Ανησυχία μεταξύ πολιτών στην Κρήτη (φωτογραφία από το cretapost.gr πάνω), μετά τη νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 5:05 το πρωί στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κάσου. 


Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πρόκειται για μετασεισμό, έπειτα από τη δόνηση των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στις 21:07 ανατολικά της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ακολούθησαν όλο το βράδυ δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους από 3,1 έως 5,4 Ρίχτερ, οι ισχυρότερες των οποίων ήταν οκτώ που το μέγεθος του ανερχόταν πάνω από 4 Ρίχτερ.

Το μεγαλύτερο μέρος των δονήσεων έχουν γίνει αισθητές στην ανατολική Κρήτη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα.

Η κύρια δόνηση;



Φαίνεται πως ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ, που σμειώθηκε ανατολικά της Κρήτης και συγκεκριμένα μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου, 165χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 21.07, ήταν η κύρια δόνηση, η οποία χαρακτηρίστηκε σφοδρή. 

Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την Κρήτη, καθώς και στα γύρω νησιά. Ακολούθησαν μετασεισμοί το μέγεθος των οποίων έφτασε μέχρι και τα 4,9 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί εκτιμώντας ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους

Στους δρόμους και εκτός των σπιτιών τους παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε αρκετοί πολίτες στην Κρήτη. Η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης ανησύχησε ιδιαίτερα τους Κρητικούς. 

Όπως περιγράφουν πολίτες από την Κρήτη, η σεισμική δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με τους ανθρώπους στις γειτονιές του Ηρακλείου να πετάγονται από σπίτια, καταστήματα και καφετέριες ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι οι οποίοι στον πανικό τους ούρλιαζαν.

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι

Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. «Δεν ανησυχούμε καθόλου. Ξεχάστε το. Είχε καιρό να κάνει σεισμό πάνω από 6 R στην Ελλάδα, και αν γινόταν κοντά σε κάποιο αστικό κέντρο θα είχαμε πρόβλημα, ευτυχώς δεν έγινε», δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης στην τηλεοπτική εκπομπή Fair Play της ΝΕΡΙΤ.

Μάλιστα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού σχολίασε πως τις τελευταίες τρεις ημέρες κυκλοφορεί ένα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, σύμφωνα με το οποίο στην Ελλάδα αναμένεται να εκδηλωθεί σεισμός εντάσεως 9 Ρίχτερ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Τσελέντης, «αυτή η ιστορία βγαίνει στην επιφάνεια τα τελευταία τρία χρόνια και συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας, κάτι το οποίο μπορεί να μας κάνει πολύ μεγάλη ζημιά».

Όσο για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ο κ. Τσελέντης δήλωσε ότι ήταν ο κύριος σεισμός και πως στην περιοχή που σημειώθηκε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.