Θύμισε... Βουλή σε ολομέλεια, χθες το βράδυ, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης σχετικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής.


Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη" ανέλαβαν το ρόλο των ... κυβερνητικών βουλευτών (και, μάλιστα, υπό το βλέμμα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδη) και υπερασπίζονταν και το δημοψήφισμα και το ερώτημα. Μάλιστα, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ρία Καλφακάκου, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, μοίρασε το... νον πέιπερ του Μαξίμου, για την πρόταση των "θεσμών", ώστε να πείσει πως θα πρέπει να υπάρξει απόρριψή της και να ψηφιστεί το "όχι".

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της παράταξης "Εντάξει" (στηρίχθηκε από τη Ν.Δ.), Ευφραίμ Κυριζίδης, παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος, στο οποίο αναγράφεται, από τη μία πλευρά, ένα ακαταλαβίστικο κείμενο και από την άλλη υπάρχουν δυο... κουτάκια για να επιλέξει αυτό που θέλει ο ψηφοφόρος (εν είδη ερώτησης με πολλαπλές απαντήσεις, όπως αυτές που μπαίνουν στις... Πανελλαδικές Εξετάσεις) για να αποδείξει την προχειρότητα.

Επιφυλάξεις εξέφρασαν τόσο η Ελεάνα Ιωαννίδου, επικεφαλής της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση" (είχε στηριχθεί από τους Οικολόγους) όσο και ο Γ. Ρακκάς του "Μένουμε Θεσσαλονίκη", ενώ οι δύο σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (η παράταξη του ΚΚΕ) Γ. Κωνσταντινίδης και Γ. Δελλής υπογράμμισαν πως το σωστό θα ήταν το ψηφοδέλτιο που προτείνει το ΚΚΕ.

Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης συνδιαμόρφωσε ψήφισμα, το οποίο, όμως, ψήφισαν μόνον οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης (της παράταξης "Πρωτοβουλία" του Γιάννη Μπουτάρη) και της μείζονος αντιπολίτευσης (της παράταξης "Εντάξει" του Στ. Καλαφάτη, ο οποίος απουσίαζε στη Βουλή και, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης αναγνώστηκε δήλωσή του).

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, έχει ως εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης 
1. Τάσσεται κατά του διχασμού και των επιλογών για διχαστικές ρητορικές και άλλες διαιρέσεις του ελληνικού λαού.
2. Θεωρεί ότι η θέση της χώρας ανήκει στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση προγραμμάτων του ΔΘ και όλων των δήμων της χώρας σε κρίσιμους τομείς όπως η πρόνοια, η κοινωνική πολιτική, η εκπαίδευση, η ένταξη των ανέργων στην παραγωγική διαδικασία, τα οποία εξαρτώνται από την έγκριση και απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και των οποίων η συνέχιση εκτός ευρωζώνης και εκτός ΕΕ είναι αδύνατη
3. Πιστεύει ότι πρέπει να υπογραφεί μια συμφωνία με τους εταίρους και τους Θεσμούς μετά από διαπραγμάτευση και με βάση τη βούληση του ελληνικού λαού, με την οποία  να μην συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας και ασφυκτικών μέτρων σε βάρος του πληθυσμού και βεβαίως να προωθηθούν όλες οι σημαντικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας προκειμένου η χώρα να αποκτήσει παραγωγικό  πλεονέκτημα. 
4. Καλεί τους εταίρους και τους φίλους της χώρας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.