Διακοπή 10 λεπτών είχαμε στην Ολομέλεια της Βουλής όταν ανέβηκε να προεδρεύσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου την ώρα που μιλούσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. 


Από τον κανονισμό προβλέπεται ότι ο εκάστοτε πρόεδρος, από τη στιγμή που θα ανέβει στο βήμα για να μιλήσει, δεν μπορεί να επανέλθει, αν δεν λήξει η συζήτηση. Η κ. Κωνσταντοπούλου, όμως, αφού τοποθετήθηκε από το βήμα, επέστρεψε στην έδρα, κάτι που είναι πρωτοφανές γεγονός στα κοινοβουλευτικά χρονικά και χρειάσθηκε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

«Η ιστορική ευθύνη σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα απαιτεί από όλους μας νηφαλιότητα και ευθύνη να διεξαχθεί μία διαδικασία στο πλαίσιο που αξίζει σε όλους μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής τόνισε: «θα σας παρακαλούσα – ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία κανονικά. Να μην τους κάνουμε το χατήρι. Να διακόψετε 10 λεπτά και να επανέλθετε να προεδρεύσετε».

Σύμφωνα με το άρθρο 66 παράγραφος 2 του Κανονισμού, η Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να προεδρεύσει εφόσον έχει μιλήσει ως Βουλευτής όσο συνεχίζεται η συζήτηση επί του θέματος για το οποίο έχει μιλήσει. Η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν η προηγούμενη ομιλήτρια πριν τον κ. Σαμαρά. Έτσι όταν ανέβηκε να προεδρεύσει η πρόεδρος της Βουλής την ώρα που μιλούσε ο Πρόεδρος της ΝΔ οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να φωνάζουν και να απαιτούν να κατέβει κάτω. 

«Με συγχωρείτε αλλά σ’ αυτή την αίθουσα επί 40 χρόνια ισχύει το άρθρο 66. Είστε Πρόεδρος της Βουλής και δεν το γνωρίζετε. Λυπάμαι», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ακολούθησε διακοπή επί αρκετά λεπτά. Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε παρατήρηση για δεύτερη φορά με τους Βουλευτές του κόμματός του να είναι όρθιοι και να φωνάζουν, ενώ η Ζ. Κωνσταντοπούλου καλούσε τον Πρόεδρο της ΝΔ να συνεχίσει την ομιλία του.

«Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένταση», είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου. Μάλιστα άρχισε να αναφέρει ονομαστικά Βουλευτές που που αρνιόντουσαν να καθίσουν και έμεναν επιδεικτικά όρθιοι. 

«Να το πάρετε χαμπάρι. Το έχετε παρακάνει. Και εσείς κύριε Τσίπρα να την μαζέψετε», τόνισε ο Α. Σαμαράς. Οι Βουλευτές της ΝΔ άρχισαν να αποχωρούν και ο Α. Σαμαράς κατέβηκε από το βήμα χωρίς να ολοκληρώσει την ομιλία του.

«Συμπεριφέρεστε αντικοινοβουλευτικά. Ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεστε στον Πρωθυπουργό είναι αντικοινοβουλευτικός», προειδοποίησε τους Βουλευτές η Πρόεδρος της Βουλής. Ακολούθησε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού που επεσήμανε την κρισιμότητα της συνεδρίασης και η δεκάλεπτη διακοπή.

Τελικά, η ομιλία του κ. Σαμαρά συνεχίστηκε με Προεδρεύοντα τον Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος και παραμένει ως κι αυτήν τη στιγμή (μιλά ο πρωθυπουργός). 

Μετά την δεκάλεπτη διακοπή η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στην έδρα και δήλωσε ότι «πρέπει να περιφρουρήσουμε την εικόνα του Κοινοβουλίου. Ως Πρόεδρος έχω την υποχρέωση να εξαντλώ την δυνατότητα να ασκώ τα καθήκοντά μου, και την δεοντολογική υποχρέωση να προεδρεύω όταν μιλούν πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολύ περισσότερο όταν μιλά ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που είναι ο τέταρτος πυλώνας του πολιτεύματος».

Παραδέχθηκε ότι ισχύει το άρθρο 66 που δεν επιτρέπει να προεδρεύσει ο Πρόεδρος όταν έχει μιλήσει ως Βουλευτής και συνέχισε: «εν προκειμένω προσχωρώντας στην αναδιδόμενη από όλη αυτή την φωνασκία αντίληψη ότι δεν έπρεπε να ανέβω στην έδρα, επέλεξα να τιμήσω τον Πρόεδρο της ΝΔ και να προεδρεύσω. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αφενός αυτό χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί μία εικόνα διάλυσης του Κοινοβουλίου από εκείνους που δεν θα ήθελαν να ολοκληρωθεί η δημοκρατική διαδικασία και αφετέρου ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδώσει κάποιος αυτού του είδους την τιμή, αν ο έτερος δεν την αποδέχεται, καλώ των Αντιπρόεδρο της Βουλής να προεδρεύσει».