Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την παιδεία, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ζήτησε η Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τρίτη.


Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατεδάφιση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. «Οτιδήποτε επαναφέρει τον κομματισμό, την ήσσονα προσπάθεια, τα πτυχία χωρίς αντίκρισμα και την ισοπέδωση προς τα κάτω, προωθείται», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στο ζήτημα της «αριστείας», ενώ κατήγγειλε ότι η διοίκηση των σχολείων και των πανεπιστημίων παραδίνεται στους συνδικαλιστικούς φορείς και θα ασκείται, πια, με βάση «τα συντεχνιακά τους συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης, τόνισε ότι παντού στον κόσμο θεωρείται προϋπόθεση μιας σύγχρονης ποιοτικής Παιδείας, ενώ εδώ ματαιώνεται.

Παράλληλα εκτίμησε πως «ό,τι δεν αξιολογείται συνεχώς, το ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα απαξιώνεται».

«Τα πρότυπα σχολεία ουσιαστικά καταργήθηκαν, αφού εγκαταλείφθηκε η επιλογή και η αξιολόγηση των μαθητών και των καθηγητών τους. Έτσι όμως, οι κοινωνικά πιο αδύναμοι στερούνται τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ένα άριστο σχολείο» παρατήρησε.