Δείτε εδώ, με μια ματιά, τα βασικά θέματα των σημερινών (Κυριακή 7 Ιουνίου 2015) εφημερίδων.


Αναλυτικά;

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Σεισμός χτύπησε την κτηματαγορά

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι συμβολαιογραφικές πράξεις, από 25.000 που πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο στην πόλη μέχρι το 2008, το 2014 δεν ξεπέρασαν τις 5.000". 

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Συμφωνία πλαίσιο έως το Μάρτιο του 2016

Σύμφωνα με την εφημερίδα "μια νέα συμφωνία με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016, που θα δίνει οριστική λύση και θα οδηγεί στην άρση του αδιεξόδου, του μαρτυρίου της σταγόνας, της οικονομικής ασφυξίας και της ατέρμονης συζήτησης για τη χρηματοδότηση της χώρας, έχει σχεδιάσει και προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Καραμανλής: Ο Τσίπρας έχει συμφωνήσει με τους δανειστές

Συζήτηση του πρώην πρωθυπουργού με βουλευτές από τη Βόρειο Ελλάδα αποκαλύπτει η εφημερίδα και γράφει: "Σύμφωνα λοιπόν με συνδαιτυμόνες του ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί τραγικό για την χώρα στην κατάσταση που είναι οποιαδήποτε άλλη επιλογή πλην μιας συμφωνίας με τους εταίρους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός θεώρησε λάθος την σκληρή τακτική απέναντι στους δανειστές, όπως και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Από το τραπέζι στη Ραφήνα προκύπτει και συζητήθηκε ότι ο Τσίπρας έχει συμφωνήσει και επιχειρεί να κατευνάσει τις συνιστώσες του στο ΣΥΡΙΖΑ. Να περάσει τα μισά μέτρα τώρα και τα υπόλοιπα τον προσεχή Σεπτέμβριο. Κατά την άποψη του Καραμανλή δεν θα έχει να κερδίσει τίποτα ο Τσίπρας πηγαίνοντας σε εκλογές στην περίπτωση μη συμφωνίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το εκκρεμές Τσίπρα μεταξύ μνημονίου και κάλπης

"Ταλαντεύεται, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός μεταξύ μιας λεοντείας συμφωνίας με τους πιστωτές, η οποία θα προβλέπει σκληρά δημοσιονομικά, φορολογικά μέτρα, και της προσφυγής στις κάλπες, η οποία όμως δεν είναι ευκρινές σε τι θα εξυπηρετούσε τα σχέδιά του και επιπλέον θα επέσπευδε τη χρεοκοπία", υποστηρίζει η εφημερίδα. 

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Συμφωνία τώρα με κλιμακωτή εφαρμογή

"Σχέδιο - πέρασμα από τη μνημονιακή εποχή της ύφεσης και της ανθρωπιστικής κρίσης σε μια περίοδο οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, με την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που αναπαράγουν την κρίση, έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και συζητεί με τους δανειστές", γράφει η εφημερίδα - κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Όι αποφάσεις για πρόωρες: Θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα

Η εφημερίδα παρουσιάζει ποιες κατηγορίες εργαζομένων κινδυνεύουν να παγιδευτούν έως και 10 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Η ΕΠΟΧΗ: Δέσμευση για συμφωνία χωρίς μνημόνιο

Η εφημερίδα κρίνει πως "η ελληνική κυβέρνηση έπραξε σε γενικές γραμμές ορθά ακολουθώντας αυτή την επίπονη και μακρόσυρτη διαπραγματευτική διαδικασία απορρίπτοντας τις «συμβουλές» για υπογραφή της όποιας συμφωνία «τώρα» ή, ακόμα χειρότερα, «χθες». Και έπραξε ακόμα ορθότερα, όταν έφτασε στην καταληκτική φάση, καταθέτοντας μια πρόταση, ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο δεν είναι η μονότονη επανάληψη των αμετάθετων αρχικών θέσεων, αλλά το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης". 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προϋπόθεση η πρόοδος για τη συνάντηση της Τετάρτης

"Διαπραγματευτικό κλιμάκιο, με συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, αναμένεται να μεταβεί στο εξωτερικό, στην προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διεργασίες και να προκύψει η επιδιωκόμενη έως την Τετάρτη πρόοδος", τονίζει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πάλι στη ζούγκλα!

