Σήμερα, Τετάρτη, υπογράφεται η καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων των αγροτών και των αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς για τις επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τη Σίνδο Θεσσαλονίκης.


Προειδοποίησε, ακόμη, πως υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί «ατύχημα» για τη χώρα, αν οι πολίτες προτιμήσουν τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε ο κ. Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του σε σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπου ο ιδιοκτήτης τον ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησε ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αμέσως, ο πρωθυπουργός παρενέβη και σημείωσε: «Πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι χρήματα που προέρχονται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, πρέπει να υπάρχει στενή και άρρηκτη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν προτιμήσουμε τη ρήξη, τότε θα γίνει το ατύχημα που δεν πρέπει να συμβεί. Και πιστεύουμε βαθιά ότι ο έλληνας αγρότης, επειδή έχει εμπιστοσύνη τόσες δεκαετίες στην ανάπτυξη που τού χάρισε η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη, πιστεύω ότι πραγματικά θα σταθεί δίπλα μας, για να μην υπάρχει τέτοιο ατύχημα. Γιατί έτσι και γίνει κάτι με την ΚΑΠ, έτσι και γίνει κάτι με τα ΕΣΠΑ, η ανάπτυξη δεν θα έρθει».

Ο πρωθυπουργός περιόδευσε στη Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, στην οποία είναι και υποψήφιος βουλευτής.

Χειροκροτήματα, ούζα και... αυτοκίνητα Samara

Στην πλατεία της Χαλάστρας τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ και κάτοικοι της περιοχής, ενώ το «παρών» έδωσαν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαμαντζίδης.

Ο πρωθυπουργός αντάλλαξε χειραψίες με περαστικούς και μπήκε σε καφενεία και άλλα καταστήματα, όπου συνομίλησε με ιδιοκτήτες και πελάτες. Σε ένα μαγαζί με ψάρια, τον υποδέχθηκαν με τσίπουρο και μεζέ, τα οποία ο κ. Σαμαράς δοκίμασε.

Μέσα στο καφενείο συνάντησε έναν αγρότη, που ονομάζεται Ιωάννης Σαμαράς κι έπιασαν συζήτηση από πού προέρχεται το επώνυμο. Ο πρωθυπουργός τού εξήγησε ότι έχει σαν βάση τους σαμαρτζήδες, που έφτιαχναν σαμάρια για τα ζώα και ο αγρότης σχολίασε πως παλιά έφτιαχναν σαμάρια και τώρα κατασκευάζουν αυτοκίνητα «samara».

Τι είπε για τους ριζοπαραγωγούς



Τον πρωθυπουργό πλησίασαν ορυζοβιομήχανοι, οι οποίοι τόνισαν πως η περιοχή της Χαλάστρας είναι η «καρδιά» του ρυζιού. Ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για την παραγωγή ρυζιού και ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τις εξαγωγές.

Στην είσοδο ενός καταστήματος, κάτοικος αναφέρθηκε στην Πηνελόπη Δέλτα και τού ευχήθηκε να κερδίσει τις εκλογές.

Λίγο έξω από τη Χαλάστρα, ένας παλιός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, ο Νίκος Κουϊμτζής, σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή για να προσφέρει γλυκά στον πρωθυπουργό και να τού δείξει μια φωτογραφία τους από το παρελθόν.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς μετέβη στις εγκαταστάσεις του β' γεωργικού συνεταιρισμού Χαλάστρας, όπου τον ενημέρωσαν ότι ο συνεταιρισμός πάει πολύ καλά.

Συνάντηση με τευτλοπαραγωγούς

Ακολούθως επισκέφθηκε το δημαρχείο στη Σίνδο. Ο δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να σταθεί η Ελλάδα όρθια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αξιολογηθούν από τους πολίτες, οι οποίοι θα στηρίξουν τη ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής και τού πρόσφερε αναμνηστικό δώρο.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη δυνατότητα διαχείρισης κονδυλίων της ΚΑΠ από τους Δήμους και την αποκέντρωση δόθηκε «ανάσα» στην Αυτοδιοίκηση και γίνονται έργα, όπως έχει διαπιστώσει και ο ίδιος στις επισκέψεις του. Χαρακτήρισε δε, την περιοχή του Δήμου Δέλτα από τις πιο γόνιμες της χώρας.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποίησαν σήμερα στο Δημαρχείο Σίνδου εκπρόσωποι τευτλοπαραγωγών από όλη την χώρα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των τευτλοεξαγωγέων Σερρών, Χρήστος Βαρούτης, επεσήμανε ότι έθεσαν στον κ. Σαμαρά το θέμα των οφειλών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) προς τους τευτλοπαραγωγούς, ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Βαρούτης “ο κ. Σαμαράς επιτόπου μίλησε τηλεφωνικά με στελέχη της κυβέρνησης και με τεχνοκράτες και τους ζήτησε να διευθετήσουν το θέμα των οφειλών εντός της ημέρας”. Μετά τις συνομιλίες αυτές, ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στους τευτλοπαραγωγούς “επεσήμανε ότι μέχρι το βράδυ θα έχει δοθεί λύση σχετικά με το θέμα που εκκρεμεί και αφορά την πληρωμή των 18 εκατ. ευρώ σε 4.000 τευτλοπαραγωγούς της χώρας”. 

Ο κ. Βαρούτης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, προσθέτοντας ότι οι τευτλοπαραγωγοί παραμένουν στο κτίριο διοίκησης της ΕΒΖ το οποίο έχουν καταλάβει από την περασμένη Πέμπτη, ενώ το βράδυ, αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης" όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Στις 7 το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, που θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.