Οι βασικοί τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των σημερινών (Σάββατο 4 Απριλίου 2015) εφημερίδων αφορούν και πάλι οικονομικά θέματα. Οι τοπικές ασχολούνται με το μετρό:


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ζητείται λύση για το μετρό

"Ναι σε κυβερνητική παρέμβαση, όχι σε επαναδημοπράτηση του μετρό, συμφώνησαν χτες το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης , οι τοπικοί φορείς και βουλευτές. Ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, ζήτησε «να παρέμβει η κυβέρνηση και να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της παρούσας εργολαβίας μέσα από τον απαραίτητο συμβιβασμό των δύο πλευρών, ενώ θα πρέπει να τεθεί νέο χρονοδιάγραμμα περάτωσης των εργασιών» και διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου", γράφει η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τορπίλη Αναστασιάδη

Όπως γράφει η εφημερίδα, "ο Κύπριος Πρόεδρος, λησμονώντας ότι η χώρα του μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση χάρη στις ελλαδικές πιέσεις και προσπάθειες, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα αποφάσισε να τη χτυπήσει πισώπλατα με μια άκρως προβοκατόρικη δήλωση για το ενδεχόμενο Grexit. Την άκρως υποκριτική τακτική της κυπριακής κυβέρνησης είχε πάντως ξετυλίξει πρώτος ο Κύπριος υπ.Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος στα πρόσφατα Eurogroup ταυτίστηκε πλήρως με τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε σε βάρος της Ελλάδας". 

ΕΘΝΟΣ του Σαββάτου: Νέο δόγμα μετά την έκρηξη Πανούση

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στην υιοθέτηση ενός νέου δόγματος για την αντιμετώπιση φαινομένων ανομίας προχωρά η κυβέρνηση μετά τη δημόσια έκρηξη του Γ. Πανούση ότι αριστερή διακυβέρνηση δεν σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη. Η κυβέρνηση στηρίζει τη ρεαλιστική γραμμή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση γεγονότων που έχουν σχέση με την έννομη τάξη".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Άγιος Ιωακείμ: Τι έρχεται στην Ελλάδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλή παγίδα από τεκμήρια, πόθεν έσχες

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, "χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν όχι με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα που είχαν πέρσι, αλλά με βάση τα αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων". 

ΕΣΤΙΑ: Διαρκές έγκλημα κατά της Οικονομίας

Η ΑΠΟΨΗ: Ο Γολγοθάς του Τσίπρα

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "οι εσωκομματικοί αντίπαλοι περιμένουν στη γωνία για το πρώτο (χοντρό) στραβοπάτημα".

Η ΑΥΓΗ: Βήματα μπροστά παρά τις τρικλοποδιές

"Σε παραπληροφόρηση και "παιχνίδια" κυρίως ξένων μέσων ενημέρωσης αποδίδει η κυβέρνηση τον νέο γύρο κινδυνολογίας που άνοιξε ξαφνικά γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις ταμιακές υποχρεώσεις της", υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Το φιάσκο μιας Μεγάλης Ιδέας

Σύμφωνα με την εφημερίδα υπήρχε σε εξέλιξη η «Επιχείρηση Τάφοι», μια υπόθεσης που ξεκινά το 2009. "Μια πληροφορία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προς την ΕΥΠ περί επικείμενης πώλησης σημαντικών ελληνικών αρχαιοτήτων από Ουκρανούς μαφιόζους κινητοποιεί φιλόδοξους Ελληνες πολιτικούς συμβούλους που χρειάζονται επιτακτικά μιαν... «Αμφίπολη». Παρακάμπτοντας όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και ξοδεύοντας έναν πακτωλό δημόσιου χρήματος, οι Ελληνες... Ιντιάνα Τζόουνς κατέληξαν σ' ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μαζεύουν ρευστό και δεν πληρώνουν

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα "ρευστότητα από κάθε δυνατή πηγή αναζητεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις. Πρόσφατα έβαλε στο στόχαστρο τους πόρους που προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, η σχετική απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Περιφερειών, γεγονός που υποχρέωσε τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, να την αποσύρει".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μετρό: Δήμος καλεί κυβέρνηση

