efimerides_07.jpg

Με μια ματιά οι εκτιμήσεις των σημερινών (Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015) πρωτοσέλιδων των εφημερίδων, για το θέμα της Συνόδου Κορυφής.

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Xαραμάδα» για συμφωνία

“Εντατικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup αρχίζουν από σήμερα, όπως έγινε γνωστό χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες”, επισημαίνει η εφημερίδα. Όπως αναφέρει, “προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου συμφωνήθηκε να αρχίσει συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, με στόχο να γεφυρωθεί η απόσταση ανάμεσα στο σχέδιο που προτείνει η Αθήνα και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας”.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Δείπνο για νέα ηγεσία στη ΝΔ"

Η εφημερίδα γράφει ότι "πρώτο πιάτο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως γεύμα ο Αντώνης Σαμαράς και επιδόρπιο ο... Κώστας Καραμανλής. Αυτό ήταν το βασικό μενού στο δείπνο που είχαν βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας την Τετάρτη το βράδυ, στο εστιατόριο που βρίσκεται στον πολυχώρο πολιτισμού Αθηναΐδα, στον Βοτανικό".

ΕΘΝΟΣ: "Γέφυρα διαλόγου για συμφωνία τη Δευτέρα"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "γέφυρα διαλόγου για συμβιβαστική λύση στο Eurogroup της Δευτέρα οικοδόμησαν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Με τη συμφωνία για τη διεξαγωγή εντατικών διαβουλεύσεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και εκπροσώπων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ανοίγει ο δρόμος για τη μετάβαση στο νέο ελληνικό πρόγραμμα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Αγιος Παΐσιος για το χρέος"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο εξαιρετικό βιβλίο «Σκεύος εκλογής» του Αγιορείτη μοναχού Χριστοδούλου (Αγγελόγλου), το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το έτος 1996, μπορούμε να διαβάσουμε πράγματα εκπληκτικά! Λόγια θεόπνευστα του Αγίου Παϊσίου, τα οποία αρμόζουν με αυτά που βιώνει σήμερα η πατρίδα και ο λαός μας από τους δανειστές - τοκογλύφους και τα όσα διαδραματίζονται τούτες τις ώρες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Προς συμφωνία για... Μνημόνιο - γέφυρα"

Η εφημερίδα γράφει "το έδαφος για ένα Μνημόνιο - γέφυρα, το οποίο θα περιλαμβάνει πολλά σημεία από όσα έχει συμφωνήσει στο παρελθόν η Αθήνα με τους δανειστές της, προετοίμασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας".

ΕΣΤΙΑ: "Χάνουμε το δάσος"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "το σημαντικό είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν παράγει. Οτι η αγορά έχει παραλύσει και ότι έχει ανασταλεί επ΄αόριστον κάθε επένδυσις όπως και κάθε επιχειρηματική απόφασις. Οτι από την ημέρα που αποφασίσθηκε η πρόωρη διάλυσις της προηγουμένης Βουλής και η προσφυγή στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, στην Ελλάδα επικρατεί οικονομική αβεβαιότης, η οποία εντείνεται από την στάση της νέας Κυβερνήσεως".

Η ΑΥΓΗ: "«Γέφυρα» για συμφωνία"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι βάσεις για έναν προωθητικό και προοδευτκό συμβιβασμό στο Eurogroup της Δευτέρας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της ετέθησαν στη σύνοδο κορυφής και στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο περιθώριό της".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Η γέφυρα των συμβιβασμών"

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν στις Βρυξέλλες να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών, για να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των ελληνικών θέσεων. Η Αθήνα υπογραμμίζει πως δεν επήλθε καμία καταστροφή επειδή δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν του έκτακτου Eurogroup και τονίζει ότι «δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται»".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παράθυρο ευκαιρίας για συμβιβασμό"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός «παραθύρου ευκαιρίας» με τελικό στόχο τον συμβιβασμό καταβάλλουν εκ νέου Aθήνα και Βερολίνο, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε κατά το προχθεσινό Eurogroup".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Όλα δείχνουν συμβιβασμό

Η εφημερίδα επισημαίνει: “Διάθεση για πολιτική συμφωνία βλέπει η κυβέρνηση”.

Ο ΛΟΓΟΣ: "«Καταρρέουν» τα δημόσια έσοδα"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "«Τρύπα» ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στα δημόσια έσοδα τον Ιανουάριο του 2015 επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,489 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,048 δισ. ευρώ ή 23,1% έναντι του στόχου".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "«Παιχνίδι με τις λέξεις» της νέας συμφωνίας για να κρύψουν την ουσία"

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το «παιχνίδι των λέξεων», για το πώς θα εμφανίσει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό τη νέα συμφωνία, δεν μπορεί να κρύψει την ουσία: Οτι παρά τις όποιες διαφορές κι αυτή η συμφωνία με την ΕΕ θα περιέχει παλιές και νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, με ανάπτυξη για το κεφάλαιο, λιτότητα για το λαό και με στόχο να πληρωθεί ένα δυσβάσταχτο χρέος που δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι".

ΤΑ ΝΕΑ: "Αερογέφυρα 5 δισ. για τις τράπεζες από την ΕΚΤ"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αερογέφυρα βοήθειας στις ελληνικές τράπεζες έστησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξάνοντας το όριο της ρευστότητας που μπορούν να αντλήσουν μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Βοήθειας (ELA) κατά 5,6 δισ. ευρώ. Ετσι. ο ELA -που αποτελεί πλέον τη μοναδική σχεδόν πηγή άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες- διαθέτει ένα συνολικό ποσόν 65 δισ. ευρώ για τη στήριξή τους".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κέρδισε έδαφος ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “στην πρώτη του ιστορική συμμετοχή στην Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και έδαφος στην συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την πλευρά των ευρωπαίων. Με το που πάτησε το πόδι της στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία και, μάλιστα, θύμισε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως πρέπει να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές”.

ESPRESSO: Αγωνία στο κόκκινο για τον Βαγγέλη

Η εφημερίδα αναφέρεται στην εξαφάνιση του φοιτητή από τα Γιάννινα.

Kontranews: "«Εσεις οι Γερμανοί μας γαμήσατε» Αφήστε μας ήσυχους να ζήσουμε"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "γεννημένος αγωνιστής ο Γιώργος Κουρής σε ολόκληρη τη διάρκεια της διαδρομής του τολμάει να προκαλεί συγκρούσεις, ρήξεις, ανατροπές και κυρίως προκαλεί εξελίξεις, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του λαού και της χώρας".

Star Press: Παιχνίδια με μαστίγια και χειροπέδες

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Αθηναίοι, επηρεασμένοι από την ταινία “50 αποχρώσεις του γκρι” άλλαξαν… σεξουαλικά γούστα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία τρέχει και δεν προλαβαίνει να απελευθερώσει… δεμένους από κρεβάτια!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε τροχιά συμφωνίας"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η προσέγγιση ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους αποτελούσε εξ αρχής το μεγάλο στοίχημα για όλους. Από το βράδυ της Τετάρτης, όλα δείχνουν ότι το στοίχημα αυτό μπορεί να κερδηθεί προς αμοιβαίο όφελος".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εριξαν «γέφυρες». Συμφωνία με τους δανειστές για διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "για σημαντικά βήματα που έγιναν από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ενώ τόνισε ότι η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα αποτελεί πλέον το αντικείμενο διαβούλευσης που αρχίζει σε τεχνικό επίπεδο σήμερα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας την ερχόμενη Δευτέρα".