Σε μια μεγάλη -  παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες - συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη μίλησε σήμερα το βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.



Το συλλαλητήριο που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου, διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. 

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και διαδήλωσε για «Άμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων, ανάκτηση απωλειών, καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου, ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κεφάλαιο και την εξουσία τους». 

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, όπως θα περίμενε κανείς αφού προεκλογικά είχε "κάνει σημαία" την κατάργηση των μνημονίων, αλλά αντίθετα προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης του υφιστάμενου μνημονίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό. Αυτήν ακριβώς τη συμφωνία την πιέζουν τώρα να εφαρμόσει κατά γράμμα και χωρίς καθυστερήσεις οι δανειστές, η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, με αξιολόγηση από τεχνικά κλιμάκια, δηλαδή από την τρόικα, με εξειδίκευση των νέων αντιλαϊκών μέτρων και φυσικά χωρίς μονομερείς ενέργειες. Να εφαρμόσει τη συμφωνία που τυπικά, αλλά και ουσιαστικά επεκτείνει το μνημόνιο, συνεχίζει και κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτική που πλήρωσε ο λαός μας με τα μνημόνια. Όλα τα υπόλοιπα που έχει εφεύρει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε". 

Η επέκταση της δανειακής σύμβασης, που συμφώνησε η κυβέρνηση, σημαίνει και επέκταση του μνημονίου κι αυτό δεν άλλαξε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ "τα βρήκε σκούρα" στη λεγομένη διαπραγμάτευση με τους εταίρους του. Δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι ένα και το αυτό, το μνημόνιο απλά εξειδικεύει τα μέτρα της δανειακής σύμβασης. Αυτό υποστήριζε κάποτε και ο κ. Τσίπρας. Την τετράμηνη παράταση έως τον Ιούνη θα ακολουθήσει νέα συμφωνία-πρόγραμμα, δηλαδή νέο μνημόνιο, όπως κι αν ονομαστεί, για τα επόμενα χρόνια. Με δυο λόγια, το τετράμηνο "πρόγραμμα- γέφυρα" γεφυρώνει τα προηγούμενα μνημόνια με τα επόμενα. 

Και με την ευκαιρία, κοντεύει μήνας και η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Να μας πει τι συμφώνησε, τι υπέγραψε, τι μέτρα θα ακολουθήσουν αυτήν τη συμφωνία"

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι, "παράταση της δανειακής σύμβασης σημαίνει παράταση-τήρηση του μνημονίου! Είναι μεγάλη κοροϊδία να λένε πως η κυβέρνησή τους "κατάφερε να διαχωρίσει τη δανειακή σύμβαση από τα καταστροφικά μνημόνια". Κι αφού το κατάφερε, γιατί δεν καταργεί τώρα όλους τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου; Αφού όπως λέει "πετύχαμε το τέλος του μνημονίου, τυπικά και ουσιαστικά", γιατί παραμένουν σε ισχύ οι δεκάδες νόμοι που μείωσαν τους μισθούς, τις συντάξεις, που κατέστρεψαν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα; Γιατί παραμένει σε ισχύ ο νόμος που κατάργησε το 13ο και 14ο μισθό, τη 13η και 14η σύνταξη, κουτσούρεψε τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, επέβαλε χαράτσια και φόρους, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ;Είναι μεγάλη κοροϊδία να λένε πως "πετύχαμε το τέλος της τρόικας", ενώ την ίδια ώρα θα συναντιούνται με τα τεχνικά κλιμάκια σε Βρυξέλλες και Αθήνα για να προχωρήσει η αξιολόγηση".