Ο σερ Κρίστοφερ Λι πέθανε, σε ηλικία 93 χρόνων, μετά από νοσηλεία από πνευμονικό οίδημα που προκάλεσε καρδιακή προσβολή.


Ο βετεράνος ηθοποιός, γνωστός από τις ερμηνείες του σε ταινίες από το Δράκουλα ως τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, πέθανε το πρωί της περασμένης Κυριακής στο Νοσοκομείο Ουέστ Μίνιστερ του Τσέλσι, στο Λονδίνο.

Ο θάνατός του δεν έγινε, αμέσως, γνωστός, μετά από επιθυμία της οικογένειας -και κυρίως της συζύγου του, με την οποία ήταν παντρεμένος πάνω από 50 χρόνια.



Ο σερ Λι χρίστηκε ιππότης το 2009, για τις υπηρεσίες του στην Τέχνη και κέρδισε το βραβείο Bafta το 2011

Άρχισε την κινηματογραφική του καριέρα το 1947 με ένα ρόλο στο Γκόθικ ρομάντσο "Ο Διάδρομος με τους Καθρέπτες" αλλά χρειάστηκαν τα τέλη της δεκαετίας του '50 όταν άρχισαν οι πρωταγωνιστικοί του ρόλοι.

Πρώτος ρόλος της... σειράς αυτός στην ταινία The Curse of Frankenstein. Ήταν ο πρώτος από μια σειρά 20 ταινιών με συμπρωταγωνιστή τον Πίτερ Κάσινγκ, με τον οποίο έγιναν στενοί φίλοι και γύριζαν ταινίες με την εταιρία Hammer.



Με το ρόλο του Δράκουλα, ο Λι έγινε από τους πλέον δημοφιλείς ηθοποιούς. Κι όμως, ο ίδιος δεν ήταν διόλου ευχαριστημένος από το ρόλο! "Μου ΄δωσαν να κάνω... τίποτα", είχε σχολιάσει το 2005, σε περιοδικό του χώρου.

Στη δεκαετία του '70 ο Λι συνέχισε να κερδίζει δόξα και φήμη, με τις ταινίες τρόμου. Για το Wicker Man, μάλιστα, ο ίδιος είχε δηλώσει: "Υπέροχη ταινία. Η δύναμή της είναι το ότι δεν περιμένεις ποτέ αυτό που θα συμβεί, επειδή όλα φαίνονται τόσο όμορφα".

Έπαιξε έναν ρόλο σε... Τζέιμς Μποντ (το 1974 στο The Man with the Golden Gun) έναν άλλον στο Halloween, για τους οποίους, αργότερα, είπε ότι μετάνοιωσε.



Η καριέρα του πήρε, ξανά, τα πάνω της με το ρόλο του Σάρουμαν στην τριλογία του Άρχοντα των Δακτυλιδιών, αλλά και με το ρόλο του Άρχοντα Ντούκου, στα Επεισόδια ΙΙ και ΙΙΙ, "Η επίθεση των Κλώνων" και "Η εκδίκηση των Σιθ", του Πολέμου των Άστρων.

Συνεργάστηκε με τον Τιμ Μπάρτον στα Sleepy Hollow, Corpse Bride, Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και στο Dark Shadows.

Το 2011, επέστρεψε στη Hammer με ένα ρόλο στο θρίλερ της Χίλαρι Σουόνκ, The Resident, παρά το ότι προσπαθούσε να αποφύγει τις ταινίες τρόμου για χρόνια. "Δημιουργούσαμε ταινίες φαντασίας, παραμύθια. Πράγματα που δεν μπορούσε να αντιγράψει άνθρωπος. Τα σύγχρονα θρίλερ δεν κάνουν αυτό. Υπάρχουν κάποια, πράγματι, αποκρουστικά φιλμ. Πιστεύω ότι, τέτοιες ταινίες είναι επικίνδυνες", δήλωσε για τα θρίλερ του σήμερα.

Πειραματίστηκε και με τη μουσική (σε αυτό περιλαμβάνεται κι ένα τραγούδι για το The Wicker Man) και κυκλοφόρησε κι ένα άλμπουμ το 2010: το Charlemagne: By the Sword and the Cross, το οποίο είχε ενθουσιώδη υποδοχή από τους φίλους του Χέβι Μέταλ και του χάρισε, το 2010, ένα βραβείο στην τελετή ανάδειξης των Metal Hammer Golden Gods.

Το σινγκλ Jingle Hell μπήκε στο Billboard Hot 100(στο νούμερο 22) το 2013, κάτι που τον ανέδειξε στον πιο ηλικιωμένο καλλιτέχνη που μπήκε στα τσαρτ: Ήταν 91 ετών!

Θα τον δούμε, το επόμενο χρονικό διάστημα, στην ταινία φαντασίας Angels in Notting Hill, όπου ερμηνεύει μια μυστηριώδη φιγούρα που μελετά το Σύμπαν. Θα πρωταγωνιστούσε και στο δράμα "The 11th", με την Ούμα Θέρμαν, όμως οι πληροφορίες θέλουν την ταινία να μην έχει αρχίσει να γυρίζεται ακόμη.

"Το να κάνω ταινίες, δεν είναι μια δουλειά για μένα. Είναι η ζωή μου. Έχω κάποια ενδιαφέροντα εκτός της ηθοποιίας -για παράδειγμα τραγουδάω και γράφω βιβλία- αλλά η ηθοποιία είναι αυτό που με κρατά στα πόδια μου, είναι αυτό που κάνω, είναι αυτό που μου δίνει ζωή", είχε πει το λατρεμένο μας βαμπίρ, που στοίχειωσε τα όνειρά μας και μας μάγεψε ως Σάρουμαν, σε μια συνέντευξη του 2013.

Αιωνία του η μνήμη...