"Σε ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο οκτώ σημείων, με σκοπό να προκαλέσουν άμεση παρέμβαση εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε να ξεμπλοκάρει το πολύπαθο έργο του μετρό, συμφώνησαν οι κορυφαίοι φορείς της Θεσσαλονίκης, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Γιάννης Μπουτάρης για την οργάνωση μονοθεματικης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου παρουσία και βουλευτών από όλα τα κόμματα. Δήμος και φορείς καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του έργου κατά τον προσφορότερο και πλέον συμφέροντα και για το ελληνικό δημόσιο τρόπο", γράφει η εφημερίδα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Άνω κάτω στην κυβέρνηση

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "μείζον ενδοκυβερνητικό θέμα δημιουργήθηκε με το άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση, στα "ΝΕΑ", με το οποίο ο κ. Πανούσης "επιτίθεται" στην "Αριστερά του τίποτα", όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και εμμέσως πλην σαφώς αποδίδει τις πρόσφατες εισβολές αντιεξουσιαστών σε Βουλή, Πανεπιστήμια και πολιτικά γραφεία στην ανοχή πολλών εντός της κυβέρνησης απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Ο πρώτος που αντέδρασε στους ισχυρισμούς του κ. Πανούση ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ χαρακτήρισε "ατόπημα" το άρθρο, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο κ. Πανούσης είναι υπουργός κι όχι σχολιαστής". 

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Σκληρό ροκ του Τσίπρα με τα «τζάκια»

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ανεβαίνει ίο θερμόμετρο στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να συγκρουστεί μετωπικά με τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής ελίτ του τόπου, με αφορμή την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και τον έλεγχο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό, αλλά και να δρομολογήσει εξελίξεις, καθώς τα παραδοσιακά επιχειρηματικά «τζάκια» δεν προτίθενται να υποχωρήσουν αμαχητί". 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Δώστε μας ακίνητα για να πάρετε ευρώ

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "συμβόλαια ιδιοκτησίας ακινήτων μεγάλης αξίας, που σήμερα ανήκουν στο Δημόσιο, απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση κι επιπλέον ενέχυρο σε περίπτωση χρεοκοπίας ή στάσης πληρωμών, για να συμμετάσχουν στις εκδόσεις των έντοκων γραμματίων, οι μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί που επισκέπτονται το οικονομικό επιτελείο, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με «δόσεις» βγαίνουν στη φόρα οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις

"Κάθε μέρα που περνάει όλο και κάποιο κομμάτι του παζλ των αντιλαϊκών δεσμεύσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται στην επιφάνεια, αποκαλύπτοντας ότι, εκτός από αυτά που γράφονται στα non paper και λέγονται στις δηλώσεις στελεχών της, υπάρχουν και κρυφά χαρτιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα λίστα, την τρίτη στη σειρά, με συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ, αποστέλλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), ενόψει της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στο διήμερο 8 και 9 Απρίλη", υποστηρίζει η εφημερίδα.

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Ρήξη εσωτερικού ή εξωτερικού. Το δίλημμα που βασανίζει τον πρωθυπουργό

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι "το μεγάλο διακύβευμα είναι εάνοΣΥΡΙΖΑ θα απορροφηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζουν στην Ευρώπη οι πολιτικές υπερδυνάμεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι κεντροδεξιοί και χροστιανοδημοκράτες, και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εάν γίνει αυτό, όπως και να ονομάσει στο εσωτερικό τα μέτρα και τις συμφωνίες, θα είναι ευπρόσδεκτος και θα στηριχθεί με «ανοχή» στην προσπάθεια προσαρμογής του. Εάν όχι, ο κ. Τσίπρας θα έχει αποφασίσει να διαβεί τον δρόμο της ρήξης, με την ελπίδα, όπως άλλωστε και ο ίδιος επισημαίνει, οι λαοί της Ευρώπης να αλλάξουν τις ενδοτικές κυβερνήσεις και να υπαγορεύσουν αλλαγή πλεύσης από τον αυστηρό μερκελικό δρόμο της λιτότητας".

