Θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης έγινε, πριν από λίγο, η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο "Σχολείο" της Βασ. Όλγας.


Στο Δημαρχείο ήρθαν περίπου 70 άτομα, από τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο, εν πορεία, από το χώρο του σχολείου, που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Μετά από συνεννόηση -κι αφού υπήρξε ένταση με αστυνομικούς, όταν κι ένας από τους διαδηλωτές άρπαξε την τσάντα με την αντιασφυξιογόνα μάσκα άνδρα των ΜΑΤ- τους επετράπη και εισήλθαν στην αίθουσα.

Εκ μέρους της κατάληψης, η Κωνσταντίνα Θεοδωρίδου, μίλησε για το τι γίνεται στο κτίριο όπου, προχθές, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Είπε πως οργανώνονται διάφορες δράσεις, υπάρχει γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και παιδικός σταθμός, υποστηρίζοντας πως τέτοιες δράσεις φέρνουν την κοινωνία πιο κοντά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είπε πως σε άλλες κοινωνίες, δεν υπάρχει φόβος γι αυτές τις απόψεις κι εξέφρασε την άποψη να ΄ρθει ο δήμος σε επικοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. "Ο δήμος έκανε την κορόιδα ως τώρα με το ρεύμα, με την κλοπή, πείτε το όπως θέλετε και να μεσολαβήσει για να βρεθεί λύση. Να επικοινωνήσουμε με τη Μητρόπολη και να πάρουν, νόμιμα, ρεύμα", πρότεινε.

Όχι μόνο να ανεχθούμε τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά να παρέχουμε και στήριξη, ζήτησε η επικεφαλής της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση" Ελεάννα Ιωαννίδου. Κατηγόρησε τον δήμο ότι πήρε θέση υπέρ της Εκκλησίας και ζήτησε "να τοποθετηθεί εκ νέου το ρολόι δημοτικού φωτισμού στο σχολείο. Ο δήμος οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων", είπε.

Ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης "Εντάξει" και βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης, που εξέφραζε τις απόψεις όσων εμφανίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. "Να πούμε καθαρά αν στηρίζουμε αντιεξουσιαστές. Να υπάρξει ξεκάθαρη θέση από άλλους συνδυασμούς και να ληφθεί απόφαση. Εμείς, είμαστε κατά των καταλήψεων δημόσιων χώρων, από όπου κι αν προέρχονται. Αλλά θα ήθελα να ξέρω αν, από δω και στο εξής οι δημοτικοί σύμβουλοι θα συνδιαλέγονται με αντιεξουσιαστές", ρώτησε.

Η... βόμβα Αβραμόπουλου

"Δεν έχω αντίρρηση να εκτίθενται τα επιχειρήματα του αντιεξουσιαστικού χώρου", απάντησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παν. Αβραμόπουλος. "Δεν έχουμε πρόβλημα να έρχονται οι αντιεξουσιαστές και να εκφράζονται", υποστήριξε. Και... πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα - και μια βόμβα στην αίθουσα: 

"Αν αληθεύει ότι η κυβέρνηση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δεσμεύει τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να δούμε πιο θα είναι το πιο σημαντικόνα συζητήσουμε", είπε!

Όσο για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, είπε πως "ο δήμος δεν μπορεί να δώσει παράνομες εντολές! Να δώσω εντολή στη ΔΕΗ να βάλει ένα καλώδιο και να δώσει ρεύμα, δεν μπορεί να γίνει"!

Χτυπώντας "μια στο καρφί και μια στο πέταλο" πρότεινε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του δημάρχου να... προτείνει ο δήμος στη Μητρόπολη να ζητήσει επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε... αντίθετο ρεύμα πλεύσης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθ. Παππάς μίλησε για κάποιους "που θέλουν να δείξουν τάχα μου δήθεν μου προοδευτικότητα εδώ μέσα, να δείξουν ανεκτικότητα". Είπε πως "άλλο είναι η κάθε αυτόνομη κίνηση να παίρνει ρεύμα από το κάθε ΚΑΦΑΟ κι άλλο να πούμε στον ιδιοκτήτη να ζητήσει επαναηλεκτροδότηση".

Η θέση των άλλων συμβούλων

Ο επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη", Γιώργος Ρακκάς, δήλωσε πως "η κίνηση των πολιτών μπλοκάρει το να γίνει ένα σχολείο μπαρ", υποστηρίζοντας ότι ιδιώτης ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Είπε πως "κάθε κατάληψη κρίνεται διαφορετικά. Για τη συγκεκριμένη κατάληψη θεωρούμε ότι προσφέρει στη γειτονιά, έχει απήχηση στην τοπική κοινωνία μεγαλύτερη από προγράμματα του δήμου" και ζήτησε να λήξει η.. "δημιουργική ασάφεια" στο καθεστώς ηλεκτροδότησης.

"Ευτυχώς βρέθηκαν οι αντισυστημικοί να καταλάβουν το κτίριο. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε εμείς εκεί" δήλωσε η Μαρία Πασχαλίδου, δημοτική σύμβουλος της "Πρωτοβουλίας", κάτοικος της περιοχής.

Υπέρ της πρότασης του δημάρχου τάχθηκε ο Ν. Σαμανίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη". Εξέφρασε τη λύπη του για τις αντίθετες απόψεις εντός της διοίκησης του δήμου και είπε πως "επειδή η Αντιεξουσιαστική Κίνηση έβγαλε ανακοίνωση δε σημαίνει πως η κατάληψη είναι αντιεξουσιαστική". Πρόσθεσε πως "συνομιλούμε με αντιεξουσιαστές και αναρχικούς. Υπάρχει πρόβλημα όταν πρόκειται για εγκληματικές ομάδες, όταν είναι η Χρυσή Αυγή".

Δευτερολογία Καλαφάτη

Σε δευτερολογία του, ο επικεφαλής της παράταξης "Εντάξει", είπε πως πληροφορήθηκε από συνεργάτη του ότι η ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης δεν έχει σχέση με τους ανθρώπους της κίνησης "Σχολείο" και ζήτησε να βρεθεί λύση, με τον νόμιμο ιδιοκτήτη, την Εκκλησία της Ελλάδος, για το θέμα.