Με την επιμονή του ΔΝΤ, αλλά και της Γερμανίας, ασχολούνται, σήμερα Σάββατο (23 Μαΐου 2015) στα βασικά πρωτοσέλιδα θέματά τους, οι περισσότερες εφημερίδες.


Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έπεσε σε... ξέρα η Κορώνεια

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, "λήγει στα τέλη του 2015 η χρηματοδότηση των έργων του προγράμματος για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τρόπος για τη συνέχισή της. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την απειλή προστίμου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ εφάπαξ και ημερήσιου προστίμου για τη διατήρηση της ίδιας κατάστασης. Από τα 12 έργα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης απομένουν να γίνουν έξι, στα περισσότερα εκ των οποίων σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Λύση για 60.000 εφάπαξ. 

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, "αναζητείται από το υπουργείο ο μαθηματικός τύπος με σκοπό να ξεμπλοκάρουν οι πληρωμές. Αύση για τα περίπου 60.000 λιμνάζοντα εφάπαξ, που έχουν μείνει στην αναμονή για χρονικό διάστημα έως και τρία έτη, επιδιώκει να βρει το υπουργείο Εργασίας και επεξεργάζεται σειρά προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους αρμόδιους φορείς". 

ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Κόκκινη γραμμή η στροφή στην κεντροαριστερά

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση τείνει να βρεθεί στη θέση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ξένο με αυτό για το οποίο αναδείχτηκε".

ΕΘΝΟΣ του Σαββάτου: Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. 

"Στην τελική ευθεία και με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα οι διαπραγματεύσεις, ενώ κορυφαίοι «γρίφοι» για την επίτευξη συμφωνίας παραμένουν. Μπορεί και οι δύο πλευρές -κυβέρνηση και εταίροι- να μίλησαν για εποικοδομητικές συζητήσεις στη Ρίγα, όμως τα «αγκάθια» δεν απομακρύνθηκαν", γράφει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το "σχέδιο Ιμπραήμ" η Αγία Βαρβάρα και ο καλόγερος! 

"Ασπίδα του ελληνισμού οι 500.000 προσκυνητές των ιερών λειψάνων", γράφει η εφημερίδα με αφορμή τα όσα έγιναν στην Αθήνα με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπαράζ αυξήσεων με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ. 

"Παζάρι κυβέρνησης-δανειστών για να κλείσει η συμφωνία" βλέπει η εφημερίδα και προσθέτει: "Αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ για φάρμακα, είδη εστίασης, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, εισιτήρια θεαμάτων, εκδόσεις βιβλίων και εντύπων αλλά και υπερδιπλασιασμό του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια των θεάτρων αποδέχεται πλέον η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να έλθει σε συμφωνία με τους θεσμούς για το νέο καθεστώς επιβολής του βασικού αυτού έμμεσου φόρου". 

Η ΑΠΟΨΗ: Κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς... ΣΥΡΙΖΑ;

"Τέλος χρόνου για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα θα σημάνει η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, όποια και αν είναι αυτή. Ξάφνου θα ξημερώσει μια νέα ημέρα που θα φέρει εκ των πραγμάτων και πολιτικές εξελίξεις, με το κυβερνών κόμμα να εξελίσσεται ή να εξανεμίζεται", γράφει η εφημερίδα.

Η ΑΥΓΗ: Γερμανικό παιχνίδι με το ΔΝΤ. 

"Γρίφος η εμμονή του Βερολίνου και η στάση του ταμείου", γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: "Την πολιτική και διεθνή διάσταση του ελληνικού προβλήματος ανέδειξαν για άλλη μια φορά οι επαφές του Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής προχθές με την Άν. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ και χθες με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ. Κατά κοινή παραδοχή και εκτίμηση, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις το αμέσως προσεχές διάστημα. Όμως υπάρχουν σκοτεινά σημεία που, αν δεν φωτιστούν, κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Θεσμοί σε σύγχυση. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε "αδειάζουν" την Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Λέει ακόμη ότι "παρά την πολιτική συμφωνία Τσίπρα- Μέρκελ-Ολάντ για άμεση λύση, ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ συνάπτουν τη δική τους «συμμαχία». «Εχετε κάνει πάρα πολλά», είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στον αντίποδα, η Κριστίν Λαγκάρντ διαμήνυσε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να είναι «πρόχειρη» και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απειλεί με διπλό νόμισμα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φόροι σε καταθέσεις, συναλλαγές Χ.Α. 

