syria_anaglyfo_01

Στη Βίλα Καπαντζή, στη Βασιλίσσης Όλγας 108, σήμερα στις 7 το απόγευμα, Συριακές θεότητες ζωντανεύουν και πάλι! Η ερευνήτρια Καδιώ Κολύμβα, δίνει διάλεξη για δυο αρχαίες Συριακές πόλεις.

 

Η διάλεξη έχει θέμα: «Θεοί και λαοί της Συρίας, οι πόλεις, τα ιερά και οι ναοί. Οι θεοί της προϊστορικής Ουγκαρίτ και της Παλμύρας» και οργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Το θέμα θα αναπτυχθεί σε δυο διαλέξεις, οι οποίες αφορούν την Ουγκαρίτ και την Παλμύρα αντίστοιχα.

Η Ουγκαρίτ υπήρξε η μεγαλύτερη λιμνούπολη της Μεσογείου κατά τη 2η Χιλιετία π.Χ. Εκεί επινοήθηκε το σύστημα σφηνοειδούς γραφής, το ουγκαριτικό αλφάβητο. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 1929 ήρθαν στο φως εκατοντάδες πήλινες πινακίδες με τη γραφή αυτή, από τις οποίες αντλούμε πληροφορίες για τη λατρεία των θεών της αρχαίας πόλης.

Η μεγάλη καραβανούπολη Παλμύρα, πρωτεύουσα στα χρόνια της βασίλισσας Ζηνοβίας, προβάλλει στο κέντρο της συριακής ερήμου. Μία όαση με φοινικόδεντρα και ελαιώνες, σε ένα εντελώς διαφορετικό τμήμα αυτού του κόσμου, διατηρεί κατάλοιπα μεγάλων ιερών της αρχαιότητας.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις λατρείες των δυο αυτών αρχαίων πόλεων, από τις απαρχές της γέννησης των θρησκειών έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Και έκθεση φωτογραφίας

Η ομιλία γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με θέμα “Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία”! Σε αυτές περιλαμβάνεται και έκθεση με φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου από έναν κόσμο οριστικά χαμένο.

Η Συρία, που υπήρξε κοιτίδα μεγάλων πολιτισμών, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής. Με τον φακό του Θεόφιλου Προδρόμου και τα κείμενα της ιστορικού Μαριάννας Κορομηλά ξεδιπλώνεται ένας ευγενικός κόσμος, βαθειά πολιτισμένος και ιδιαίτερα οικείος στην ιστορική μνήμη του ελληνισμού. Στόχος είναι να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί της μνήμης, ανακαλώντας όχι μόνο τα χίλια χρόνια της ελληνιστικής, ελληνορωμαϊκής και βυζαντινής ιστορίας του τόπου (333 π.Χ. έως 636 μ.Χ.), αλλά επίσης τους δεσμούς και τις επιρροές μεταξύ ελληνικού και συριακού πολιτισμού από την εποχή του Χαλκού έως σήμερα.