Από ψυχολογικά προβλήματα έπασχε ο 23χρονος μετανάστης από την Υεμένη, ο οποίος αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του, στην διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης στις 11 Φεβρουαρίου και, επί δύο μέρες, δεν υπήρχε ανακοίνωση από την Αστυνομία.


Όπως έκαναν γνωστό σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από την βουλευτή και αντιπρόεδρο της Βουλής Δ. Χαραλαμπίδου, την βουλευτή Ι. Γαϊτάνη, τα μέλη του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Έφη Τελλή και Σοφία Θεοδουλίδου, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ν. Παυλίδη, και το μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Αλ. Κρασοπούλου στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, στο κελί του μετανάστη υπήρχαν τρία άτομα. Κρατούμενοι, αντίθετα, με τους οποίους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με την άμεση άδεια των αστυνομικών, υποστήριξαν ότι ο μετανάστης βρισκόταν επί ένα μήνα στην απομόνωση.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  διαπίστωσαν ότι ο 23χρονος Fata Abdul είχε επισκεφθεί, για εξετάσεις, το νοσοκομείο Παπανικολάου και του χορηγούνταν φαρμακευτική αγωγή. Ο μετανάστης κρατούνταν από τον Δεκέμβριο και σε δύο μήνες περίπου υπήρχε απόφαση για την απέλασή του.

Διαπίστωσαν, ακόμη, σοβαρά προβλήματα της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα προαυλισμού των κρατουμένων. Κι αυτό ενώ η κράτηση μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 18 μήνες.

«Αυτό δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα καθώς σε χώρους που έχουν διαμορφωθεί για την κράτηση μεταναστών για μικρό χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται ως χώροι κράτησης μεταναστών για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιβεβαιώθηκε έτσι η ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου, ώστε να ορθολογικοποιηθεί η διαδικασία κράτησης με την μείωση του χρόνου σε λογικά επίπεδα. Επιβεβαιώθηκε τέλος η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη άμεσης δημιουργίας ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών», υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.