Με το αριστουργηματικό και πολυβραβευμένο φιλμ του Αλέν Ρενέ Providence (έγχρωμο, Γαλλία- Ελβετία- Ηνωμένο Βασίλειο, 1977, διάρκεια 105’ ) συνεχίζει τις προβολές της η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3.


Η προβολή θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 20 Απριλίου στις 21:00 στον "Αλέξανδρο" πάντα με ελεύθερη είσοδο στο αφιέρωμά της "Ταυτότητες, ρόλοι, σχέσεις εξουσίας". 

Η αίθουσα είναι ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Κέντρο Πολιτισμού, η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνεται από το ΚΕΜΕΣ.

Το φιλμ προλογίζει ο Αλέξης Δερμεντζόγλου, στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί ένα εξαιρετικό σημείωμα του Βασίλη Ραφαηλίδη από το ΒΗΜΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πέμπτο μάθημα του ελεύθερου λαϊκού  πανεπιστημίου για το σινεμά το προς ανάλυση και συζήτηση θέμα είναι Ο χρόνος στις ταινίες του Αλέν Ρενέ

Στο Providence πρωταγωνιστούν οι σερ Τζον Γκίλγουντ, Ντερκ Μπόγκαρντ, Έλεν Μπέρστιν, Ντέιβιντ Γουόρνερ. Το φιλμ κέρδισε επτά κορυφαία γαλλικά Όσκαρ (Σεζάρ) καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μουσικής, μοντάζ, ντεκόρ, ήχου. Κέρδισε ακόμα  το βραβείο των Γάλλων κριτικών, αλλά και το βραβείο στο φεστιβάλ της Βαγιαντολίντ.

Ένας ιδιοφυής γέρος συγγραφέας, που υποφέρει από προβλήματα υγείας, περνάει μια βραδιά γεμάτη κρίση και αγωνία και χτίζει μια μυθοπλασία με ήρωες το οικογενειακό του περιβάλλον.
Διακριτική, πικρή, έξοχη ταινία, με το ρεαλισμό και τη μυθοπλασία να εμπλέκονται δημιουργικά.