Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας για να ζητήσει από το δήμο Θεσσαλονίκης να κάνει... οικονομία, αλλά η κουβέντα πήγε στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης!


Ο κ. Μάρδας εισήλθε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης και, αφού τον καλωσόρισαν ο πρόεδρος του σώματος Παν. Αβραμόπουλος, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης (που σηκώθηκε από τη θέση του γι αυτό), οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Όταν πήρε το λόγο, μίλησε για κατασπατάληση πόρων, στην προμήθεια υλικών. "Να αγοράζετε αυτά που πρέπει, αλλά με λιγότερα χρήματα", προέτρεψε. Ανακοίνωσε ότι θα ρυθμιστεί διαδικασία διαγωνισμών ως 60.000 ευρώ. "Θα σας δοθεί συγκεκριμένη μέθοδος, για να αγοράζετε καλής ποιότητας υλικά και φθηνά". Είπε πως θα είναι ένας ηλεκτρονικός κατάλογος, τον οποίο θα καλούνται να εφαρμόσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

"Το εφαρμόσαμε στο ΑΠΘ και εξοικονομήσαμε πολλά χρήματα από προμήθειες", είπε χαρακτηριστικά.

Για το Γιούρογκρουπ είπε ότι "από την απόφαση που θα ληφθεί θα ξαναχτιστεί ο προϋπολογισμός της χώρας". Διαβάζουμε γραμμή γραμμή τι ξοδεύουμε σήμερα, για να δούμε πού γίνονται σπατάλες. Βρίσκουμε διάφορα περίεργα κονδύλια. Όλα αυτά θέλουμε να τα μαζέψουμε, για να έχουμε έναν ανθρώπινο προϋπολογισμό, χωρίς να βαρύνει τα εισοδήματα που επιβαρύνθηκαν όλη αυτήν την περίοδο", είπε και πρόσθεσε: "Θα κάνουμε την προσπάθεια κι ας μην έχουμε αποτέλεσμα".

Και ξαφνικά... ΥΜΑΘ!

Κι εκεί που γίνονταν αυτή η κουβέντα, ο κ. Μάρδας έκανε το... λάθος να μιλήσει για το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης: "Θλίψη έπαθα Επισκέφθηκα το ΥΜΑΘ και δεν υπήρχε άνθρωπος μέσα σε αυτό το υπέροχο κτίριο κι αυτά τα υπέροχα γραφεία", είπε. Και πρόσθεσε: "Υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που πληρώνουν ακριβό ενοίκιο. Κάτι μπορεί να γίνει γι αυτό".

Τότε, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σηκώθηκε από τη θέση του και πήρε το λόγο. Καλωσόρισε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών (ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος απαγόρευε στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και βουλευτή Θεσσαλονίκης Στ. Καλαφάτη να ρωτήσει κάτι τον κ. Μάρδα) και πρότεινε:

"Αφήστε τους δημάρχους να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλιώς, καταργήστε τους και διορίστε άλλους"! 

Και πρόσθεσε: "Άνευ λόγου ύπαρξης είναι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Έχει ένα σωρό κόσμο που μπορεί να στελεχώσει άλλες υπηρεσίες. Μόνον ο δήμος Θεσσαλονίκης έχασε 180 άτομα λόγω σύνταξης. Τι να το κάνουμε το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης; εμείς αύριο θα πάμε στην υπουργό, θα της πούμε 'καλώς ήρθατε, καιρός να φύγετε'. Γιατί δεν υπάρχει υπουργείο... Κρήτης"!



Τότε πήρε το λόγο ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης "Εντάξει", Σταύρος Καλαφάτης: "Τις ίδιες αναγκαιότητες και εθνικές προτεραιότητες έχει η Μακεδονία η Θράκη και η Κρήτη; Ανοίγεις θέματα δήμαρχε", είπε στον κ. Μπουτάρη.

Με μια κουβέντα, τότε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, άδειασε τον Μπουτάρη: "Ή καταργούμε κάτι, ή το δυναμώνουμε. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δυναμωθεί. Απλά, θέλει άλλον τρόπο διακυβέρνησης", είπε. 

Η παρουσία του κ. Μάρδα συνεχίστηκε με την παραλαβή διαμαρτυρίας, από το δήμο Θεσσαλονίκης, για το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει όσον αφορά την περίφημη κατάχρηση. "Μια που σας βρήκαμε, να σας δώσουμε και σε ΄σας το έγγραφο", του είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, για να απαντήσει ο κ. Μάρδας:

"Να το στείλετε με την αρμόδια πηγή", προέτρεψε ο κ. Μάρδας, ο οποίος, πάντως, παρέλαβε την επιστολή.