Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις "Αγιωργίτικα 2015", στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, του πολιούχου της Νεάπολης.
Επιβλητική η περιφορά της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου, παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως- Σταυροπόλεως, Βαρνάβα και του δημάρχου Νεάπολης Συκεών, κ. Σίμο Δανιηλίδη.

Μια σημαντική πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης- Συκεών και του Δικτύου Εμπόρων και Επαγγελματιών Νεάπολης λαμβάνει χώρα το διήμερο 22-23 Απριλίου στη Νεάπολη με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου της Νεάπολης, του Αγίου Γεωργίου.

Θέλοντας να τονώσουν την αγοραστική κίνηση και να φέρουν τον κόσμο στα μαγαζιά οι επαγγελματίες της περιοχής συμβάλλουν να δοθεί πανηγυρικός τόνος στο φετινό εορτασμό.

Το salonicanews.com βρέθηκε στην περιφορά της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου και συζήτησε με τους επαγγελματίες και τη δημοτική αρχή τις προοπτικές αυτού του εγχειρήματος.
Συνομιλήσαμε με τον κ. Χρήστο Γεωργιάδη και τον κ. Θοδωρή Πετράκη, μέλη του "Δικτύου εμπόρων και επαγγελματιών Νεάπολης" για τα "Αγιωργίτικα 2015.

- Ποια η πρωτοβουλία του "Δικτύου"για τη συγκεκριμένη εκδήλωση σε συνάρτηση με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία;
-Σαν εμπορικός κόσμος προσφέρουμε στην αναβάθμιση της περιοχής, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις, μεταφέροντας σε κοινωνικό επίπεδο, ό,τι συμβαίνει στον τόπο. Μελλοντικά θα υπάρξουν και άλλες εκδηλώσεις με σκοπό την αναμόχλευση της Νεάπολης Παράλληλα με την πολιτική της αλληλεγγύης, της δωρεάς και της προσφοράς θα ενισχυθεί η σχέση των επαγγελματιών με το αγοραστικό κοινό της περιοχής. Οι τοπικοί φορείς θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια αυτοί με πρώτο και καλύτερο το Δήμο Νεάπολης- Συκεών.

Μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, όπως οι "Λευκές Νύχτες". που θα τονώσουν την αγορά.

-Η οικονομική κρίση επηρέασε την αγορά της Νεάπολης. Τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα για να αποφευχθούν και άλλα "λουκέτα";

-Δυστυχώς η περιοχή τα τελευταία 15 χρόνια πήρε μια αντίστροφη πορεία, που δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση. Ο πληθυσμός της Νεάπολης υφίσταται μια "ηλικιακή γήρανση", που αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. Παράλληλα σε συνδυασμό με την αργή ανάπτυξη και την αργή ανάπτυξη των υποδομών, δημιουργεί μια κατάσταση "ασφυξίας" για την αγορά της Νεάπολης. Ο πληθυσμός μειώνεται, λόγω της φυγής των κατοίκων και τα νέα ζευγάρια εγκαταλείπουν τη Νεάπολη ή δεν την προτιμούν για μελλοντική κατοικία τους. έτσι πλήττεται η αγορά, αλλά και η αξία του τόπου, που πέφτει. Ένα μειονέκτημα ακόμα είναι η εγγύτητα με το κέντρο, όπου ο Νεαπολίτης εύκολα έχει πρόσβαση και προτιμά τα εκεί καταστήματα, παρότι η αγορά της Νεάπολης έχει και ποιοτικό εμπόρευμα, αλλά και ανταγωνιστικές τιμές.

Χωροταξικά η αγορά της Νεάπολης είναι δύσβατη, λόγω ανηφόρας-κατηφόρας και όχι μιας flat περιοχής, που να διευκολύνει τη βόλτα και την έρευνα αγοράς.

- Υπάρχει κάποιο σχέδιο πεζοδρομήσεων ή παρόμοιων δράσεων για την ενίσχυση της αγοράς;

- Από την πλευρά των επαγγελματιών δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Η έλλειψη χώρου είναι ανασταλτικός παράγοντας και θα δημιουργήσει περισσότερο προβλήματα, παρά θα βοηθήσει την αγορά. Η ενοποίηση Συκεών, Αγ. Παύλου, Πεύκων και Νεάπολης, δεν ήταν και ιδιαίτερα καλή. Αυτή τη στιγμή η μόνη συνέχεια της αγοράς της Νεάπολης είναι με το Ρετζίκι, όπου υπάρχει μια λεωφόρος και προσφέρεται για ανάπτυξη. Ο δήμος όμως θα πρέπει να συμβάλλει ίσως με εσωτερική συγκοινωνία.

Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει ένας εκσυγχρονισμός και μια ανανέωση της αισθητικής της πόλης. 

Ο κ. Πετράκης στάθηκε στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής.

- Μεγάλο ζήτημα για το χώρο είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν τα κατάλληλα καταστήματα. Είναι λίγων τετραγωνικών και δεν μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει επίσης μια πλατεία, ένα σημείο αναφοράς, χώρος περιπάτου.

Από την άλλη είναι κρίμα, που τα δύο αναψυκτήρια του δήμου είναι παρατημένα. Εδώ το "Δίκτυο" επιμένει πως πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία από το δήμο ή να εκμισθωθούν και να "δουλευτούν" από ιδιώτες.

Τέλος η καθιέρωση της "Βαλκανικής Πλατείας" σαν επιτυχημένο θεσμό χρόνων, μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην Νεαπολίτκη αγορά με την ενοποίησή της. Ο φυσικός της χώρος είναι η περιοχή του Στρεμπενιώτη, όμως η περιοχή μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη από τη διάχυση δράσεων της "Βαλκανικής Πλατείας".

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής ο Αντιδήμαρχος Νεάπολης Συκεών, κ Ζιγκερίδης δήλωσε:

" Η αναβίωση των Αγιωργίτκων ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία, ενώ παράλληλα οι επαγγελματίες της περιοχής θα συγκεντρωθούν σε ένα όργανο. Η πανήγυρις του Αγίου Γεωργίου ήταν μια μεγάλη ευκαιρία και όντως διοργανώνονται σημαντικές δράσεις αυτές τις δύο μέρες. Μελλοντικά σε συνεργασία με το Δήμο θα δρομολογηθούν και άλλες εκδηλώσεις, όπως οι "Λευκές Νύχτες", που θα δώσουν ανάσα στη Νεαπολίτικη αγορά.

Για το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά των Δήμων, που προωθεί η κυβέρνηση ήταν επιφυλακτικός και αρνητικός; " Είναι αρνητικός παράγοντας ειδικά για το Δήμο Νεάπολης, που από το αποθεματικό του γίνονται τόσα έργα και υλοποιούνται αρκετά προγράμματα. Άμεση είναι η ανησυχία για τη συντήρηση των παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ, των προγραμμάτων, όπως η Βοήθεια στο Σπίτι".