Της ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από Β σε Β- προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, διατηρώντας παράλληλα τη χώρα σε καθεστώς αρνητικής επιτήρησης (creditwatch negative), γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.
Σύμφωνα με τον οίκο, η καθυστέρηση στη συμφωνία με τους δανειστές θα προκαλούσε πρόβλημα ρευστότητας την ώρα που πλησιάζουν οι αποπληρωμές ομολόγων προς τους επίσημους πιστωτές, κάτι που περιορίζει την ευελιξία διαπραγμάτευσης και απομακρύνει τη συμφωνία για συμφωνία για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα με τους επίσημους δανειστές της, την Ε.Ε., τον EFSF, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Επίσης, η S&P προειδοποιεί ότι η παράταση των συνομιλιών με τους επίσημους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας, με τη μορφή των εκροών καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και η Moody's ετοιμάζεται να προχωρήσει στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι χωρίς πρόγραμμα η χώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη.