«Nα μη ξεχνάμε τις ευθύνες των προηγουμένων κυβερνήσεων», ζήτησε η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη», στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρία Καλφακάκου.


Στη συζήτηση που γίνεται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το μετρό, υπογράμμισε πως από το 2006 ως σήμερα έγινε μόλις το 35% του έργου και εκταμιεύτηκαν 350 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στην επόμενη τετραετία θα πρέπει να εκτελεστεί το υπόλοιπο 65%.

Η κ. Καλφακάκου εκτίμησε ότι με βάση τις αποφάσεις της Διαιτησίας, επιδικάζεται για τον ανάδοχο το 30% των απαιτήσεών του, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να του καταβληθούν περί τα επιπλέον 180 εκατ. ευρώ.

"Το έργο θα πρέπει να μπει στις ράγες ενός πολύ συγκεκριμένου και αυστηρού χρονοδιαγράμματος, ενώ θα πρέπει επίσης να συσταθεί μία Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου για την παρακολούθηση του έργου", πρότεινε.

Η κ. Καλφακάκου τέθηκε υπέρ της αποζημίωσης των μετρόπληκτων καταστηματαρχών και ελευθέρων επαγγελματιών, λέγοντας ότι τα 10-20 εκατ. ευρώ, είναι ψίχουλα μπροστά στο 1,1 δισ. του προϋπολογισμού του έργου.