Η εσωκομματική αναζήτηση της ΝΔ για το μέλλον της σε όλα τα επίπεδα, ξεκινάει και επίσημα στις 14:00 σήμερα, Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

 

Εκεί αναμένεται η πρώτη ανοικτή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της σημερινής ηγεσίας του κόμματος και των δελφίνων, αλλά και πολλών κορυφαίων «γαλάζιων» βουλευτών.


Το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ θα παρουσιάσει σήμερα Πέμπτη από την Λευκωσία ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.


Περιορισμένης ισχύς είναι οι εναλλακτικές «λύσεις» για την άντληση ρευστότητας που έχει στη διάθεση του το Ελληνικό Δημόσιο παρά τα όσα καθησυχαστικά ανέφερε χθες στην εκδήλωση για τα 130 χρόνια του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εργάζεται εντατικά προκειμένου στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει στους ομολόγους του αναλυτικά στοιχεία για την ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου και τις ανάγκες χρηματοδότησης, όσο και μια εικόνα για το που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία.


Η κυβέρνηση αναζητεί φόρμουλα για την επιστροφή τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα με στόχο να αρχίσουν οι συζητήσεις ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα. Στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη η κυβέρνηση έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι εποχές της αυτοκρατορικής έλευσης της τρόικας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, ενώ σταδιακά διαμορφώνεται και η ελληνική ομάδα που θα συνομιλεί με τους τεχνοκράτες. Πάντως, επισήμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Σακελλαρίδης διαψεύδει την ύπαρξη σχεδιασμού για έλευση της «τρόικας».


Επί τέσσερις ώρες συνεδρίασε την Τετάρτη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το κυβερνητικό συμβούλιο για την οικονομική πολιτική. Στο επίκεντρο βρέθηκαν «όλα τα θέματα», όπως δήλωσε αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.


Mε έναν κάπως ειρωνικό τόνο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσπάθησε να διαλύσει τα σύννεφα μεταξύ της Αθήνας της Ιβηρικής, λέγοντας πως οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Πορτογαλίας «δεν έχουν "διαβολικό σχέδιο" για να νικήσουν τον Τσίπρα». Εάν είχε αντιληφθεί κάτι τέτοιο, είπε, «θα είχε αντιδράσει», συμπληρώνοντας επίσης πως «όταν μιλάμε για την Ελλάδα πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό για την αξιόπρεπεια αυτού του μεγάλου έθνους, η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει».


Εντός του Σαββατοκύριακου, όπως είχε εξαγγείλει και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι η ρύθμιση έχει δημοσιονομικό όφελος και άρα δεν είναι αντίθετη στη συμφωνία του Eurogroup. Πάντως, όπως είπε, θα υπάρξει ενημέρωση των εταίρων για όλες τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Eurogroup της Δευτέρας.


Παρατείνονται μέχρι τον Ιούνιο οι διαγωνισμοί ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν πηγές του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Με την κρίση ανώτατων αξιωματικών που φέρουν το βαθμό του υποστρατήγου συνεχίστηκαν οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Μεταξύ των αξιωματικών που αποστρατεύονται είναι και ο Γεώργιος Νίτσας, ο οποίος υπέγραψε την πρόσφατη διαταγή για τους μετανάστες που προκάλεσε την έντονη πολιτική αντιπαράθεση.


Νέα στοιχεία αναφορικά με τη διαταγή για τους μετανάστες, που προκάλεσε αντιδράσεις και πολιτική αντιπαράθεση, προκύπτουν από έγγραφο της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, στο οποίο αναφέρεται πως στις 3 Μαρτίου συνεργάτιδα της υπουργού Τ.Χριστοδουλοπούλου επικοινώνησε με τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων με σκοπό «την υλοποίηση/εναρμόνιση με τη νέα πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης».


Τον εξορθολογισμό των οδοιπορικών στο Δημόσιο αναμένεται να συμπεριλάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη διαπραγματευτική του «φαρέτρα» εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαρτίου. Το νομοσχέδιο για τα οδοιπορικά του Δημοσίου είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, ωστόσο διορθώνει χρόνιες αδικίες. Σήμερα ο μέσος υπάλληλος στο Δημόσιο λαμβάνει αποζημίωση για εκτός έδρας 29 ευρώ την ημέρα χωρίς διανυκτέρευση, οι μηχανικοί 56 ευρώ, οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους 59 ευρώ, οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ 40 ευρώ και του ΟΠΕΚΕΠΕ 94 ευρώ.


Θέμα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς δεν τους δόθηκε ειδική άδεια για να παραστούν στην ψηφοφορία, έθεσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ανακοίνωσε επίσης ότι παίρνει τα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών στην Βουλή.


«Το επίμονο πάθος της προέδρου της Βουλής κ Ζωής Κωνσταντοπούλου για την συνεχή παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ στη Βουλή την οδηγεί σε επίμονα θεσμικά ατοπήματα -παρά την αποδοκιμασία των θέσεων της ακόμη και από το κόμμα της» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ τις δηλώσεις της κ. Κωνσταντοπούλου για τη Χρυσή Αυγή.


Στο χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2003 διαμορφώνεται σήμερα Πέμπτη η ισοτιμία ευρώ -δολαρίου κινούμενη στο 1,1037 δολάριο εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οπότε και θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη.Αργά χθες το βράδυ, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου διαμορφωνόταν στο 1,1090, με το κοινό νόμισμα να υποχωρεί κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Ωστόσο, οι πιέσεις στο κοινό νόμισμα εντάθηκαν σήμερα στις ασιατικές αγορές οδηγώντας το ευρώ έως και στα επίπεδα του 1,1026 δολαρίου.