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο: Περιμένουν Ανάσταση τη Μεγάλη Πέμπτη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "στη διήμερη συνεδρίαση του EuroWorking Group - το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης - επενδύει η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι εκεί θα ξεκλειδώσει η ρευστότητα για την Ελλάδα, τουλάχιστον για βραχυπρόθεσμο διάστημα. Ωστόσο οι δανειστές εξακολουθούν να στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα, ενώ είναι δεδομένο ότι συνεχίζονται οι διαφωνίες για αρκετές πτυχές των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νικήστε τις αλλεργίες, απολαύστε την άνοιξη

"Για κάποιους η Άνοιξη είναι μια εποχή γεμάτη χρώματα και μυρωδιές. Για άλλους, η εποχή αυτή σηματοδοτεί μια δύσκολη περίοδο, στην οποία θα πρέπει να αναμετρηθούν με τις πολλές εποχικές αλλεργίες! Οι αλλεργίες ποικίλλουν από δερματικές, μέχρι ρινικές ή και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Όμως δεν είμαστε αβοήθητοι απέναντι στις αλλεργίες. Είτε είναι κληρονομικές είτε εμφανίζονται για πρώτη φορά μπορούμε και να προφυλαχτούμε και να τις θεραπεύσουμε", λέει η εφημερίδα. 

Hellenic Mail: Στη Μόσχα ο πρωθυπουργός στις 8 Απριλίου

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν στην επικείμενη συνάντησή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η Ελλάδα, προς το παρόν, δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία".

ESPRESSO: Να δω το παιδί μου έστω και λίγο

Όπως γράφει η εφημερίδα, "τον μικρό Ακη, τον οκτάχρονο μοναχογιό της, είχε στο μυαλό η Βίκυ Σταμάτη τις ώρες που πέρασε έξω από το Δρομοκάίτειο. Το αποδεικνύει και το ακατάληπτο μήνυμα που χάραξε στον κορμό ενός δέντρου στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, όπου παραδόθηκε. Στο μήνυμα η σύζυγος του Ακη γράφει: «Μάνα = 10 ζωές και κάτι περισσεύει», ενώ στη συνέχεια διακρίνεται μια καρδούλα με ένα βέλος. Τέλος υπογράφει «Vicky Tsox Stam», παραπέμποντας στο όνομά της: Βίκυ Τσοχατζοπούλου - Σταμάτη".

Karfitsa: ΜΕΤΡΟύμε αντοχές

Όπως λέει η εφημερίδα "ένα έργο που ξεκίνησε πριν το σχεδιασμό του Μετρό ms A0nvas και ενώ θα έπρεπε να ολοκληρωθεί αρχικά το 2012 και κατόπιν το 2014, σήμερα έχει κατασκευαστεί μόλις το 35%" (σ.σ. διατηρείται η σύνταξη)

Kontranews: Να γυρίσουμε στη δραχμή για να σωθούμε από τους σταυρωτηδες

"Στην κυβέρνηση πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να μην πληρωθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην περίπτωση κατά την οποία δεν εκταμιευτούν οι δόσεις που όφειλαν να μας είχαν καταβάλλει από τον περασμένο Αύγουστο. Γιατί δεν είναι δυνατόν μια Αριστερή κυβέρνηση να βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τηνΝα γυρίσουμε στη δραχμή για να σωθούμε από τους σταυρωτήδες", λέει η εφημερίδα 

Press time: Ποιοί απειλούν τον Τσίπρα. «Όποιος διαφωνεί ας με ρίξει»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΓΟΡΑ: 5 μέτρα-φωτιά στο τραπέζι

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Βόμβα» πόθεν έσχες

Η ΑΞΙΑ: Σοβιέτ νέου τύπου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Επί ξύλου κρεμάμενοι... Συμφωνία ή στάση πληρωμών

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ε1 παγίδα για φόρους