sxoinas_junker_01.jpg
Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν για να προβάλουν τη Λαϊκή Παρέλαση της 25ης Μαΐου, που ετοιμάζουν στην οδό Αλ. Σβώλου της Θεσσαλονίκης, οι διοργανωτές. Μπέρδεψαν το… Eurogroup και τον Γιούνκερ. Διαβάστε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν και θα καταλάβετε:

 

Τον κίνδυνο να υπάρξει παραχάραξη των μηνυμάτων που θέλει να εκπέμψει η Λαϊκή Παρέλαση της 25ης Μαΐου 2015 εξέφρασε το μεσημέρι σε Συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής της άτυπης Πρωτοβουλίας Κατοίκων & Καταστηματαρχών της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου Λάζαρος Χατζηνάκος.

Μάλιστα ανακοίνωσε πως απέστειλε προσωπική επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στην επιστολή αναφέρεται ρητά ότι η Παρέλαση, η οποία ενδέχεται να συμπέσει με την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα, δεν στρέφεται κατά των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Αναλυτικά στην επιστολή προς τον κ. Γιούνκερ, με την οποία περιφρουρείται η Παρέλαση από κάθε σύνδεσή της με κυβερνητικές προθέσεις και επιδιώξεις, αναφέρονται τα εξης:

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Οι Έλληνες είναι ένας περίεργος λαός. Μπορούν και μετατρέπουν τον Πόνο τους σε Γλέντι. Οι χοροί τους δεν είναι μόνον γιορταστικοί, όπως το συρτάκι. Οι Πόντιοι χορεύουν ακόμη τον Πυρρίχιο, που είναι ο αρχαιότερος πολεμικός χορός. Και με1 το ζεϊμπέκικο τη θλίψη τους γιατρεύουν.
Το κείμενο που σας παραδίδουμε σήμερα έχει μια σκωπτική διάθεση. Από τον Αριστοφάνη ως τον σύγχρονο ποιητή της πόλης μας, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο επιχειρούμε να δούμε την καθημερινότητα από την ευχάριστη της όψη.
Μα, είναι καιρός να σας εξηγήσουμε τα κίνητρα μας. Στις 11 Απριλίου 2015 αναρτήθηκε στο Facebook μια εκδήλωση. Η Λαϊκή Παρέλαση. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μετά από συζητήσεις που ξεκίνησαν από τις αρχές Μαρτίου, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και ζωντανές συναντήσεις, καταλήξαμε ότι η εκδήλωση θα γίνει στις 25 Μαΐου.
Ο μόνος φόβος μας ήταν μήπως έχει ανοιξιάτικη βροχή. Δεν είχαμε υπολογίσει ότι αυτή τη μέρα -σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου- μπορεί να προσδιοριστεί η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, που συνεδρίασε την προηγούμενη Δευτέρα.
Την ίδια μέρα, Δευτέρα 11.05.2015, οι διοργανωτές της Παρέλασης καταθέσαμε στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, επιστολή στην οποία επί λέξει αναφέρεται:
«Είναι ένα γεγονός της Κοινωνίας των Πολιτών. Δεν υποκρύπτει πολιτικές, κομματικές, παραταξιακές σκοπιμότητες. Και για το λόγο αυτό είναι μια ‘έκρηξη’ Δημοκρατίας: Μόνον νοσταλγοί των Ναζί αποκλείονται. Αλλά και περιφρουρείται για να μην προβληθούν επικοινωνιακά δημόσια πρόσωπα σε θέσεις Εξουσίας. Για λόγους συμβολικούς και μόνον κύριε Δήμαρχε θα σας παρακαλέσουμε να βρίσκεστε στην Οπισθοφυλάκη της Παρέλασης».
Κύριε Πρόεδρε,
Τον Φεβρουάριο του 2015 πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις διαδηλώσεις που είχαν φιλοκυβερνητικό χαρακτήρα. Τις ημέρες που συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες το Eurogroup.
ΟΜΩΣ:
Η ΛΑΪΚΗ Παρέλαση δεν στρέφεται κατά των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Προφανώς δεν αποκλείουμε τη συμμετοχή πολιτών που είναι οργισμένοι. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία έχει καθυποτάξει την Οργή.
Θα παρελάσουν οι δημιουργικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης. Τα συνθήματα και τα πλακάτ μας έχουν τρεις κύριους προσανατολισμούς:
1. Η Θεσσαλονίκη δεν πτοείται από την Κρίση και την Παρακμή.
2. Είναι μια Ελληνική Πόλη που διαθέτει από το 1960 μια πλούσια καλλιτεχνική σκηνή: στη Μουσική, στο Θέατρο, στον Χορό. Αυτή θα παρελάσει!
3. Με τις καινοτόμες Κοινωνικές της Οργανώσεις δημιουργεί νέους Θεσμούς Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα κτίζει δομές για την Πολιτιστική, Τουριστική και Επιχειρηματική της Άνθηση, τη Διεθνή της Προβολή.
Η Πόλη διαθέτει το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο των Βαλκανίων. Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, αφυπνισμένοι από την Κρίση, γνωρίζουν ότι πρέπει με τη Γνώση να ανοικοδομήσουν τη ρημαγμένη μας Χώρα. Ο Τουρισμός μας ανακάμπτει.
Ελπίζουμε να σας έχουμε πείσει. Πρόκειται για ατυχή σύμπτωση. Αν συνεδριάσει το Eurogroup την ίδια ημέρα με τη Λαϊκή Παρέλαση αθηναϊκά και διεθνή μέσα ενημέρωσης θα θεωρήσουν την εκδήλωση μας μία ακόμη φιλοκυβερνητική διαδήλωση. Σε περίπτωση θετικής κατάληξης των διαπραγματεύσεων θα θεωρηθεί ένα «πανηγύρι» για την υποτιθέμενη ‘Νίκη’ της ελληνικής κυβέρνησης!
Μα εμείς άλλα σχεδιάζουμε. Θέλουμε να τιμήσουμε τους Νεκρούς αυτής της Πόλης. Από τους Ισραηλίτες, που είδαν τους τάφους τους να βεβηλώνονται το 1942, τους Αρμενίους, τους Ποντίους, τους Κυπρίους που ζήσαν Γενοκτονίες και Εισβολές, τους Σαλονικιούς που αυτοκτόνησαν στη διάρκεια της Κρίσης.
Θα το κάνουμε τραγουδώντας και χορεύοντας για 7 ώρες. Όπως ταιριάζει στις Παραδόσεις αυτού του Λαού.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Το σχόλιό μας

Οι άνθρωποι της Σβώλου έχουν αποδείξει ότι δεν φείδονται ιδεών. Τώρα αποδεικνύουν ότι διαθέτουν περίσσευμα τρόπων για την προώθηση των δράσεών τους. Τους ζηλεύουμε (με την… καλή έννοια).