Εκατοντάδες  χιλιάδες λίτρα υγρών καυσίμων από αγωγούς πετρελαίου του Ελληνικού Στρατού, εξαιρετικά μεγάλης χρηματικής αξίας, έκλεψε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, στην οποία ενέχονται οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και 41χρονος υπαξιωματικός!


Η σπείρα εξαρθρώθηκε έπειτα από έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Εχεδώρου και του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή της Διοίκησης Στρατιωτικής Μονάδας της Δυτικής  Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος των μελών της σπείρας -ηλικίας 31 ως 54 ετών- σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίσταση αδικήματα της «εγκληματικής οργάνωσης», «διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής», «παράβασης καθήκοντος» και παράβασης του Νόμου «περί τελωνειακού κώδικα». 

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η δράση της σπείρας είχε αρχίσει το 2013. Ο υπαξιωματικός υποδείκνυε  στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης τις ακριβείς τοποθεσίες των φρεατίων από τις οποίες διέρχονταν οι αγωγοί. Εκείνοι πήγαιναν, νύχτα, με βυτιοφόρο και εργαλεία άντλησης του 54χρονου (είναι ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων) κι αντλούσαν το πετρέλαιο. Ρόλο συντονιστή έπαιζε ο 33χρονος συνεργάτης του πρατηριούχου.  

Σύμφωνα με την αστυομία, , σε χρονικό διάστημα δύο ετών (2013-2014), τα μέλη της οργάνωσης προέβησαν σε πέντε περιπτώσεις κλοπών υγρών καυσίμων και επτά απόπειρες κλοπών, σε διάφορες περιοχές των Νομών Θεσσαλονίκης και Ημαθίας. Έκλεψαν συνολικά 294.762 λίτρα πετρελαίου, συνολικής αξίας περίπου 300.000 ευρώ, ενώ το ύψος των διαφυγόντων δασμών ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 166.729,81 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι,  τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης, έχουν απασχολήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν τις Αστυνομικές Αρχές, για πλήθος ποινικών αδικημάτων. 

Η σχηματισθείσα δικογραφία στάλθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.