onned_kentriki_epitropi_20150207_01.JPG

Για άλλη μία φορά, η ΟΝΝΕΔ δε μασάει τα λόγια της. Αντίθετα με τη γραμμή που πάει να χαράξει η Συγγρού, οι νέοι της πάλαι ποτέ μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης “την λένε” στην ηγεσία, σε κάθε επίπεδο!

 

Με πρωτοστάτη την ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, που προώθησε το σχετικό ψήφισμα στην 5η Σύνοδο της Τακτικής Επιτροπής της οργάνωσης, δε χαρίζονται σε κανέναν: Ούτε σε πρώην κορυφαίους υπουργούς, που τους εγκαλούν επειδή ήταν… βασιλικότεροι του βασιλέως, ούτε στην προεκλογική τακτική του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που ώθησε, όπως επισημαίνουν, σε φοβικά διλήμματα!

Στο ψήφισμά τους, που υιοθετήθηκε αυτούσιο, όπου αναλύουν τα αίτια της εκλογικής ήττας, για τους πρώην υπουργούς υπογραμμίζουν:

«Ο συνδυασμός των τραγικών κοινωνικών επιπτώσεων από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων (ανεργία, μείωση βιοτικού επιπέδου), η εξοντωτική φορολογία προς τη μεσαία τάξη, η ρητορική κορυφαίων υπουργών που εμφανίζονταν «βασιλικότεροι» της Τρόικας με περισσή αυταρέσκεια και αλαζονεία, η αίσθηση ότι δίνεται άφεση αμαρτιών στο ΠΑΣΟΚ για το παρελθόν  σε συνδυασμό με την ανεύθυνη και λαϊκίστικη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε αρνητικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς.  Η ΟΝΝΕΔ εγκαίρως με συνέπεια και συνέχεια είχε επισημάνει πολλά από τα παραπάνω. Είτε με πολιτικές  παρεμβάσεις που ζητούσε αλλαγή ή διόρθωση πολιτικών (επιστολή στον Υπ. Οικονομικών κ.Γκίκα Χαρδούβελη για μείωση φορολογίας) είτε με δημόσιες συναντήσεις με Υπουργούς είτε με εποικοδομητικές προτάσεις και καμπάνιες».

karagiannis_theodoros_onned_20150209_01.JPG

Από την κριτική τους δε γλιτώνει κανείς. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η τακτική που ακολουθήθηκε στην προεκλογική περίοδο (προφανώς με εντολή Σαμαρά, τον οποίο αποκαλούν… πρώην πρωθυπουργό):

«Την ώρα λοιπόν που προκηρύχθηκαν εκλογές ελέω της μικροκομματικής  και ανεύθυνης στάσης της τότε αντιπολίτευσης  ήμασταν σε μειονεκτική θέση. Ο μόνος δρόμος που θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων ήταν να ξαναμιλούσαμε με την παραδοσιακή μας βάση αλλά και να διεμβολίζαμε στην κεντροαριστερά με μία πρόταση ελπίδας και προοπτικής για την Ελλάδα του αύριο. Αντιθέτως, εγκλωβιστήκαμε  σε μία μάχη οπισθοφυλακών με φοβικά διλήμματα, αδικώντας το κυβερνητικό έργο κα το κυριότερο αποσιωπώντας το εξαιρετικά φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την επόμενη τετραετία που ανακοινώθηκε από τον π. Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο προεκλογικός χρόνος δαπανήθηκε σε ένα κλίμα πόλωσης και εσωστρέφειας μεταθέτοντας, το βάρος της πολιτικής ουσίας στα καταστροφικά αποτελέσματα της εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζουν τα μέλη της ΟΝΝΕΔ.

Για τη Νέα Δημοκρατία τονίζουν πως «έχασε την επαφή της με την κοινωνική της βάση, που έχασε τη μάχη της μεσαίας τάξης, που επέτρεψε σε ένα κόμμα της Αριστεράς να εμφανιστεί σαν πατριωτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τα δίκαια της Πατρίδας στα διεθνή φόρα.  Μια εικόνα που φαινόταν σαν να έχει αποβάλλει  η παράταξη το κοινωνικό της πρόσημο και εισέλθει σε μία μονόπλευρη ρητορική που δεν περιέγραφε το αφήγημα της επόμενης μέρας, δεν αποτύπωνε με απλά λόγια μια ξεκάθαρη προοπτική για το μέλλον».

Οι της ΟΝΝΕΔ θεωρούν «επιβεβλημένη την σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων του κόμματός μας για να εξεταστούν τα αίτια και οι ευθύνες για την εκλογική μας ήττα και κυρίως για να μπορέσουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση και ανασύνταξη, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, της παράταξής μας».