varoufakis_lagard_20150211_01.jpg

Όσο κι αν η κυβέρνηση πανηγυρίζει κι όσο κι αν η αντιπολίτευση καταστροφολογεί, η αλήθεια είναι μία: Η πιο δύσκολη μέρα της διαπραγμάτευσης είναι η σημερινή…

 

Τι θα γίνει σήμερα; Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει κατάλογο μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Προσοχή: Όχι μια έκθεση ιδεών, ούτε μια σελίδα με κύρια σημεία, όπως πέρασε σε κάποια ΜΜΕ. Οι “τρεις θεσμοί”, όπως αρέσκεται να αποκαλεί η κυβέρνηση την Τρόικα, ζητούν συγκεκριμένα κοστολογημένα μέτρα…

Το Μαξίμου, πάντως, επιμένει πως θα στείλει ένα πολιτικό κείμενο… Το είπε κυβερνητικό στέλεχος στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, διαρρέει ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αφορούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τέσσερα σημεία που τα υποσχέθηκαν, ο ένας μετά τον άλλον, ο Γ. Παπανδρέου, ο Λ. Παπαδήμος, ο Αντ. Σαμαράς. Η δικαιολογία “αυτοί δεν τα έκαναν, εμείς, όμως, θα τα κάνουμε”, ακούγεται ευχάριστη στ’ αυτιά στο εσωτερικό, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αυτιά στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Οικονομικών την Κυριακή θα έστελνε προσχέδιο τριών σελίδων σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ με στόχο να απαντήσουν με παρατηρήσεις ώστε αυτές να ληφθούν υπόψη στην τελική επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε μέσω Twitter ότι το προσχέδιο έχει σταλεί.

Την αποστολή των οριστικών ελληνικών προτάσεων θα ακολουθήσει EuroWorking Group με τη συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, του Επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Μάριο Ντράγκι. Εάν το πακέτο των μέτρων εγκριθεί και λάβει το πράσινο φως τότε το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα κληθεί να εγκρίνει το ελληνικό ζήτημα.

Και δεν τελειώνουμε εκεί, αλλά… αρχίζουμε. Αν όλα πάνε καλά σήμερα και στη σύσκεψη εργασίας, τότε αναλαμβάνουν τα εθνικά κοινοβούλια να στηρίξουν την ελληνική πρόταση. Ανάμεσά τους, το Γερμανικό, το Φινλανδικό, αλλά και το Ισπανικό. Κανείς δεν καλοβλέπει λύσεις χωρίς μέτρα…

Αν ξεπεράσουμε κι αυτόν τον σκόπελο, απομένει να δούμε τι θα κάνουμε στα τέλη Ιουνίου. Τότε θα λήξει η παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά αυτό δε σημαίνει, τελικά, απαλλαγή από το μνημόνιο. Θα πρέπει να συμφωνηθεί το επόμενο βήμα, στη σκιά του ΔΝΤ, που θα μείνει εδώ ως τον Απρίλιο του 2016…

Πάντως, στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πολιτική έκθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να πάμε σε νέο Γιούρογκρουπ, ή, ακόμη και σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Ενδεχόμενα που πρέπει να απευχόμαστε.

Ο χρόνος κυλάει, αλλά η σιγουριά της κυβέρνησης γεμίζει εμπιστοσύνη τον κόσμο.