Το πρόγραμμα των δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ενόψει των Χριστουγέννων παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.

Όπως ανέφερε, στόχος των δράσεων είναι να βοηθηθούν οι δημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά και να υποστηριχθεί το σημαντικό έργο ιδρυμάτων και συλλόγων, που, εξαιτίας της περικοπής των κρατικών επιχορηγήσεων, βασίζουν την επιβίωσή τους στην εθελοντική προσφορά.

Η Κ. Γούλα έδωσε στοιχεία και για τον αριθμό των πολιτών που ωφελήθηκαν από τις δράσεις και τις κοινωνικές δομές που δημιούργησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως τα συσσίτια, το κοινωνικό παντοπωλείο, το υπνωτήριο αστέγων, το κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων και τον ξενώνα για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους. «Μας ενδιαφέρει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των δομών αυτών, αλλά και να δημιουργήσουμε αντίστοιχες μονάδες και σε άλλα σημεία της πόλης, διότι διαπιστώνουμε ότι οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Ειδικά για το κοινωνικό παντοπωλείο, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε από ένα σε κάθε δημοτική κοινότητα και ήδη εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε σταθερή προμήθεια όλων των αναγκαίων προϊόντων, ώστε οι παροχές να μην είναι ευκαιριακές. Για την επιτυχία όλων αυτών των δράσεων, βέβαια, είναι σημαντική η συμβολή των πολιτών, που ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα» τόνισε η Αντιδήμαρχος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου

Μουσική εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδας Παιδιών Πασχόντων από Ινώδη Κυστική Νόσο, το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα» και το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 21:00 και τα έσοδα θα διατεθούν προς ενίσχυση των παραπάνω συλλόγων και ιδρυμάτων.

Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης

Σολίστ: Χρήστος Γρίμπας (βιολοντσέλο)

Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Μουσική διδασκαλία: Αγγελική Κρίσιλα

Πρόγραμμα

W.A.MOZART: Οι γάμοι του Φίγκαρο, εισαγωγή

Α.VIVALDI: Κοντσέρτο για βιολοντσέλο, έγχορδα και τσέμπαλο σε Σολ μείζονα

M.BRUCH: Kol Nidrei για βιολοντσέλο και ορχήστρα

W.A.MOZART: Συμφωνία Νο.25 σε σολ ελάσσονα

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου

1) Δράση συλλογής παιχνιδιών και ρούχων για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και για παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, από τις 11:00 έως τις 14:00, στην Πλατεία Αριστοτέλους (Αριστοτέλους 6). Θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλοι μαζί για το παιδί», που υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, σε πολλές πόλεις της χώρας. Τη δράση διοργανώνουν η Εθνική Τράπεζα και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, με τίτλο «Φέτος τα Χριστούγεννα γίνε και εσύ Αϊ Βασίλης».

Τα παιχνίδια και τα ρούχα που θα συγκεντρωθούν, θα πρέπει να είναι καινούρια ή μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση και θα διατεθούν σε παιδιά όλων των ηλικιών, που προέρχονται από άπορες οικογένειες, οι οποίες ενισχύονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο σημείο που θα διεξαχθεί η δράση θα στηθεί μία μικρή γιορτή για τα παιδιά με συμμετοχή κλόουν, και ανιματέρ.

2) Δράση συλλογής τροφίμων για την ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων που στηρίζουν άπορες οικογένειες, σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, με τίτλο «Νοιάζομαι – Μοιράζομαι», από τις 10:00 έως τις 18:00. Τα τρόφιμα που θα συγκεντρώνονται πρέπει να είναι σε τυποποιημένη μορφή (όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, γάλα εβαπορέ, λάδι, αλεύρι, ζάχαρη, κονσέρβες κ.ά). Στην εκδήλωση ιδιαίτερο χρώμα θα δώσει η παρουσία της νεανικής μπάντας Κazoo.

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου

Διανομή τροφίμων που προέρχονται από δωρεά γνωστής εταιρίας, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του Δήμου Θεσσαλονίκης να στηρίξει τις προσπάθειές του. Συνολικά 700 πακέτα τροφίμων θα παραδοθούν σε άπορες οικογένειες των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

Η διανομή των πακέτων θα γίνει από τις 13:00 έως τις 14:00 για τους κατοίκους της 1ης, 3ης, 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας από τους χώρους Δημοτικών Κοινοτήτων και για τους κατοίκους της 2ης Δημοτικής Κοινότητας από το χώρο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας επί της οδού Μοναστηρίου 53-55.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου

Από τις 13.00 έως τις 15.00, θα παρατεθεί σε 700 άτομα εξυπηρετούμενα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης χριστουγεννιάτικο γεύμα στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ. Η δράση πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το γεύμα θα πλαισιωθεί με εορταστικό μουσικό πρόγραμμα από την νεανική μπάντα Kazoo.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • Καθημερινά εξυπηρετούνται συνολικά 760 άτομα στα συσσίτια των πέντε Δημοτικών Κοινοτήτων και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας
  • 400 οικογένειες εξυπηρετούνται ετησίως στο κοινωνικό παντοπωλείο (σε συνεργασία με την εταιρία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ)
  • σε 700 οικογένειες γίνεται διανομή τροφίμων στις εορτές των Χριστουγέννων και Πάσχα
  • 600 άτομα φιλοξενήθηκαν στο υπνωτήριο αστέγων (δομή σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ - συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας)
  • 550 άτομα έχουν εξυπηρετηθεί στο κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων (δομή σε συνεργασία με την PRAKSIS - συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας)
  • 50 δικαιούχοι στο Λαχανόκηπο (δομή σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ - συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας)
  • έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 45 αιτήματα γυναικών (συμβουλευτική ή/και διαμονή) στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους