Οι μεγάλες προκλήσεις για τα προϊόντα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, προκειμένου να εισέλθουν σε περισσότερες ξένες αγορές, με κριτήριο την καινοτομία και την ποιότητα τους, θα αναδειχθούν στο πλαίσιο της έκθεσης DETROP, όπου θα καταγραφούν όλες οι τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στη βιομηχανία τροφίμων.


Από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι εκθέσεις DETROP και OENOS φιλοξενούν το Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προιόντα του, καθώς και ημερίδα για τις θρησκευτικές πιστοποιήσεις και εξαγωγές τροφίμων και συστατικών τροφίμων.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας με 120 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και περίπου 200 συνέδρους, εστιάζει στην παρουσίαση και ανάλυση όλων των σύγχρονων μέτρων «από τον στάβλο στο πιάτο» για την επίτευξη μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ποιότητα, υγιεινή και ασφάλεια του τελικού προϊόντος.

Μέσα σε τρεις ημέρες (από τις 27 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου) στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, το Συνέδριο για το κρέας θα εστιάσει σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα και ειδικότερα στην παραγωγή ζωοτροφών, συστήματα σταβλισμού, εξοπλισμούς, σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις, συσκευασία, επισήμανση, ιχνηλασιμότητα, διακίνηση, μαζική εστίαση, πώληση, διατροφικές συνήθειες, εκπαίδευση, πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας κτλ.

Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι η A CERT Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης Α.Ε., το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD), το περιοδικό Meat News και η ΔΕΘ-HELEXPO.

Ακόμη, στις παράλληλες εκδηλώσεις των εκθέσεων DETROP και OENOS περιλαμβάνεται και η πραγματοποίηση ημερίδας στις 27 Φεβρουαρίου (από τις 11:00-13:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός) για τις θρησκευτικές πιστοποιήσεις και εξαγωγές τροφίμων και συστατικών τροφίμων με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και τη ΔΕΘ-HELEXPO.

Οι πιστοποιήσεις Halal και Kosher, που παρέχονται από τις ανώτερες θρησκευτικές αρχές της κάθε θρησκείας, μπορούν να αποτελέσουν "διαβατήριο" επιτυχίας για τα εξαγόμενα ελληνικά τρόφιμα.
Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων απαιτείται να προχωρήσουν σε πιστοποιήσεις των προϊόντων τους, προκειμένου αυτά να εισαχθούν σε χώρες με μουσουλμανικούς ή εβραϊκούς πληθυσμούς και σε δίκτυα που διακινούν μόνο πιστοποιημένα τρόφιμα.

Σημαντικές ευκαιρίες προκύπτουν και στην αγορά των συστατικών τροφίμων (food ingredients), η οποία παρουσιάζει αυξανόμενο κύκλο εργασιών παγκοσμίως, καθώς οι καταναλωτές ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Ενδεικτικό είναι πως πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Mintel επισημαίνει ότι πάνω από το 12% των τροφίμων και ποτών, που εισήλθαν στην αγορά το 2013, ισχυρίζονται ότι έχουν φυτική προέλευση, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2009, ενώ σύμφωνα και με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας μελετών CNS Media, το ελληνικό γιαούρτι χρησιμοποιείται πλέον ως πρώτη ύλη σε 10 νέα προϊόντα στις ΗΠΑ και την Βρετανία. 

Η ελληνική βιομηχανία συστατικών τροφίμων, με πλήθος συστατικών που παράγονται στην ελληνική γη με παραδοσιακές μεθόδους, χρειάζεται να ενεργοποιηθεί και να προτείνει τα προϊόντα της στη διεθνή βιομηχανία τροφίμων, που παράγει ενδιάμεσο ή τελικό προϊόν και αναζητεί  α΄ & β΄ ύλες, φυσικές ή τεχνητές, υψηλότερης ποιότητας.