H εφημερίδα υπογραμμίζει: "Καθώς η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα με τους εκπροσώπους των δανειστών παραμένει μεγάλη σε καίριους τομείς των διαπραγματεύσεων, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν βρεθεί η αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής κάποιου φόρου στις καταθέσεις, από ένα ύψος και πάνω".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: -

Η εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.

Ο ΛΟΓΟΣ: Πολύ κοντά σε λύση. 

"Συμφωνία εντός της εβδομάδας διαβλέπουν κυβέρνηση και θεσμοί", υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Επιχείρηση με κωδικό 163 έδρες. 

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως "απόφαση για εκλογές πήρε ο πρωθυπουργός", καθώς "στο Μαξίμου θεωρούν, συγκεκριμένα, ότι είναι ευκαιρία για τον διεμβολισμό του αστικού χώρου, καθώς η Κεντροδεξιά σήμερα είναι κατακερματισμένη και η ανασυγκρότηση της καθυστερεί". 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Κόκκινα δάνεια: Ρύθμιση-σοκ για στεγαστικά

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο Μαξίμου θεωρούν, συγκεκριμένα, ότι είναι ευκαιρία για τον διεμβολισμό του αστικού χώρου, καθώς η Κεντροδεξιά σήμερα είναι κατακερματισμένη και η ανασυγκρότηση της καθυστερεί". 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προς νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "oι δηλώσεις αισιοδοξίας από πλευράς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν πρέπει να ξεγελάσουν το λαό. Όλα αποδεικνύουν ότι στην πλάτη του λαού και των εργαζομένων φορτώνονται νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, που θα περιλαμβάνουν, εκτός από τα αντιλαϊκά μέτρα σε φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικό κ.λπ., και νέα δανειακή σύμβαση. Η αποδοχή παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων απ' την πλευρά της συγκυβέρνησης συνοδεύεται από την προσπάθεια στελεχών της να εμφανιστεί ως «ρεαλισμός»"!

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Καθαρίζει (το θολό τοπίο) ο Τσίπρας

ΤΑ ΝΕΑ: Μετά τη Ρίγα μας φοράνε γραβάτα. 

Γράφει η εφημερίδα: "Αισιοδοξία για συμφωνία μέσα σης επόμενες ημέρες εξακολουθεί να εκπέμπει η κυβέρνηση μετά τη Συνοδό της Ρίγας, όπου διαψεύσθηκαν πάντως οι ελπίδες για πολιτική διαπραγμάτευση: Μέρκελ και Ολάντ παρέπεμψαν την Ελλάδα στους θεσμούς, ενώ προωθείται η λήψη σκληρού πακέτου μέτρων εφ' όλης της διαπραγματευτικής υλης - από τον Φ ΓΙΑ ως το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θα θεραπεύουν τον καρκίνο σε 9 στους 10!

Μπορεί ο βασικός τίτλος να μην το διευκρινίζει, όμως, η εφημερίδα γράφει για τον καρκίνο του προστάτη -και μόνον- και γράφει: "Μια πρωτοποριακή έρευνα Αμερικάνων και Βρετανών επιστημόνων δημιούργησε έναν λεπτομερή γενετικό χάρτη του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία 9 στους 10 ασθενείς, με φάρμακα που υπάρχουν ήδη στο εμπόριο"!

Espresso: Η Τζάκι έστειλε στο θάνατο τον Αλέξανδρο

"Η 90χρσνη Γ. Βέττα σπάει τη σιωπή της έπειτα από 42 χρόνια για τον χαμό του γιου του Ωνάση", γράφει η εφημερίδα εννοώντας την οικονόμο του μεγιστάνα.

Hellenic Mail: Γιούνκερ: Εφικτή μια συμφωνία με την Ελλάδα

"Εφικτή Θεωρεί ο πρόεδρος της Κομισιόν μια συμφωνία με την Ελλάδα εντός τον χρονικού πλαισίου Σε πολύ καλό κλίμα, αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας διεξήχθη η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές", γράφει η εφημερίδα.

Kontranews: Νέο πάρτι στήνουν πάλι ντόπιοι και ξένοι κερδοσκόποι

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "οι κερδοσκόποι που γνωρίζουν από πριν τα επίμαχα δημοσιεύματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάζουν το δείκτη στο εύθραυστο ελληνικό χρηματιστήριο, παίρνουν θέση στα παράγωγα βγάζοντας τρελά κέρδη".

