Του Κώστα Μπούρη *

Όχι δεν αντιγράφω τα λόγια του πρωθυπουργού που είπε ότι όταν πάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -αν προκύψει- να διαπραγματευτεί, θα εισπράξει ένα μεγαλοπρεπέστατο «Όχι» και θα επιστρέψει στη χώρα να μας πει ότι όλα τα ωραία που υπόσχονταν προεκλογικά μεταφέρονται για μετά!!!


Δεν τα αντιγράφω επειδή δεν θεωρώ κανέναν πολιτικό ηλίθιο και πόσο μάλλον αρχηγό κόμματος εξουσίας που θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Όλοι τους ξέρουν τι κάνουν και τι λένε και μάλιστα πολύ καλά!

Γνωρίζουν τα δεδομένα και έχουν εκτιμήσει τις δυνατότητες ενδεχομένων διαπραγματεύσεων για να τα λένε. Το ερώτημα είναι αν δίνουν πραγματικές ή φρούδες υποσχέσεις. Αν κινδυνεύουμε ως χώρα ή όχι!

Τα μηνύματα που παίρνουμε από τους υπόλοιπους εταίρους είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα! Και αν δεν τηρηθούν; Τι θα γίνει;

Θα παίξει «σκληρό πόκερ», όπως συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι. Και αν χάσει; Τι θα γίνει;

Εμείς οι Έλληνες είμαστε αισιόδοξος λαός. Δεν πειράζει, έχει ο Θεός θα πούμε και θα συνεχίσουμε μπροστά. Είμαστε άλλωστε ο λαός που παραλίγο να κάνουμε πρωθυπουργό τον Άκη Τσοχατζόπουλο!

Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα ίσως είναι λίγο διαφορετικά! Δεν πιστεύω ότι κανένας από τους δύο μονομάχους θέλει να διαλύσει τη χώρα, ειδάλλως θα ήταν προδότης. Πιστεύω κάτι πιο απλό! Στη λεγόμενη «κόντρα» των εφοπλιστικών οικογενειών της χώρας μας. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα υπάρχει χάρη της ναυτιλίας και τα συμφέροντα εντός χώρας είναι πολλά!

Γιατί το υποθέτω; Ίσως λόγω των συναντήσεων του κ. Τσίπρα με κυρίες του εφοπλιστικού χώρου επειδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι πήγε απλά για …καφεδάκι! Μια συνάντηση που κρατήθηκε μη ανακοινώσιμη και …διαψεύσθηκε αμέσως μετά!!! Γιατί, άραγε;

Και αν αυτό το σενάριο αληθεύει; Τότε θα έχουμε μεγάλες εκπλήξεις και απογοητεύσεις, επειδή κάποιες εφοπλιστικές οικογένειες φτιαχτήκαν εντός χώρας, με τα λεφτά του δύσμοιρου έλληνα φορολογούμενου και κάποιες άλλες –οι περισσότερες- φτιάχτηκαν στο εξωτερικό, στις θάλασσες και στα λιμάνια του κόσμου και απλά και μόνο έφερναν χρήματα και επενδύσεις στον τόπο.

Αν χάσει λοιπόν η ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την διαπραγμάτευση με τους εταίρους, απλά δεν θα αλλάξει τίποτα. Η μνημονιακή πολιτική θα συνεχιστεί κανονικά. Θα μας ζητήσουν μια συγνώμη και όλα καλά… Άλλωστε το έχουμε ξαναδεί το έργο με τις κωλοτούμπες!

Ωστόσο κάποια πράγματα θα αλλάξουν! Αλλά κανέναν δεν ενδιαφέρει ποιος πήρε το Ελληνικό ή ποίος θα έπαιρνε τη μαρίνα VIP του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Πράγματα αθέατα σε εμάς. Εμάς τους απλούς πολίτες όμως θα πρέπει να μας ενδιαφέρει ένα πράγμα. Η καθυστέρηση στην αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και η στέρηση εσόδων από τα κρατικά ταμεία, την οποία επιβαρυνόμαστε όλοι εμείς. Αν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιδρούσε στη κατασκευή μαρίνας VIP στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σήμερα η μαρίνα θα υπήρχε, θα φιλοξενούσε εύπορους τουρίστες διαφόρων εθνικοτήτων, που θα ξόδευαν κάποια από τα χρήματα τους στην αγορά της πόλης.


* Ο Κώστας Μπούρης είναι δημοσιογράφος