Συμφωνία έως τις 24 Απριλίου βλέπει ο ΒαρουφάκηςΣε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του Ινστιτούτου New Economic Thinking στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έως τις 24 Απριλίου.


Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε τρεις προϋποθέσεις, τρία κρίσιμα σημεία, για μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα.

"Προτεραιότητα σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν σχέση με την κακοήθεια της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας, του ελληνικού κράτους".

"Αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πενταετούς καταστροφικής ύφεσης".

"Διαμόρφωση ενός μακροπρόθεσμου, βιώσιμου δημοσιονομικού σχεδίου που περιλαμβάνει τρία στοιχεία. Το ένα έχει να κάνει με τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, έτσι χρειαζόμαστε πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν πρόκειται ποτέ να πέσουμε σε πρωτογενή ελλείμματα ξανά, αλλά δεν θα πρέπει τα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι υπερβολικά γιατί θα συντρίψουν τον ιδιωτικό τομέα. Χρειαζόμαστε μια εύλογη πολιτική για τη προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων και αυτό πρέπει να περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσίων επενδύσεων... από κάποια ευρωπαϊκή αρχή ή όργανο που θα μας βοηθήσει στη διαδικασία της προσέλκυσης των ιδιωτικών επενδύσεων... και έναν εξορθολογισμό των διαφόρων τμημάτων του ελληνικού δημοσίου χρέους, χωρίς 'κούρεμα' για κανέναν από τους πιστωτές, αλλά με τρόπο που να μεγιστοποιεί το ποσό που οι πιστωτές μας θα πάρουν πίσω από το ελληνικό κράτος".

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι συμβιβασμοί είναι αναμενόμενοι.

"Εμείς δεν θα ήμασταν διατεθειμένοι γι΄αυτό, αν δεν είχαμε προετοιμαστεί να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος που είναι αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη. Ωστόσο επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ακριβής σε αυτό, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όλα τα είδη των συμβιβασμών, δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδοθούμε", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Σχόλια