Του Κώστα Μπούρη *

Στη χώρα μας όχι μόνο πάσχουμε από γνώση της ιστορίας, αλλά συγκρίνουμε και ανόμοια πράγματα, όπως για παράδειγμα ο Αλέξης που μας σύγκρινε με την μεταπολεμική Γερμανία!


Είπε λοιπόν ο άνθρωπος πριν μερικές μέρες, σε ομιλία του, να μας κουρέψουν και εμάς το χρέος, όπως έκαναν στη μεταπολεμική Γερμανία το 1953!

Από μια άποψη ο άνθρωπος έχει δίκιο. Έχουμε πολλά κοινά με τη Γερμανία του 1953! Πέφτουμε στους δρόμους, πεθαίνουμε από το κρύο, στοιβαζόμαστε το 80% του πληθυσμού σε συσσίτια, έχουμε ρημαγμένα κτίρια και υποδομές!!! Μόνο που αυτά συνέβαιναν στη Γερμανία του 1953 και όχι στην Ελλάδα του 2015 που γεμίζει τους χειμερινούς προορισμούς και παρά το 1,5 εκ. ανέργους δεν συνωστίζεται σε συσσίτια το 80% του πληθυσμού…

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και σωστά! Η Γερμανία είναι υπαίτια για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1945, έχασε και η χώρα ρημάχτηκε! Σωστά, επειδή πολύ απλά οι Γερμανοί που προκάλεσαν τόσο όλεθρο, ηττήθηκαν και έπρεπε να πληρώσουν! Όμως οκτώ χρόνια μετά, το 1953 η ανθρωπιστική κρίση στη Γερμανία έφτασε στο απόγειο της με αποτέλεσμα οι σύμμαχοι να κουρέψουν το χρέος της χώρας παίρνοντας βέβαια ανταλλάγματα χοντρά, όπως μεγάλο μέρος της βιομηχανίας!

Εμείς οι Έλληνες λοιπόν, είμαστε υπαίτιοι για τον Α΄ Παγκόσμιο λουλουδοπόλεμο… εκεί που μέσα στις άγριες νύχτες, τρώγαμε τις κοινοτικές επιδοτήσεις υπό τους ήχους των μπουζουκιών!!! Χιλιάδες και ίσως εκατομμύρια ευρώ πετάχτηκαν σε λουλούδια και καταναλώθηκαν σε …μπουκάλια!!! Έτσι λοιπόν πέντε χρόνια μετά τη καταστροφή ο Αλέξης ζητάει το αυτονόητο… να μας κουρέψουν και εμάς το χρέος, επειδή εμείς δεν κάναμε κανονικό πόλεμο, αλλά λουλουδοπόλεμο και δεν σκοτώσαμε κανέναν άνθρωπο, παρά μόνο την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας μας!

Τελικά είμαστε ένας λαός καλοπερασάκηδων που χάφτουμε εύκολα τις υποσχέσεις για …εύκολο χρήμα! «Τσοβόλα δώστα όλα», «Λεφτά υπάρχουν» και το πρόσφατο «Θα σχίσω τα μνημόνια…»! Μόνο που κοιτάμε και ακούμε ότι είναι αρεστό στα αυτιά μας, ότι δεν είναι αρεστό… το απορρίπτουμε. 

Και επειδή του «φευγάτου η μάνα ποτέ δεν κλαίει» εμείς δεν ακούμε τι λέει ο κ. Τσίπρας εκτός Ελλάδος, στα διεθνή ΜΜΕ! Εκεί που …σχίζει τα ιμάτια του, ότι δεν θα αλλάξει κάτι αν γίνει πρωθυπουργός.

Αλλά να ήταν μόνο ο Τσίπρας! Αυτός λέει όλα όσα θέλει να ακούσει ο κάθε πονεμένος Έλληνας, που ψάχνει μάταια την ελπίδα, τη καλοζωία χωρίς να ζοριστεί για να τα αποκτήσει. 

Οι άλλοι, που αποτελούσαν τη μέχρι πρότινος εκλεγμένη κυβέρνηση είναι άραγε άμοιροι των ευθυνών; Όχι δεν είναι, για έναν και μοναδικό λόγο. Εφάρμοσαν μέτρα και αλλαγές που έπρεπε να γίνουν, τόσο άκομψα και βάναυσα χωρίς να υπολογίζουν τις ανθρώπινες ψυχές!

Και έχουμε και τους Καμμένους και τους Ποταμίσιους και τους Χρυσαυγίτες και όλους τους άλλους που κατά τα άλλα αγαπάνε την Ελλάδα, τη Πατρίδα μας, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να λυθεί το πρόβλημα. Απλά επί δυόμιση χρόνια κάθονταν απέναντι από τη κυβέρνηση και το μόνο που έκαναν ήταν να φωνάζουν και να μη ψηφίσουν ούτε ένα νόμο… Και μη μου πείτε ότι δεν υπήρχαν σωστοί και λογικοί νόμοι; Υπήρχαν, αλλά αυτοί όλοι τυφλωμένοι από το μένος της εξουσίας, τους απέρριπταν όλους. Τρανταχτό παράδειγμα, αυτό του Ρωμανού, έπρεπε να γίνει όλο αυτό το σώου για να ψηφίσουν ομόφωνα το «βραχιολάκι» για τους κατάδικους. Μήνες πριν όλοι αντιδρούσαν ξεστομίζοντας διάφορες μπούρδες περί ελευθερίας του ατόμου και τέτοια, πράγματα που τα ξέχασαν στην υπόθεση του Ρωμανού!

Τελικά έχει δίκιο ο Τσιπρας! Να γιατί πρέπει να μας κουρέψουν το χρέος, επειδή έχουμε βαριές απώλειες από τον ακατάσχετο λουλουδοπόλεμο των χρόνων της πλασματικής ευημερίας, των χρόνων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και των άλλων …δημοκρατικών δυνάμεων! Πρέπει να μας κουρέψουν το χρέος λόγο βλακείας, ανεμελιάς και ανευθυνότητας!


* Ο Κώστας Μπούρης είναι δημοσιογράφος