Στα... κάγκελα δήμαρχος Μενεμένης - Αμπελοκήπων (από τη μια) και ΣΥΡΙΖΑ (από την άλλη) για το στρατόπεδο Παύλου Μελά.


Χθες, ο δήμαρχος Μενεμένης - Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, με την ιδιότητά του του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), εξέδωσε ανακοίνωση για τη συζήτηση που είχαν στο Twitter, ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κι ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος. Στη συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της πρότασης του κ.Σ.Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Κράτος και της δυνατότητας των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος (Έγραψαν χαρακτηριστικά: Γ.Βαρουφάκης: «Συμφωνώ κ.Μάνο – χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκαλίζει το χρόνο μας θα το θέσω», Σ.Μάνος: «Πολύ χαίρομαι για την απάντησή σας. Καλή επιτυχία!»).

Στην ανακοίνωση, η ΠΕΔΚΜ, αφού ανέλυσε όλα τα ποσά τα οποία αναμένει από την κεντρική εξουσία η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατέληγε: "Θεωρούμε τις απόψεις αυτές τελείως πρόχειρες, αμελέτητες αλλά και αντισυνταγματικές, μη νόμιμες, εκτός τόπου και χρόνου και καταστροφικές για την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών".

H... μάχη του στρατοπέδου Π. Μελά

Λίγες μέρες νωρίτερα, με άλλη επιστολή του, με την ιδιότητα του δημάρχου, ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε την παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά "στην τοπική κοινωνία"  κι όχι στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η αιτία υπήρχε. Η αφορμή είχε δοθεί. Η αντίδραση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σήμερα το πρωί. Σε ανακοίνωσή του, χαρακτήριζε "επίμονο επιστολογράφο" τον Λάζαρο Κυρίζογλου και υπογράμμιζε πως ζητά "από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πράξει αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση των ομοϊδεατών του, της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να άρει την παραχώρηση".

Επίσης, του προσάπτουν αδράνεια σε περιβαλλοντικά θέματα, όπως η δημιουργία βιομηχανικών μονάδων υψηλού κινδύνου στην δυτική Θεσσαλονίκη: "Ο θρασύτατος κ. Κυρίζογλου που τόσο κόπτεται για την τύχη των στρατοπέδων της πόλης, δεν είχε καμία αντίρρηση για τη συμφωνία του Δήμου Παύλου Μελά σχετικά με το ομώνυμο στρατόπεδο που ουσιαστικά οδηγούσε στην ιδιωτικοποίησή του και που μπορούσε να γίνει πρότυπο και για το στρατόπεδο Μεγ. Αλεξάνδρου. Επικαλείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου όταν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έκανε κουρελόχαρτο τον πολεοδομικό σχεδιασμό το καλοκαίρι του 2014 και συμφώνησε με τους ομοϊδεάτες του Λαφαζανίδη και Μπουτάρη στο ξεδόντιασμα του Ρυθμιστικού, που δεν επέτρεπε την ανάπτυξη νέων βιομηχανικών μονάδων υψηλού κινδύνου (μονάδες ΣΕΒΕΖΟ) στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Και φυσικά δεν ενοχλήθηκε καθόλου όταν το Ρυθμιστικό δεν ψηφίστηκε μετά τις συντονισμένες ενέργειες των Μπουτάρη-Καλαφάτη-Σιμόπουλου", αναφέρουν στην ανακοίνωση, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τον δήμαρχο Μενεμένης - Αμπελοκήπων, τον δήμαρχο Παύλου Μελά (που ως τον περασμένο Σεπτέμβριο ανήκε στον χώρο της Αριστεράς), τον Γιάννη Μπουτάρη και τον πρώην γ.γ. Δημοσίων Έργων, με τον οποίο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συγκρούονταν σχεδόν καθημερινά.

Η απάντηση Κυρίζογλου

Ο... κατά ΣΥΡΙΖΑ "επίμονος επιστολογράφος" Λάζαρος Κυρίζογλου, απάντησε ως εξής: 

"Η διαχρονική, διεκδικητική και αταλάντευτη στάση μου στο ζήτημα της παραχώρησης των Στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, φαίνεται ότι ενοχλεί τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό μας Συμβούλιο. Τους καλώ λοιπόν να υπερβούν την κομματική τους υποτέλεια και να συνταχθούν υπέρ του καθολικού αιτήματος της τοπικής μας κοινωνίας για απόδοση του Στρατοπέδου «Μέγας Αλέξανδρος» στο Δήμο. Αναμένουμε λοιπόν να επιδείξουν τον ίδιο «ζήλο» απευθυνόμενοι και αυτοί διεκδικητικά προς την κυβέρνηση". 

Να αναμένουμε νέο κύκλο σε αυτόν τον πόλεμο των ανακοινώσεων;