Πυθία η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Από τη μία δήλωσε σε συνέντευξή της στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι το Ταμείο είναι «έτοιμο» να συζητήσει με την Ελλάδα, από την άλλη ότι το δημοψήφισμα δε θα ΄χει λόγο να γίνει!


Η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζεται να διεξαχθεί στην Ελλάδα σχετικά με τους όρους μιας νέας διάσωσης της χώρας θα είναι άκυρο μετά την Τρίτη, οπότε ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Σύμφωνα με την ίδια, οι Έλληνες θα ψηφίσουν για προτάσεις που πλέον δεν θα ισχύουν.

Παρ' όλα αυτά, η επικεφαλής της ΔΝΤ επεσήμανε ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και υπέρ της ανάταξης της οικονομίας της χώρας, τότε οι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν.

Μιλώντας στο BBC, η κ. Λαγκάρντ τόνισε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη χρόνο για να αλλάξει γνώμη και να δεχθεί τις προτάσεις της Ευρωζώνης.

Αν δει κάποιος αποσπασματικά τις δηλώσεις της, μπορεί από τη μία να βγάζει το συμπέρασμα ότι το ΔΝΤ θορυβήθηκε από τη στάση της Ελλάδας, αλλά και από την άλλη ότι είναι αποφασισμένο ή να πάει σε νέο πρόγραμμα, ή να κλείσει την κάνουλα.

Όπως και να ερμηνεύσει, πάντως, κάποιος τη Λαγκάρντ, το γεγονός είναι ένα: Η μεγάλη ώρα για την Ελλάδα είναι η... 11η βραδινή της Τρίτης 30 Ιουνίου. Όλα τα άλλα είναι, απλώς, οδοντόκρεμες.