Press time: Νέος Αρμαγεδδώνας. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η κυβέρνηση αναγκάστηκε φυσικά να πάρει πίσω ολοταχώς το σύνολο σχεδόν του περίφημου προγράμματος της Θεσσαλονίκης, το οποίο μοιάζει πια με «κενό γράμμα»".

Star Press: Διάσημος Έλληνας ηθοποιός φορέας του AIDS

Η εφημερίδα γράφει: "Η περιπέτεια για τον γνωστό ηθοποιό ξεκίνησε I το περασμένο καλοκαίρι, όταν ένα δικό του πρόσωπο χρειάστηκε αίμα. 0 n0onoios προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει και έσπευσε να πάει για αιμοδοσία, κάτι. άλλωστε, που είχε κάνει κι άλλες φορές κατά το παρελθόν, για άλλα άτομα που είχαν την ίδια ανάγκη. Αυτήν τη φορά, όμως, δύο μέρες μετά την αιμοδοσία δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από το νοσοκομείο. Του ζήτησαν να περάσει από εκεί, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των εξετάσεων του"...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΓΟΡΑ: Παίζουν με τη φωτιά... 

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "η αβεβαιότητα επιτείνεται, ενώ η οικονομία καταρρέει".

ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Σύνταξη στα 70 ζητούν οι θεσμοί για να υπάρξει συμφωνία

Σύμφωνα με την εφημερίδα "το θέμα έθιξε η Μέρκελ στον Τσίπρα στην 5ωρη συνάντηση τους στο Βερολίνο Προτάσεις-φωτιά. που φέρνουν τα πάνω κάτω στο συνταξιοδοτικό. καταθέτουν οι δανειστές προκείμενου να αποδεχτούν ορισμένα από τα αιτήματα της Αθήνας για αναπτυξιακά μέτρα στη μεγάλη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού". 

Η ΑΞΙΑ: 13 και... σήμερα. 

"Τελείωσαν τα ψέματα, οι μπλόφες, οι ασάφειες, οι συνιστώσες, οι ερασιτεχνισμοί και οι ιδεοληψίες", γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: "Σε αυτό το διάστημα των δύο εβδομάδων η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα (όπως επιβάλλουν η ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ των Γερμανών αλλά και το ΔΝΤ, που παραμένει στο παιχνίδι), δηλαδή το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη ρευστότητα που προβλέπεται από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου".

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μαρτύριο της σταγόνας. 

"Προσωρινή λύση με μερική εκταμίευση 4 δισ. ευρώ. Για το φθινόπωρο Παραπέμπονται οι δύσκολες αποφάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό Αγώνας δρόμου για να κλείσει η πρώτη φάση της συμφωνίας στις αρχές Ιουνίου Προς έκτακτο Eurogroup έως τη Δευτέρα 1η Ιουνίου", γράφει η εφημερίδα.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πρόοδος στα λόγια

"Απαραίτητη θεωρείτο Βερολίνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις συνομιλίες Ερωτηματικά νια τον τρόπο κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας το διάστημα μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους ανακύπτουν μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού στη Ρίγα, καθώς τα μηνύματα από το Brussels Group δεν δείχνουν ταχεία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις", τονίζει η εφημερίδα. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Προ των πυλών των capital controls

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τo deadline που φέρεται να έχει δοθεί στην ελληνική πλευρά, μετά και τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, για επίσπευση των διαπραγματεύσεων και επίτευξη συμφωνίας εμπεριέχει και έμμεσες, πλην όμως σαφείς, «απειλές» για τις συνέπειες που θα υπάρξουν σε περίπτωση ρήξης, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων θα οδηγήσει στην επιβολή μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων". 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Έτσι θα γίνει η κατανομή m των Βοσκότοπων

Η «Π» παρουσιάζει ολόκληρη την ΚΥΑ, όπως θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός

Η εφημερίδα αναφέρεται  σε ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του ότι "μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση".

Agrenda: Στα 25 λεπτά η άμυνα για το σκληρό

Σύμφωνα με την εφημερίδα "δραματική μείωση παραγωγής στη Βόρεια Ελλάδα και λίβας στη Θεσσαλία, σιγοντάρουν σε καλή τιμή για το σκληρό σιτάρι".