Τα είπαν στην Πρωτοβουλία και... τα είπαν για τα καλά: Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης μίλησε για το όραμά του, επέμεινε στην προσφυγή που έχει καταθέσει για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό και από την άλλη ακούστηκαν ψίθυροι και γκρίνιες...

Το όραμα του Γιάννη Μπουτάρη, όπως το εξέφρασε στη γενική συνέλευση της παράταξής του (της "Πρωτοβουλίας"), είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη μητροπολιτικό κέντρο για τα Βαλκάνια. «Θέλουμε η πόλη να γίνει και πάλι ανοιχτή. Ο δήμος δεν είναι εργολάβος ούτε καλλιτεχνικό γραφείο. Δουλειά του δήμου είναι να ανοίγει την πόλη για να μπορούν να κάνουν πράγματα οι πολίτες», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης μίλησε με γενικότητες για διάφορα θέματα όπως «η ψηφιακή διοίκηση, που είναι ένα πρόγραμμα που το είχαμε προτείνει πριν από 1,5 χρόνο και το οποίο μπλόκαρε. Στόχος είναι ο πολίτης να μπορεί να τελειώσει τη δουλειά του χωρίς να χρειάζεται να έρθει στο δημαρχείο», είπε.

Ουσιαστικά είπε πράγματα που έχει ξαναπεί πολλές φορές στο παρελθόν κατά τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων: Αξιοποίηση του ΟΛΘ, ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, θαλάσσια συγκοινωνία, τελεφερίκ και τραμ. Υποσχέθηκε πως μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η θαλάσσια συγκοινωνία Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, παραδέχτηκε πως η μείωση των πόρων του δήμου κατά 60% τον περιορίζει και μίλησε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Είπε πως για τα έργα αναζητούνται συνέργειες και υποσχέθηκε να θέσει σε διαβούλευση όλο το σχέδιο - όραμα.

Έντονη κριτική

Οι ομιλητές, που πήραν, στη συνέχεια, τον λόγο επικέντρωσαν σε θέματα της πόλης και της λειτουργίας της παράταξης. Άσκησαν έντονη κριτική για τομείς όπου η διοίκηση, όπως είπαν, παρουσιάζει ελλείψεις και καθυστερήσεις στο έργο της. Έκαναν λόγο για εξασθένηση της επαφής της παράταξης με τον κόσμο.

Ο -έως πρότινος- αντιδήμαρχος Κ. Ζέρβας άσκησε κριτική στο ότι, μετά από τέσσερα χρόνια, η διοίκηση Μπουτάρη δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει έναν Οργανισμό του Δήμου που να λειτουργεί υπέρ του πολίτη. Έφερε το παράδειγμα της Αθήνας η οποία λειτουργεί με περισσότερους αντιδημάρχους και χωρίς εντεταλμένους συμβούλους.

«Η δημοτική αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο νέο Οργανισμό του Δήμου. Τρία χρόνια μετά αυτές οι δομικές αλλαγές που επιχειρήθηκαν, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Όσοι παροικούν την Ιερουσαλήμ ξέρουμε καλά πως κάθε μέρα ο οργανισμός γίνεται και πιο δύσκαμπτος, πιο αντιπαραγωγικός, πιο κουρασμένος και εντέλει πιο αναποτελεσματικός. Το νέο διοικητικό σχήμα, με τους μετρημένους στα δάχτυλα αντιδημάρχους και περισσότερους εντεταλμένους να υποστηρίζουν το έργο τους, δεν αποδείχτηκε προς το παρόν αποδοτικό», είπε.

Ζήτησε να γίνουν γρήγορα κινήσεις επισημαίνοντας ότι ο κόσμος μιλά για αναποτελεσματική διοίκηση Μπουτάρη κι επισήμανε ότι τα λάθη του δημάρχου βαραίνουν όλη την προσπάθεια. Ζήτησε, τέλος, περισσότερη ουσία, από ότι εικόνα...

Επιμονή για το μετρό

Όπως ήταν φυσικό, οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον δήμαρχο να τους ενημερώσει για τις επαφές που είχε στην Αθήνα, με τους αρμόδιους υπουργούς, για το θέμα του μετρό. Εκείνος, όμως, επέμενε στο να υπερασπίζεται τις προσφυγές που έχει καταθέσει, ως διοίκηση του Δήμου, για το θέμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου.

«Με πίεσαν να αποσύρω την προσφυγή που εχουμε κάνει στο ΣτΕ για τις 5 Μαΐου. Εγώ τους είπα ότι στο ταβάνι να πηδάτε, εγώ δεν πρόκειται να αποσύρω αυτές τις προσφυγές. Για τον απλούστατο λόγο ότι τα ψέμματα που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα είτε από το Μετρό είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού αποδείχθηκαν μεγάλα», είπε.

Τέλος, με πρόταση του δημάρχου αναδείχθηκαν 11 μέλη του νέου Συμβουλίου της Δημοτικής Κίνησης. Τα επιπλέον 4 μέλη θα αναδειχθούν ανά δύο μεταξύ των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων από τη Δημοτική Ομάδα της «Πρωτοβουλίας».

Τα 11 ονόματα του νέου Συμβουλίου της Δημοτικής Κίνησης:

1. Κ. Αγαϊτσης, οικονομικές σπουδές
2. Κ. Γκαϊτατζής, ηθοποιός 
3. Χρ. Γρίμπας, μουσικός
4. Β. Διαμαντάκης, πολιτ. μηχανικός
5. Σουζάνα Καϊλάρη, γιατρός
6. Γ. Καρκαλέτσης, οικονομολόγος
7. Αναστασία Καρρά, μέλος επιτροπών 2ης Κοινότητας
8. Ελένη Λουαράση, 
9. Ν. Παϊπούρογλου, έμπορος
10. Κική Στρατάκη, δικηγόρος
11. Χρυσ. Χατζησταύρου, σύμβουλος επενδύσεων.