Ένας Αφγανός ήταν ο επικεφαλής σπείρας διακίνησης μεταναστών, που δρούσε στη Θεσσαλονίκη.


Η αστυνομία συνέλαβε τον 32χρονο «εγκέφαλο» της οργάνωσης και τρία ακόμη μέλη: Έναν 28χρονο Έλληνα και δυο αλλοδαπούς, ηλικίας 26 και 29 ετών.

Οι τρεις τους μετέφεραν, με τρία αυτοκίνητα (το πρώτο που οδηγούσε ο 32χρονος ήταν ο προπομπός) επτά μετανάστες -ανάμεσά τους και τρία παιδιά- από τη Θεσσαλονίκη στους Ευζώνους Κιλκίς, για να περάσουν, από εκεί στα Σκόπια κι έπειτα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης 9 Ιουνίου 2015, στην εθνική οδό προς τους Ευζώνους.

Πάνω τους βρέθηκαν 500 ευρώ κι έξι κινητά τηλέφωνα, τα οποία, μαζί με τα τρία Ι.Χ., κατασχέθηκαν.

Σε βάρος τους, αλλά και σε βάρος τεσσάρων ακόμη μελών της οργάνωσης, σχηματίστηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης για «εγκληματική οργάνωση», «διευκόλυνση εισόδου-εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών από μη νομοθετημένα σημεία» και «συναυτουργία σε διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα», κατά περίπτωση.

Ο 32χρονος  «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα και μόλις τον περασμένο Μάρτιο σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για διευκόλυνση εισόδου – εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών από μη νομοθετημένα σημεία, διευκόλυνση προώθησης υπηκόων τρίτων χωρών προς το εσωτερικό της χώρας, παροχή καταλύματος σε υπηκόους τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο Ελληνικό έδαφος και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Επίσης, σε βάρος του 29χρονου συλληφθέντα, εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του ανακριτή 6ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, για απόπειρας ληστείας κατά συναυτουργία και απλή συνέργεια κατά συναυτουργία σε ληστεία.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.