Κοσμογονική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην αγορά κρατικών ομολόγων. Ο ίδιος προειδοποίησε παράλληλα ότι αν δεν τηρηθούν οι όροι που τέθηκαν, η χώρα μας κινδυνεύει να κρατά ομπρέλα την ώρα που… θα βρέχει ανάπτυξη στην Ευρώπη!

Μιλώντας σήμερα, Παρασκευή, σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε χθες για τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά «προφανώς», όπως σημείωσε, δεν είχε διαβάσει τη λεπτομέρεια ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει χρήματα, θα πρέπει να έχει τελειώσει η αξιολόγηση. «Μιλάμε για την αξιολόγηση του προγράμματος να έχει τελειώσει και αυτοί μιλάνε για το αν θα είναι στο πρόγραμμα καν», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όσο η χώρα είναι σε διαδικασία αξιολόγησης «δεν παίρνει φράγκο, δεν παίρνει ευρώ», ενώ σε προειδοποιητικό τόνο ανέφερε ότι «μπορεί και σε έναν χρόνο, την ώρα που θα βρέχουν τα λεφτά, εμάς να μη μας βρέξει ούτε μια σταγόνα». Εξάλλου, παρατήρησε ότι «με τσαμπουκάδες δεν γίνεται ανάπτυξη» και πως αυτό που χρειάζεται είναι σοβαρότητα.

Απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί για κινδυνολογία, ο κ. Σαμαράς διερωτήθηκε ποιος δημιουργεί φόβο. Απαρίθμησε ακόμα τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι κατά την προεκλογική περίοδο ανέδειξε «ένα πολύ μικρό μέρος του προβλήματος».

Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι παρά τα αρνητικά για το κόμμα του ευρήματα των δημοσκοπήσεων, είναι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των εκλογών «γιατί ο Έλληνας θέλει Ευρώπη, θέλει σοβαρότητα». Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει αλλαγή στα ποσοστά τις τελευταίες τρεις ημέρες, επειδή πάνω από το 15% των ψηφοφόρων δεν εκφράζεται και η πλειοψηφία των αναποφάσιστων κινείται στον χώρο της κεντροδεξιάς.