Εικαστική έκθεση με τίτλο: «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» παρουσιάζει ο «χΩρος 18» από την Παρασκευή 3 Απριλίου (τα εγκαίνια στις 8 το βράδυ).



Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νίκος Κουκής, Αλεξάνδρα Μαράτη,  και Στέργιος Τσιούμας.

Διάρκεια έκθεσης: 3 – 30 Απριλίου  2015.

Ο συμβολικός τίτλος αυτής της έκθεσης επιλέχθηκε με την ευκαιρία της εαρινής ισημερίας και τον ερχομό της άνοιξης. Προέρχεται όμως από το χορόδραμα του μεγάλου  Ρώσου συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971), "Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης", που είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο έργο στην  ιστορία της μουσικής, εξαιτίας των νεωτεριστικών στοιχείων που είχε εισαγάγει στη μουσική του ο συνθέτης.

Η "Ιεροτελεστία της Άνοιξης " δημιουργήθηκε για τα Ρώσικα Μπαλέτα του Σεργκέι Ντιαγκίλεφ. Έκανε πρεμιέρα στις 29 Μαΐου του 1913 στο Champs-Elysées  του Παρισιού. Η πρεμιέρα δημιούργησε σάλο, και προξένησε σκάνδαλο. Το Παρισινό κοινό, σοκαρίστηκε από την επαναστατική μουσική σύνθεση, και ακόμη περισσότερο, από την πρωτοποριακή και ρηξικέλευθη χορογραφία του Βασλάβ Νιζίνσκι.

Το έργο του Στραβίνσκι έφερε τον υπότιτλο "Εικόνες από μια παγανιστική Ρωσία",  και αναπαριστά μια παγανιστική τελετή γονιμότητας.

Στην έκθεση, ο Νίκος Κουκής(έργα επάνω) παρουσιάζει μέρος της νέας του σειράς φωτογραφιών με τον τίτλο «Χρωμοσώματα», η οποία αποτελεί μια επέκταση της προηγούμενης του συλλογής «Αντισώματα». Στα νέα έργα του, τα εξπρεσιονιστικά περιγράμματα διαμορφώνουν και ορίζουν τις μορφές. Μέσα από τον πειραματισμό του στα σύγχρονα φωτογραφικά μέσα και τον αυτοσχεδιασμό, εξαφανίζοντας τα σώματα που φωτογραφίζει, διαρκώς καταφέρνει να τα μετατρέπει και να τα ισχυροποιεί, κάνοντάς τα ταυτόχρονα ιδιότυπα και μυστηριώδη.
           
Αλεξάνδρα Μαράτη

Η Αλεξάνδρα Μαράτη θα παρουσιάσει μία συνολική εγκατάσταση με κατασκευές στο χώρο, καθώς και επίτοιχα ζωγραφικά έργα: κρύσταλλοι στα χρώματα της Ίριδας που εγκλωβίζουν κρυπτικά σύμβολα - μεταλλικές αιωρούμενες τροχιές που μαγνητίζουν υποδοχείς, ενώ αυτοί συνομιλούν με έναν σταθερό υποδοχέα στο έδαφος - κυκλικοί ιπτάμενοι δίσκοι από μέταλλο, σαν όργανα μουσικά ή οχήματα - μία ημιδιαφανής κατασκευή, σχεδόν βωμός, που εκπέμπει από τον σφαιρικό εσωτερικό της πυρήνα χρώματα - μία καλειδοσκοπική κατασκευή, σαν έκρηξη κρυστάλλων – κάποια ζωγραφικά (ambient-trance) με πυκνή διάχυση του spray σε επάλληλες στρώσεις, νεφελώδεις χρωματικές αποχρώσεις και αποτυπώσεις, σαν διαδρομές σε αχνό/υφασμένα σύμπαντα.

 
Στέργιος Τσιούμας

Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης Στέργιος Τσιούμας(έργα κάτω): «Διάλεξα γι αυτή τη σειρά των κατασκευών μου, τόν τίτλο, «Τα ρόδα της ερήμου». Αυτό μου δίνει ελευθερία. Οι ποιητές λένε ότι η ζωή μου θα κρατήσει όσο ένα βλεφάρισμα. Γι αυτό τα γλυπτά μου είναι ψιλόλιγνα. Ασταθή. Λικνίζονται, γέρνουν, ερωτοτροπούν, ειρωνεύονται, αστειεύονται. Παλιά σίδερα, εξαρτήματα, σιδερόβεργες από οικοδομές, πεταμένα ξύλα».



Η ταυτότητα της έκθεσης
Επιμέλεια: Σταύρος Παναγιωτάκης
Διάρκεια έκθεσης: 3 – 30 Απριλίου  2015.
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 18.30 – 21.00
Σάββατο: 12.00 – 15.00
χΩρος 18, Χρυσοστόμου Σμύρνης 18, Θεσσαλονίκη, τ.κ. 54622
τηλ. 6972.855639, email: xoros18@gmail.com, www.choros18.com