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι "το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και οι συζητήσεις για νέο φορο-σοκ έχουν ανεβάσει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο, αφήνοντας εκ των πραγμάτων κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό. Η άμεση προσφυγή σε κάλπες, ο σχηματισμός άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και η μετάθεση των εξελίξεων για το φθινόπωρο είναι οι τρεις βασικές επιλογές που (στον απόηχο της προ ημερήσιας διάταξης σύγκρουσης που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή) υπάρχουν στον ορίζοντα". 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: Εκλογές απάντηση στην καταστροφή

Η εφημερίδα εξηγεί για ποιον λόγο πρέπει να πάμε σε εκλογές, με τη δική της λογική: "με τη συμφωνία ανά χείρας, με τη χρηματοδότηση εξασφαλισμένη, και την αποτροπή πιστωτικού ατυχήματος δημιουργεί την αίσθηση της αποτελεσματικότητας στον κόσμο και κατά συνέπειαν αυξάνονται οι πιθανότητες μιας αυτοδυναμίας, την οποία επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας", υποστηρίζει.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με συλλαλητήρια απαντάμε σχέδια κυβέρνησης και δανειστών

"Λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές. Διεκδίκηση κατάργησης όλων των αντεργατικών νόμων, αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Κάλυψη όλων των απωλειών", προτείνει η εφημερίδα - όργανο της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ποια συμφωνία και πώς θα περάσει

Η εφημερίδα βλέπει "αγκάθια και προσκόμματα για κυβέρνηση και δανειστές" και αναφέρει "τα χρονικά όρια που θέτουν αισιόδοξοι και πεσιμιστές".

Ο ΛΟΓΟΣ: Στάση πληρωμών από το κράτος

"Η Alpha Bank εκτιμά πως η αποκατάσταση του κλίματος οικονομικής εμπιστοσύνης με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης (μέχρι το τέλος Ιουνίου) και η επακόλουθη αναμενόμενη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2015, καθώς και η εκτιμώμενη στη συνέχεια επιτάχυνση του το 2016, θα συμβάλει στην αύξηση των καταθέσεων, ενισχύοντας τις δυνατότητες των τραπεζών για προσφορά νέων δανείων προκειμένου να στηρίξουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, εκτιμούν οι αναλυτές", γράφει η εφημερίδα.

ΠΡΙΝ: Δεν διαλέγουμε Μνημόνιο - Ρήξη τώρα με ΕΕ - ΔΝΤ

Η εφημερίδα προτείνει: "Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τη συγκυβέρνηοη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΑ, απεναντίας είναι αναγκαίο να κινητοποιηθούν άμεσα με βασικό αίτημα να μην περάσει η νέα μνημονιακού χαρακτήρα συμφωνία, να καταργηθούν τα παλιά Μνημόνια. Να διακοπούν εδώ και τώρα οι διαπραγματεύσεις, να επέλθει ρήξη με ευρωζώνη και EE"! 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Χάνουν δυο μισθούς όλοι οι μικρομεσαίοι

Η εφημερίδα τονίζει: "Στρωμένος με μισή ντουζίνα φόρους είναι πλέον ο δρόμος για τους Έλληνες πολίτες με τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και δέχεται η κυβέρνηση. Η φοροκαταιγίδα ξεκινά από το καλοκαίρι και όσοι δεν έχουν ήδη καταστραφεί οικονομικώς τα προηγούμενα χρόνια θα δουν να χάνουν έναν ή και δυο μισθούς από παλιά και νέα χαράτσια που έρχονται".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Συναίνεση μόνο με συγκυβέρνηση

