Απώλειες της τάξης   30% κατά μέσο όρο, κατέγραψε η αγορά της Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, βάσει σχετικής έρευνας που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας.


Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι  το 82% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ,  μόνον το 18% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο  που έκανε κατά την περίοδο των εορτών, είτε γιατί παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, είτε γιατί είδε μια μικρή αύξηση στον τζίρο του.

Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 72% είχε μείωση του τζίρου του, σε σχέση με πέρυσι, το 20% κυμάνθηκε στα ίδια περυσινά επίπεδα, και μόνον το 7% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδαν αύξηση στον τζίρο τους.

Το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι  καλύτερη καταναλωτική κίνηση υπήρξε κατά την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, το 11% δήλωσε ότι κινήθηκε καλύτερα την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ το 38% δηλώνει ανικανοποίητο και τα δύο διαστήματα. 

Γεγονός, επίσης, είναι ότι η κίνηση τις τρεις Κυριακές που δούλεψε η αγορά δεν ήταν η αναμενόμενη, με το 28% των ερωτηθέντων να δηλώνει απογοητευμένο από την κίνηση και των 3 Κυριακών, μόνον το 17% να δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου (πριν τα Χριστούγεννα), το 4% να δηλώνει ότι είχε καταναλωτική κίνηση την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, το δε 6% των ερωτηθέντων την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, παρά τη δεδηλωμένη «πληρότητα 100%» των ξενοδοχείων της πόλης μας, με την προσέλευση επισκεπτών, στην πόλη μας, κατά την περίοδο των εορτών.  


Παρόμοια  είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, και, κυρίως στη ΔΥΤΙΚΗ Θεσσαλονίκη, όπου ποσοστό 70% επί των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι και στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Θεσσαλονίκη το 60% των ερωτηθέντων να δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Και τώρα η αγορά εναποθέτει τις ελπίδες της στις εκπτώσεις που ξεκινούν στις 12 Ιανουαρίου, όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χαρακτηρίζονται από γενναίες μειώσεις των τιμών.