Το τέλος της ύφεσης και την είσοδο της χώρας του σε μία νέα οικονομική εποχή κήρυξε χθες, Τρίτη (ώρα ΗΠΑ) ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου.

«Απόψε γυρίζουμε τη σελίδα της σκληρής ύφεσης», ανέφερε παρουσιάζοντας τη στρατηγική του για την «οικονομία της μεσαίας τάξης». Συγκεκριμένα, ο Ομπάμα πρότεινε την αύξηση της φορολογικής πίεσης προς τα ευπορότερα νοικοκυριά, διευκρινίζοντας ότι θα επανέλθει με λεπτομέρειες προς το Κογκρέσο τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Δήλωσε ακόμη έτοιμος να επενδύσει στην οικονομική ανάπτυξη για να προσφέρει στις εργαζόμενες οικογένειες της μεσαίας τάξης βοήθεια υπό τη μορφή αδειών ασθενείας, μητρότητας και προσιτής φροντίδας των παιδιών. Παράλληλα, ζήτησε από το Κογκρέσο να νομοθετήσει για την εξίσωση των αμοιβών ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο κατά της τρομοκρατίας, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα νικήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αλλά, όπως εκτίμησε, «αυτή η προσπάθεια θα χρειασθεί καιρό, θα χρειασθεί προσήλωση στον στόχο». Εξέφρασε δε την αλληλεγγύη του προς όλα τα θύματα της τρομοκρατίας, «από το σχολείο του Πακιστάν μέχρι τους δρόμους του Παρισιού».

Για Ιράν και Κούβα

Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης θα σημάνει την αποτυχία της διπλωματίας. «Η διπλωματία μας λειτουργεί με σεβασμό προς το Ιράν, όπου, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, σταματήσαμε την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και μειώσαμε το απόθεμα των πυρηνικών υλικών», τόνισε.

Για την επαναπροσέγγιση με την Κούβα, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι «το χέρι φιλίας που τείνουμε προς τον κουβανικό λαό μπορεί να επιτρέψει να γυρίσουμε σελίδα σε μία κληρονομιά απαξίωσης». Παράλληλα δήλωσε ότι φέτος το Κογκρέσο πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον τερματισμό του εμπάργκο που έχει επιβληθεί εδώ και δεκαετίες στην Κούβα.

Για τις σχέσεις με τη Ρωσία

Για τις σχέσεις με τη Ρωσία και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ υπερασπίζονται πάντα την αρχή, σύμφωνα με την οποία οι μεγάλοι δεν μπορούν να κακομεταχειρίζονται τους μικρούς. «Πέρυσι, όταν ασχολούμασταν με τους συμμάχους μας με το δύσκολο εγχείρημα της επιβολής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ορισμένοι έλεγαν ότι η επίθεση του Πούτιν αποτελούσε μία μεγαλειώδη επίδειξη στρατηγικής και ισχύος. Ε, λοιπόν, σήμερα οι ΗΠΑ είναι ισχυρές και ενωμένες με τους συμμάχους τους, ενώ η Ρωσία είναι απομονωμένη και η οικονομία της σε διάλυση», επεσήμανε.

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε να μην σταματήσει τις προσπάθειες για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο, λέγοντας ότι «είναι καιρός να τελειώσουμε τη δουλειά». Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε τη «θλιβερή» επανεμφάνιση του αντισημιτισμού.