Στο «κόκκινο» κινούνται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον ΟΔΔHX να δίνουν αγώνα ημέρα με την ημέρα για να αποπληρώνονται κανονικά οι υποχρεώσεις του κράτους.
Η κατάσταση θα δυσκολέψει στις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα πρέπει να αποπληρωθούν σταδιακά 1,4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου.





Αλλαγές που θα λαμβάνουν υπόψη παραμέτρους που σχετίζονται με το Σύνταγμα θα επιφέρει η κυβέρνηση στη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπη με μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη από συνεπείς φορολογουμένους την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου.


Τα νομοσχέδια που αφορούν στο χαρτοφυλάκιό του παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, τονίζοντας ότι «ο ίδιος δεν θα στείλει τίποτα στους θεσμούς, αφού τα νομοσχέδια δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος». Εξήγησε ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση από κάθε υπουργό να μιλήσει με τους θεσμούς. Δεν υπάρχει πια τρόικα, με τους θεσμούς μιλάει ο υπουργός Οικονομικών».


Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας που θα υλοποιεί την κυβερνητική δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Τα όρια της ρύθμισης, που έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα ισχύσει για ένα έτος, αναφέρονται σε νοικοκυριά με κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως και 300.000 ευρώ, συνολική ακίνητη περιουσία αξίας 500.000 ευρώ, καταθέσεις έως 30.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα έως 50.000 ευρώ.


Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι επιμέρους διατάξεις του θα απασχολήσουν σύσκεψη των Δ.Μάρδα και Θ. Φωτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα ανέρχεται σε πρώτη φάση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.


Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποπληρώσει έγκαιρα τις οφειλές της προς τους διεθνείς πιστωτές θα πρόκειται για πιστωτικό γεγονός και επισήμανε ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Γιάνη Βαρουφάκη και να φέρει την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν στην Ελλάδα.




Στο παρασκήνιο που οδήγησε στη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως ήταν εκείνος που άλλαξε το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης στο δεύτερο Eurogroup, προκαλώντας την αντίδραση Βαρουφάκη και επιρρίπτει ευθύνες για αυτή την εξέλιξη εμμέσως στον Πιέρ Μοσκοβισί.



Την άποψη πως η πολιτική των άκρων που ακολουθεί η Ελλάδα προς το παρόν δεν έχει πλήξει κανέναν άλλων πέρα από τους Έλληνες και αυτό μπορεί να αποδειχθεί η πιο αποφασιστική νέα πολιτική πραγματικότητα που ανακύπτει από την τρέχουσα κρίση διατυπώνει ο γνωστός αρθρογράφος της Wall Street Journal Σάϊμον Νίξον σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας.


Οι δόσεις προς το ΔΝΤ θα καταβληθούν πάση θυσία, ενώ σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της ΕΚΤ «που είναι σε διαφορετική κατηγορία» θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τους δανειστές της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Associated Press.




Επικίνδυνη και σε βάρος της κοινωνίας χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) την επιβολή μέτρων «περιορισμού των εξώσεων» σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.




Σε πορεία σοβαρής επιδείνωσης κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Αγκυρα να εκδίδει NOTAM με την οποία δεσμεύει για 10 μήνες (έως το τέλος του έτους) μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο για ασκήσεις, «κόβοντας» το Αιγαίο στα δύο και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Σε έντονα διαβήματα προχωρά η Αθήνα.