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η κυβέρνηση έχει ήδη προλάβει να δείξει απογοητευτικά δείγματα γραφής, να δημιουργήσει δραματικά αδιέξοδα για την ίδια και τη χώρα, αλλά και να διαψεύσει κάθε ελπίδα πως θα μπορούσε να είναι μία αξιόπιστη κυβέρνηση. Και για όλους αυτούς τους λόγους, ευλόγως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως η ΝΔ δεν μπορούν να παράσχουν συναίνεση στην κυβέρνηση, παρά μόνο έπεπα από μία πολιτική συμφωνία, που θα σαρώνει τα πάντα στο πολιτικό σκηνικό και θα ανατρέπει την ρουσφετολογική και πελατειακή πολιτική που ξεδιπλώνει αυτή η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες".

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Παιχνίδι με τη φωτιά

"Ο κ. Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή την Παρασκευή ότι «χρονικό όριο για εμάς στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει». Την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται στις συζητήσεις με υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης, η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στις δυνατότητες πολιτικής διαχείρισης των όσων έπονται", επισημαίνει η εφημερίδα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Crash Test από Τσίπρα

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "η μετάθεση της πληρωμής των δόσεων του ΔΝΤ προκάλεσε πανικό στα χρηματιστήρια και εκτίναξε στα ύψη τα επιτόκια των ομολόγων: 164% στην Πορτογαλία, 142% στην Ιρλανδία, 14% στην Ιταλία · Προάγγελος της συμφωνίας το Euroworking στην Μπρατισλάβα, στις 16 Ιουνίου".

ΤΟ ΧΩΝΙ: Με μαέστρο τον Αλέξη

Όλα καλά καμωμένα τα βλέπει η εφημερίδα: "Η αριστοτεχνική τακτική διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης βασίστηκε στη φιλοσοφία του «chicken game». 0 Ελληνας πρωθυπουργός γνώριζε ότι θα κερδίσει όποιος έχει πιο γερά νεύρα. Εμείς παραμείναμε ψύχραιμοι, αναβαθμίσαμε τπ διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, απομονώσαμε τον Σόιμπλε. Οι δανειστές εκνευρίστηκαν, γνωρίζοντας ότι πρώτοι αυτοί θα πληρώσουν τπ ρήξη, έχασαν τον έλεγχο, διατύπωσαν «προτάσεις» πολύ πέραν των ορίων του παραλογισμού. Ομως, ακόμη και π κατάπτυστπ πρόταση Πούνκερ, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα που δίνει στπν Ελλάδα ανάσα 14 δισ. ευρώ τπν επόμενπ 4ετία, σε σύγκριση με το μνημόνιο Σαμαρά", γράφει. 

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καμπάνα για χημικά σε καθημερινά φαγητά

Η εφημερίδα γράφει: "Μία χημική ουσία που υπάρχει σε δεκάδες τρόφιμα καθημερινής χρήσης, όπως τις τηγανιτές πατάτες και άλλα τηγανιτά. ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους καταναλωτές κάθε ηλικίας, προειδοποιεί η ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA)".

FREE SUNDAY: Κλείνει ο κύκλος

Η εφημερίδα επισημαίνει: "Όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν σύγκρουση χωρίς να περιγράφουν την επόμενη μέρα και χωρίς να ανοίγουν τη συζήτηση για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια επιλογή για ολόκληρη την κοινωνία και ειδικά για τους ασθενέστερους".

REAL NEWS: Βρόμικα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας

Η εφημερίδα βλέπει "επικίνδυνο και συνάμα βρόμικο παιχνίδι των δανειστών προς την Ελλάδα για τη δημιουργία ασφυκτικού πλαισίου εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να επιβληθούν μέτρα απαξίωσης της οικονομίας και απορρύθμισης της κοινωνίας", που "αποκαλύπτεται στο προτεινόμενο από τις Βρυξέλλες σχέδιο συμφωνίας".