oscar_proetoimasia_20150222_01

Το ρολόι μετράει ανάποδα. Αλλά εμείς κάνουμε άλματα πίσω στο χρόνο, για να καταγράψουμε τα Όσκαρ που δε θα ξεχάσουμε.

 

Αναλυτικά:

fonda_jane_peter_leslie_to_the_golden_pond_1975_01

1982: Ο Πίτερ Φόντα δεν είχε κερδίσει ποτέ ως τότε Όσκαρ. Για την ταινία “Στη Χρυσή Λίμνη”, όμως, όπου πρωταγωνίστησε με την Κάθριν Χέμπουρν μαζί με την κόρη του Τζέιν, θα πάρει το Όσκαρ. Λεπτομέρεια: Η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να το παραλάβει. Το παρέλαβε η Τζέιν και του το παρέδωσε. Έτσι βγήκε και η συγκεκριμένη φωτογραφία, με τη σύζυγο του Πίτερ, Σίρλι, τέσσερις μήνες πριν το θάνατό του…

marvin_oscar_cat_balloo_1975

1966: Ο “σκληρός” Λι Μάρβιν παίρνει το Όσκαρ α ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο “Κατ Μπαλού”, ένα κωμικό γουέστερν, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τον τίτλο “Η Λησταρχίνα” (που ήταν, πάλι, η Τζέιν Φόντα)… Στην απονομή, ο Μάρβιν, που έπαιζε τον μεθυσμένο πρώην πιστολά, θα παραδεχτεί πως το μισό Όσκαρ έπρεπε να το πάρει ο Σμόκι, το… επίσης μεθυσμένο άλογό του, στην ταινία. Ο τρόπος που ο Σμόκι σταύρωνε τα πόδια και παραπατούσε, τον δικαιώνει…

palance_jack_oscar_1992

1992: Ο, επίσης, “σκληρός” Τζακ Πάλανς, έχει πατήσει για καλά τα 70. Πολλοί λένε ότι είναι η τελευταία του ευκαιρία, να πάρει Όσκαρ. Το παίρνει, για τον Β ανδρικό ρόλο στην ταινία “Τι Έκανες Μπαμπά στην Άγρια Δύση”. Δε συμφωνεί , όμως, με όλους όσους λένε πράγματα για την υγεία του. Και το αποδεικνύει κάνοντας πους απς με τον ένα χέρι, επί σκηνής! Καταχειροκροτείται και, αν έχετε δει την ταινία ,σίγουρα θα πείτε “χαλάλι του το Όσκαρ” του… Κέρλι Γουόσμπορν!

leigh_vivian_oscar_1940

1940: Ελάτε τώρα που… δεν σας έτρεξε ούτε δάκρυ όταν η Βίβιαν Λι στέκεται στην πόρτα του κατεστραμμένου, πλέον, αγροκτήματός της, στον αμερικανικό Νότο μετά τον Εμφύλιο και λέει “Αύριο Είναι μια Άλλη Μέρα”, παρατημένη από τον Ρετ Μπάτλερ, που δεν άντεξε την οδοστρωτηριακή προσωπικότητά της στο “Όσα Παίρνει ο Άνεμος”… Εμείς το παραδεχόμαστε: Και κλάψαμε και κλαίμε και δε θα αντέξουμε ποτέ τη σκηνή που η κόρη τους σκοτώνεται σε εκείνη την τραγική σκηνή που ραγίζει τις καρδιές του ζευγαριού και τους απομακρύνει… Το άξιζε το Όσκαρ κι ας έγιναν όσα έγιναν ανάμεσα στις δυο πρωταγωνίστριες για το ποια θα έπαιρνε, τελικά, το ρόλο της Σκάρλετ Οχάρα.

bogard_jumfrey_oscar_African_queen_1952

1952: “Από όλους τους κινηματογράφους του κόσμου, διάλεξε και μπήκε στον… δικό μας”. Και μας γοήτευσε. Και τον ζηλέψαμε, που παντρεύτηκε τη Λορίν Μπακόλ. Και τον θαυμάσαμε στην “Βασίλισσα της Αφρικής”, ταινία για την οποία πήρε το Όσκαρ. Χαλάλι και αγκαλιές από την Κλερ Τρέβορ… Δεν ξέρουμε, πάντως, πώς αντέδρασε η Λορίν.

brooks_mclane_nicolson_sxeseis_storgis_oscar_01

1984: Οι Σχέσεις Στοργής, του Τζέιμς Μπρουκς (αριστερά στη φωτογραφία) παίρνουν πέντε Όσκαρ! Το ένα από αυτά παίρνει η Σίρλεϊ Μακλέιν και το άλλο ο Τζακ Νίκολσον. Δικαιολογημένα τα χαμόγελα στη φωτογραφία.

ser_moonstruck_oscar_1988

1988: Η ταινία Κάτω Από τη Λάμψη του Φεγγαριού χαρίζει στη Σερ το Όσκαρ για την ερμηνεία της. Εμείς θα θυμόμαστε για πάντα το βλέμμα της. Α! Και την τουαλέτα που φόρεσε (ή… δεν φόρεσε) στην τελετή απονομής των Όσκαρ.

streep_kingsley_oscars_1983

1983: Αυτές κι αν ήταν ερμηνείες! Η Μέριλ Στριπ παίρνει το Όσκαρ για την “Εκλογή της Σόφι”. Ο Μπεν Κίνγκσλεϊ για τον “Γκάντι”.  Για χρόνια αναλογιζόμασταν αν σε όλες τις σκηνές της ταινίας του Αττένμπορο πρωταγωνιστούσε, πράγματι ο Κίνγκσλεϊ, ή είχε… βγει αποσπάσματα από κινηματογραφικά επίκαιρα της εποχής του Γκάντι. Όσο για την Σόφι – Στριπ, ήταν ένα από τα τρία όλα κι όλα Όσκαρ της (έχει προταθεί με την εφετινή… 19 φορές), αλλά νομίζουμε πως ήταν το καλύτερο. Εκτός κι αν κάποιοι προτιμούν το Όσκαρ που (δεν) πήρε για τις “Γέφυρες του Μάντισον”.


Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο των Los Angeles Times