varoufakis_lagard_20150211_01.jpg

Διαψεύδουν κυβερνητικά στελέχη το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση έκανε πίσω στην υπογραφή προσχεδίου κοινής δήλωσης του Γιούρογκρουπ.

 

Το δημοσίευμα θέλει το κείμενο να περιέχει τη λέξη «παράταση» αλλά και τη λέξη «γέφυρα». Εγκρίθηκε από τον έλληνα υπ. Οικονομικών, αλλά «κόπηκε» από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών.

Πάντως, τόσο οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όχι μόνον επιμένουν στο “προσχέδιο”, αλλά δίνουν και… ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Υποστηρίζουν ότι η κατάρρευση των συνομιλιών την Τετάρτη το βράδυ ανάμεσα στην Ελλάδα και τους άλλους 18 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης συνέβη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ– συμπεριλαμβανομένου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών - είχαν ήδη εγκαταλείψει το κτίριο!

Προσθέτουν πως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση, είχε, ήδη, βάλει την υπογραφή του στο κείμενο!

Μόλις εγκρίθηκε το προσχέδιο, η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. Αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι ο Βαρουφάκης έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ανακοίνωση!

Το τι, ακριβώς, συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες, είναι άγνωστο. Οι δυο πλευρές επιμένουν στα δικά τους και, ανάλογα με το τι θέλουμε να πιστέψουμε, από την πλευρά μας ως Έλληνες θα ταχθούμε είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά.

Γεγονός, πάντως, είναι, τόσο η δημοσίευση της είδησης, όσο και το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στο Τουίτερ, κάτω από το λινκ που παραπέμπει στο θέμα: Might I suggest that you refrain from dubious claims based on even more dubious leaks? It's rather unseemly. (“Να προτείνω να κρατάτε αποστάσεις από αμφισβητούμενες υποθέσεις, οι οποίες στηρίζονται σε ακόμη πιο αμφισβητούμενες διαρροές; Είναι μάλλον άστοχο”, έγραψε ο κ. Έλληνας υπουργός).