Ολοένα και μειώνονται κονδύλια και προσωπικό στις δομές στήριξης και θεραπείας εξαρτημένων ατόμων. Αυτό υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των δομών που πήραν, σήμερα, μέρος, σε συνέντευξη Τύπου του δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου).


Ο συντονιστής του ΟΚΑΝΑ, Κώστας Γαζγαλίδης, υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πόλη πρότυπο για τα δεδομένα της Ελλάδας, όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών και τη θεραπεία των εξαρτήσεων και πρόσθεσε: «Το θετικό είναι ότι ο αριθμός των ατόμων που αποφασίζουν να θεραπευτούν εμφανίζεται  αυξημένος, ωστόσο παρατηρούνται μειώσεις κονδυλίων και προσωπικού, ενώ οι κοινωνίες γίνονται ολοένα πιο φοβικές και αγχώδεις».

Για υπεράνθρωπες προσπάθειες από τη μεριά του προσωπικού μίλησε η επιστημονική Υπεύθυνη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Ιανός», Κάκια Νικολάου.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας απεξάρτησης από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και τα φάρμακα, Γιώργος Τσενεκίδης, δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του προγράμματος και μίλησε για τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της κρίσης. «Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε έχει αγγίξει ολόκληρη την κοινωνία και φυσικά έχει συμβάλλει στην αύξηση των περιπτώσεων που προστρέχουν σε βοήθεια λόγω της εξάρτησής τους από το αλκοόλ, το τζόγο και τα φάρμακα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η υπεύθυνη του συμβουλευτικού κέντρου ΙΘΑΚΗ, ψυχολόγος, Εύη Μαυροπούλου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης και των αυξημένων αναγκών, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. 

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι του δήμου Θεσσαλονίκης υπογράμμισαν την στενή και αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους των δομών και τόνισαν το ρόλο που παίζουν οι εθελοντές, στις διάφορες δράσεις.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου έγινε αναφορά στη σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Νέας Παραλίας, την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, από τις 19.00, με στόχο την ενημέρωση γύρω από τα προγράμματα που λειτουργούν και για τα μέτρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών. Τα δρώμενα θα υλοποιηθούν στο Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, στον Κήπο των Εποχών και στο Βασιλικό Θέατρο.