rodakina_metafortosi_01.jpg

Στην Ημαθία βρέθηκε, σήμερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας «Rosselkhoznadzor» Αλέξι Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).

 

Μίλησε για τις προοπτικές που διαμορφώθηκαν για την άρση της απαγόρευσης εισόδου φρούτων και λαχανικών στη ρωσική αγορά, καθώς και για το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης, που θα εφαρμοστεί στο εξής.

Ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για το τι μπορεί να γίνει με το ρωσικό εμπάργκο: "Ακόμα και τηλεφωνικά μπορεί να αρθεί το ρώσικο εμπάργκο και να ξεκινήσει η χώρα μας εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στη ρωσική αγορά", ισχυρίστηκε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εξήγησε, μάλιστα, ότι "από τις 21 Απριλίου εκκρεμεί η υπογραφή δύο πρωτοκόλλων που άφησα για υπογραφή στα τμήματα κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στα οποία περιγράφονται βήμα βήμα οι τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για την εξαγωγή των σχετικών προϊόντων στη ρωσική αγορά". Τα πρωτόκολλα, όμως, δεν υπογράφτηκαν…

Τον ρώτησαν πόσος χρόνος απαιτείται αφού υπογραφούν τα πρωτόκολλα, για να “δουλέψει” το σύστημα. Ήταν αφοπλιστικός: "Μπορούν να αποσταλούν υπογεγραμμένα ακόμα και μέσω e-mail, έτσι ώστε να περάσουμε άμεσα στο επόμενο στάδιο του ελέγχου και όταν αρθεί το ρωσικό εμπάργκο να ξεκινήσουν άμεσα οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς καθυστερήσεις και με τη χώρα σας έτσι να αποτελεί από τις πρώτες που θα εξασφαλίσουν την παρουσία των προϊόντων της στη Μόσχα", είπε.

Προανήγγειλε, δε, συμφωνία, πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών της Ελλάδας και της Ρωσίας που θα γίνει στη Μόσχα τον Ιούνιο. Και πρόσθεσε ότι η ρωσική πλευρά εξετάζει τρία σενάρια: Είτε να αρθεί το εμπάργκο για όλα τα προϊόντα της ΕΕ, είτε για μερικά, είτε να δοθεί το "πράσινο φως" σε "Ελλάδα, Ουγγαρία και Κύπρο για συγκεκριμένα προϊόντα".

Παρών στη συνάντηση και ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας. "Δεν νομίζω ότι η μη αποστολή υπογεγραμμένων των πρωτοκόλλων αποτελεί το βασικό ζήτημα που δεν αίρεται άμεσα το εμπάργκο", υποστήριξε, αλλά μπροστά στα… μάτια παραγωγών που είχαν καρφωθεί πάνω του δεσμεύτηκε να κοιτάξει άμεσα το ζήτημα με τα πρωτόκολλα που ο κ. Αλεξένκο τόνισε ότι έχουν κολλήσει στις υπηρεσίες κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Ρώσος αξιωματούχος βρέθηκε στην Ημαθία συνοδευόμενος από τη γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Acert, που θα διασφαλίζει την ποιότητα, ασφάλεια των προϊόντων και την ιχνηλασιμότητά τους. Όπως εξήγησε η κ. Νάντια Ναλμπάντη, ο έλεγχος θα γίνεται και στο χωράφι, αλλά και στο Ρωσικό έδαφος κι αν τα φορτία δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, θα αποστέλλονται πίσω.

Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο πρόεδρος του Acert, Στέφανος Μπίλλας, υποστήριξε ότι το κόστος των ελέγχων “δε θα αποτελεί πονοκέφαλο”.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου, ζήτησε  από τον Ρώσο αξιωματούχο "οι φετινές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά, όταν αρθεί το εμπάργκο που έχει αργήσει κιόλας, να γίνουν με τη μέθοδο που ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια".

Ο πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, δήλωσε πως οι παραγωγοί “δεν κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα και ήδη προετοιμάζουμε εξαγωγές σε Σκανδιναβικές και Αραβικές χώρες”.