Τις διαστάσεις των καταστροφών που προκλήθηκαν και των φρικιαστικών σφαγών που διεπράχθησαν από τους ισλαμιστές αντάρτες της Μπόκο Χαράμ κατά την τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεσής τους σε πόλεις της βόρειας Νιγηρίας, αποκαλύπτουν φωτογραφίες μέσω δορυφόρων που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Η ισλαμιστή τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ είχε ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά αμάχων στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας. Στόχος της επίθεσης ήταν κατά κύριο λόγο οι πόλεις Μπάγκα και Μπάγκα Γκοβόν (ή αλλιώς Ντόρον Γκοβόν) και τα γύρω χωριά. Η περιοχή είναι αρκετά απομακρυσμένη, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν να φτάσουν στη δημοσιότητα πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη σφαγή. Πριν λίγες μέρες, το BBC είχε κάνει λόγο για 2.000 νεκρούς, γεγονός όμως που η κυβέρνηση διέψευσε, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες.

Οι διαστάσεις της τραγωδίας στη Νιγηρία διασαφηνίζονται κάπως από τις επεξεργασμένες φωτογραφίες δορυφόρου που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία. Σε μια από αυτές, φαίνονται οι πόλεις Μπάγκα και Ντόρον Γκοβόν. Τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, εμφανίζονται με κίτρινο χρώμα: με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, έκτασης 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει καταστραφεί… Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για 3.100 κατεστραμμένα σπίτια και για άλλα 600 στη γειτονική Μπάγκα.

Δυο άλλες φωτογραφίες δείχνουν τμήματα της πόλης πριν και μετά την επίθεση της Μπόκο Χαράμ, και φαίνεται καθαρά πως τα περισσότερα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί…

Όσον αφορά στους νεκρούς, οι αρμόδιοι της Διεθνούς Αμνηστίας απέφυγαν να κάνουν λόγο για συγκεκριμένους αριθμούς, υπογράμμισαν ωστόσο ότι από όλες τις επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης που έχουν αναλύσει έως τώρα, αυτή ήταν αναμφίβολα η πλέον αιματηρή. «Πρόκειται για μια καταστροφή τεραστίων διαστάσεων», επισήμαναν…