dimarxeio_20150504_113517Την οργισμένη αντίδραση του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας προκάλεσε η άρνηση του δήμου Θεσσαλονίκης να δώσει σε ασθενή με μεσογειακή αναιμία θέση στάθμευσης για το αυτοκίνητό του!

 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι δύο από τις εννέα κατηγορίες στις οποίες η Πολιτεία χορηγεί στους ασθενείς αναπηρικό αυτοκίνητο και ατομικό δελτίο στάθμευσης. Οι συγκεκριμένες εννέα κατηγορίες αναφέρονται ρητά στο άρθρο 16 του νόμου 1798.

Ο ασθενής και μέλος του Συλλόγου συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πήγε στις 2 Φεβρουαρίου στον δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να του χορηγηθεί μία ατομική θέση στάθμευσης. Ενάμιση μήνα αργότερα, έλαβε μία επιστολή από τον δήμο, με την οποία τον ενημέρωναν ότι δεν μπορούν να του δώσουν θέση στάθμευσης!

«Εν όψει αναθεώρησης του Κανονιστικού Πλαισίου και μέχρι την έκδοση νέας απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω καταγγελιών και παραπόνων δημοτών προς την υπηρεσία μας ως προς το καθεστώς και τις προϋποθέσεις παραχώρησης θέσεων στάθμευσης ΑΜεΑ πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση θέσης στάθμευσης είναι ότι ο αιτών εμπίπτει στις τρεις πρώτες κατηγορίες (…) που αφορά σε μόνιμες και σοβαρές κινητικές αναπηρίες των κάτω άκρων»!

«Κύριε Μπουτάρη, το αυτοκίνητο για τα άτομα αυτά είναι ένα “εργαλείο” για τη μετάβασή τους στο νοσοκομείο και όχι ένα μέσο αναψυχής. Είναι το προσωπικό ασθενοφόρο του κάθε πάσχοντα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος και καλεί τον Γιάννη Μπουτάρη να επανεξετάσει την αίτηση του ασθενούς με μεσογειακή αναιμία που ζητά θέση στάθμευσης.

Το θέμα είχε κρατηθεί από τον δημοτικό σύμβουλο των “Εντάξει” Στάθη Παντελίδη, ο οποίος ζήτησε, κατά το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, να χορηγούνται θέσεις στάθμευσης στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, αλλά η θέση του δεν εισακούστηκε. Η εισήγηση του δήμου, κατά της χορήγησης θέσης στάθμευσης, ψηφίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των συμβούλων.


H φωτογραφία είναι αρχείου και δεν έχει σχέση με το θέμα