του σώματος, Παν. Αβραμόπουλου. Ο επικεφαλής της παράταξης "Εντάξει" τόνισε πως "το θέμα, με τον τρόπο που εισήχθη, προφανώς ήρθε για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Είμαστε κάθετοι, επίσημα και κατηγορηματικά απέναντι σε όσους υπηρέτησαν καθεστώτα ναζιστικά και φασιστικά. Είμαστε κατά του φασισμού, είτε έχει κόκκινο, είτε μαύρο, είτε ροζ χρώμα. Εδώ, όμως, υπάρχει ένας κίνδυνος με τη μεθόδευση που έγινε", πρόσθεσε.

Ο κ. Καλαφάτης πρότεινε να υπάρχει κάτω από κάθε πορτρέτο ένα σημείωμα με το τι είχε γίνει την περίοδο που ήταν δήμαρχοι. "Και η ενημέρωση είναι μέρος της ιστορίας", πρόσθεσε. Εγκάλεσε τη διοίκηση που διατηρούσε αναρτημένα τα πορτρέτα διορισμένων δημάρχων και ρώτησε αν υπήρξε απόφαση δημοτικού συμβουλίου για την ανάρτησή τους. 

"Πρότασή μας είναι να το αποσύρετε το θέμα, για να ΄ρθει μια εμπεριστατωμένη μελέτη και γραπτή εισήγηση", κατέληξε.

Διαφορετικές απόψεις υπήρξαν και μεταξύ των συμβούλων της Πρωτοβουλίας. Για παράδειγμα, ο κ. Ν. Φωτίου, τόνισε πως "σε μια καταγραφή της ιστορίας δεν μπορώ να κόψω κάποιες σελίδες".